Hirdetés

2020. május 29., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Fred23


Fred23
(veterán)

Egész érdekes volt, köszi! Tovább is lehetne gondolni mondjuk.

Szerintem a Biblia azokban az időkben és helyeken, mikor és ahol egyre népszerűbb tudott lenni, szimplán hasznosabb, élhetőbb társadalmi és hitbeli alternatívát tudott kínálni, mint a filozófiai / vallási versenytársai. Azt értem ezen, hogy megadta az élhetőbb normát, megteremtette a kiszámíthatóság illúzióját, az emberek egymással való viselkedésének működőképes kereteit, mégpedig úgy, hogy az befogadható volt nagyobb tömegek számára. Mivel működött, mivel biztonságot, élhetőbb kereteket adott a kiszolgáltatottaknak (egyéb alteratívákhoz képest), és mivel megfelelt a döntő érdekeknek is, terjedhetett és védendővé válhatott.

Szóval egy tényleg jó eszköz volt, amit közben egy darabig alakítgattak is aktuális célok érdekében (kanonizálás).

(#2) DraXoN


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog (1)

Érdekes volt..

de .. 1 kérdés:
Melyik napra kéred a máglyát? Sűrű a program, de ha gondolod még elintézhetjük karácsony előtt. Ha te is igyekszel betanulhatod addigra a szereped, hogy a közönség is jól szórakozzon.
;]

Egyébként ez a téma érdekes tud lenni (egyeseknek).. Magam részéről jó időn át "kerestem a helyem", és a buddhizmus lett olyan ami, bár konkrét válaszokat nem adott, de legalább feltette ugyan azokat a kérdéseket (is) ami bennem is felmerült eme "élet tengerével" kapcsolatosan... Ha volt is válasza valamire azt mondta, hogy ne higgyük el amit mond, csak ha magunk is megbizonyosodtunk róla.. Végül is, számomra ez egy korrekt álláspont volt.

Más kérdés, hogy szerintem "sajnos" a buddhizmust is erősen átjárja egy "dogmatikus" vonal.. bár talán kevésbé mint más vallást.. Bár ezeket kellő ismerettel szerintem le lehet róluk "hántolni", noha jelenlétük sokak számára "mankó" lehet a megértéshez és gyakorláshoz.. azok nélkül a buddhizmus meg akár egy élet filozófia is tud lenni.. pl. bizonyos helyzetekben hogyan viselkedjek, mire figyeljek, mi fontos, mi nem...

Aztán ezen dolgokat megtanulva észrevettem, hogy más vallásokban is megvannak ezen motívumok, csak esetenként erősebben bevonva "dogmatikus mázzal"..

.. és sok a tévhit a nem ismert dolgok iránt másokkal kapcsolatosan... óóó azok az arcok amikor mondtam pár ismerősömnek akikkel beszélgettem, hogy buddhizmust tanulok...
.. mostanság sajnos az iszlám vallást érik ezen erős érvek.. alaptalanul, néhány fanatikus csoport miatt... kb. ez olyan mint ha a kereszténységet egykoron a keresztes lovagok miatt ítélték volna meg.. bár lehetséges, hogy így volt (nem voltak azok se szentek.. ittak/kúrtak amerre jártak... ez az emberi természet, főleg "bandában" és "túlerőben" .. hisz sokan csak szerencsét menni csináltak a keresztes háborúkba).

de utóbbi téma is messzire visz.. sőt az egész.. nem egy fejezetet, de egy könyvespolcot is meg lehetne tömni csak egy itteni beszélgetéssel erről az egészről...

.. de szerintem ez jó dolog...

Pár érdekesebb film "talán a témában":
[Brian élete]
[Az élet értelme]
[Az őslakó] (mondjuk én angolul néztem még meg, nem tudom milyen a szinkronja)

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20@4100mAh

(#3) Agyturbina


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Hello

Latom 2 ember mar vette a faradtsagot, hogy atgondolja miert irtam, es mit is akar jelenteni amit irtam :R koszonet erte.

Pontosan ez a lenyeg, meg kell kerdeznunk nagyon sok dolgot, miert is csinalunk es nekunk kell a valszaokat is megadni, nem dogmakat ismetelni. Lehet kicsit hosszu lett, es kicsit elvont, de talan ez is fontos tanulsaga.

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

(#4) Agyturbina válasza DraXoN (#2) üzenetére


Agyturbina
(aktív tag)
LOGOUT blog (1)

Lattam mindegyik filmet erdeti nyelven, es igen segit formalni a gondolkodasmodomat.

Oroluk, hogy legalabb sikerult ezen gondolatok menten ujabbakat indukalnom.
Szeretek tag ertelembe vett ok okozati viszonyokrol elmelkedni, illetve motivaciokrol.

Remelem valami haszna is volt szamodra is. :)

A szükségletek lettek a célok, és a célok szükségletek lettek.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.