Hirdetés
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Milyen mosógépet vegyek?
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
maestro87
őstag
Üdv!
Beruháztam egy ilyen FSP400-60APN-re. Az lenne a kérdés, hogy a 12V-os ágon (fekete-sárga) 12,2V-ot lehet mérni. Ez normális? A tápra az van írva, hogy 12V2, szerintem ez 12,2V-ot jelent, de akkor a 3,3V-ot miért nem így írják? A feszültséget az alaplapi 4pines csatlakozón mértem (ez volt szabad) multiméterrel. -
maestro87
őstag
Köszi.
Most nézem csak ezeket a táp kábel átalakítókat/elosztókat, és mit ne mondjak elég magas az áruk. Árban már majdnem ott lennék, mint egy FSP GHN-nel. 800Ft-ot elkérnek 4db 10cm-es vezetékért meg 2 csatlakozóért?? Jobban járok ha inkább magam hegesztek egyet vagy szét nézek inkább a piacon.
-
maestro87
őstag
válasz lacibacsi #88 üzenetére
Akkor majd én válaszolok, mert én pont 2 napja vettem egyet.
2db molex
3db sata
1db floppy
1db alaplapi 4 tűs (nem tudom, hogy hívják
1db alaplapi (az a hosszú) + hozzá ilyen 4 tűs kiegészítő (szintén nem tudom a nevüket)A 2db molex egy ágon van, szóval elég rövid. Nekem a dvd-rom-om legfelül van (ATX ház), a winchesterem meg a floppy alatt 2-vel, és kellett hozzá egy 5cm-es hosszabbító, hogy elérjen a dvd-rom-ig. A floppy csatlakozója is szintén ezen az ágon van.
Én lehet, hogy azt fogom csinálni, hogy levágom a codegen tápomról a vezetékeket, meg a csatikat, és fabrikálok magam egy elosztót, mert nekem 800-1000Ft-ot nem ér meg egy ilyen. Vagy levágom az új FSP-ről és készítek belőle egy moduláris tápot, mert jelenleg 2 sata csatlakozó csak feleslegesen lóg ott. Egyesek nem tudom miért dobnak ki rá több tíz ezret egy modulárisra, mikor maguk is elkészíthetnék. -
maestro87
őstag
Ez például mivel tud többet egy FSP400-60APN-nél?
Jó, hogy ventilátor nélkül van, de szerintem az nem ér meg 30 000 pluszt, hogy a gyártók betettek egy nagyobb, max. 5 000Ft-os hűtőbordát, és szép kékre lefestették.És ahogy nézem még csak nem is moduláris.
-
maestro87
őstag
válasz lacibacsi #128 üzenetére
Szia!
Van egy kis probléma. Most néztem meg, és szerintem tök mindegy, hogy milyen elosztót veszel rá, mert sajnos a 3 sata csatlakozó is csak egy ágon jön ki, és úgy ágazik el.
Itt már csak az a kérdés, hogy egy ilyen vezeték hány ampert bír el.
De ha gondolod megterhelhetek itthon egy ilyen vezetéket (10 éves tápegységből kiszedve, hasonló keresztmetszettel), és megnézem hány ampernél kezd izzadni.
Most néztem meg ami nekem van az olyan 0,8mm-es átmérőjű az ónozott végénél. Ha valakinek van valami infója a mostani keresztmetszetekről azt én is megköszönném.Egyébként a sata-s egy kicsit vastagabb (2,1 mm a külső szigeteléssel!!), a molex meg olyan 1,9 mm.
Az FSP tápra meg ez van írva:
+3.3V & +5V = 120 Watt max.
+12V1 & +12V2 = 336 Watt max.12V1 = 17 Amper; 12V2 = 17 Amper
Gondolom a videókártya a 12V-ból szokott kajálni, tehát azt kell nézni. De mivel egy szálon jönnek ki a sata csatik is, akkor nem értem a 12V1 és 12V2 jelzést. Lehet, hogy az összes sata csati akkor 2x17 A-t bír?
ipon.hu-n nézz szét, ott vanak ilyen átalakítók is, egyébként nem tudom, hogy szokták megoldani, én csak a 4 éves gépemhez vettem a tápot, mert a codegen ventije meghalt, ezután jön majd csak az új gép.
[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
Na ezt nem tudtam, hogy az alaplaptól is kap táplálást. Akkor eltudna indulni külső táp nélkül is a vga, vagy a 6 pinesből kell még neki valamilyen más fesz is? (Ha már 70W-ot képes leadni az alaplap).
És akkor most melyik a 12V1 és a 12V2? Gondolom az egyik akkor a 24 pines alaplapi, a másik meg a sata-s vagy a molex? Meg a cpu az 5V-ból táplálkozik?hatter: De az a 4 pines az alaplapra megy, nem? 24+4 pin.
Meg ez lenne a másik kérdésem, hogy nekem az alaplapomon van még egy hely annak a plusz 4 pines csatinak, az eddig se volt bekötve. A kérdés az, hogy miért, és mi lenne ha most bekötném?[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
Besz@rás, nem hozzák be? Ugyanaz a típus, és mégis más? Már azon is csodálkoztam, hogy nem rég még 4 molex-szel voltak felszerelve, most meg lespórolták 2-re. Legalább akkor más típussal látnák el!
(#141) hatter: Nem a floppy-é? Én legalábbis arra kötöttem.
[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
Első link: Az a fekete színű a 6 pines? Ezek szerint akkor csak 12V kell a VGA-nak kívűlről?
0db molex? Akkor ígyis úgyis kell elosztó. (már akinek)
(#144) hatter: a 20+4 pinről beszélek. Van egy másik 4 pin is (3 fekete, 1 sárga), de az a a venti mellett van. Az lenne a CPU?[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
-
maestro87
őstag
Ja, tényleg 2 fekete 2 sárga, csak az egyik sárga fekete csíkos, ezért láttam feketének.
"codegen inkább csak egy szép fémdoboz amiből kijönnek a kábelek, másra nemjó csak nézegetni."
Mi?? Tudod milyen jó szabályozható labortápegységet lehet bele szerelni? Mellesleg még könyvtámasznak is jó! -
maestro87
őstag
Azért ne hasonlíts már engem a nagyapádhoz. Azért ő egy más korosztályba tartozik. De valószínű, hogy ő meg többet tud még most a csöves készülékekről, mint mi együttvéve. Egyébként megkérdezted már a nagyapádtól, hogy szerinte mi az a fémdoboz a sz.gép belsejében amibe bele megy a malac orrából a 230V? Még az is lehet, hogy kitalálja.
12V-ból táplálkozik a cpu is? Nem logikusabb lett volna ha a 3,3V-ból kajálna? Na mindegy, erre nem várok választ.
-
maestro87
őstag
válasz lacibacsi #157 üzenetére
Figyelj, elsőre szerintem mindenki codegennel kezdte (én is). Mert ugye kellett egy gép, amin megy az internet, és utána tudsz nézni a dolgoknak. A boltosok meg sajnos nem mondják, hogy ez nem jó, ne vedd meg. Sőt nekem még hozzá értő ismerős mondta, hogy milyen gépet vegyek, de a tápról még ő sem tett említést.
Ha nem lenne sok vackom itthon, akkor még meg is venném a codegen tápot egy 500-ért. De sajnos már így sem férek. -
maestro87
őstag
Azt értem én, hogy nagyobb áramerősség, de így is kell lennie a lapon egy stabilizátornak, ami a 12V-ből csinál 1...1,5V-ot. Csak így a lapnak kell elbírnia egy részén 70-80A-t és nem a kábelnek. Lehet így rosszabb a hatásfoka a gépnek is mivel 2 stabilizátoron is keresztül kell folyni az áramnak. Bár nekem már az is hihetetlen teljesítmény, hogy a proci fel tud venni ennyi ampert venni. Láttam én már 1mm-es vezetéket felizzani, és nem folyt rajta ennyi amper, az biztos.
Ha engem kérdéztek, én a "tápba pakoltam volna" az 1,4V-ot is, rá meg egy nagy indítókábelt.Jah, igen, hogy ne csak OFF legyen: mivan akkor azzal a 20+4pines csatival? Miért nincs az én alaplapomra rádugva az a kiegészítő 4 pin?
-
maestro87
őstag
Köszi a válaszokat mindenkitől!
Mindig tanul az ember valamit. De inkább nem dugom rá, csak majd ha már lesz egy új alaplap is, addig nem merek vele nagyon kísérletezni.
Egyébként a táp amit Razermazer belinkelt: 12V-on 62A! Szóval a nagy áramerősség nem lenne annyira problémás. Max. vagy 8 vezeték párhuzamosan. -
maestro87
őstag
Sziasztok!
Szerintetek melyik a jobb és miben jobb?:
FSP400-60THN-P vagy FSP400-60APN
Meg az lenne még a kérdés, hogy mitől sípolhat (annyira nem idegesítően) az FSP400-60THN-P a számítógép kikapcsolt állapotában is? És lehet-e ez ellen valamit tenni?
Előre is köszi! -
maestro87
őstag
Sziasztok!
Van egy FSP 400-60APN tápom és pár hete elkezdett nagyon zúgni a ventillátora és azt szeretném kérdezni, hogy garanciálisan ezt ki lehet cseréltetni vagy ez nem olyan hiba amire garancia jár? Amúgy érdekes mód egy kis idő után lecsendesedik, mint most is.
Meg még azt akarom kérdezni, hogy ebben a táblázatban miért azt írják ehhez a táphoz, hogy felső tápos? Miért nem mindegy, hogy hogy teszem be (ventillátorral felfelé vagy lefelé)? Vagy a csavarhelyek nem ott vannak?Tudom, hogy nem teljesen ebbe a témába tartozik, de ez a topic sokkal élénkebb mint a többi.
[ Szerkesztve ]
-
maestro87
őstag
válasz JoolsNOS #32378 üzenetére
Köszi, de szerintem ennek is elég hosszú kábelei vannak. A 4 tűs cpu táp vezetéket még így is egy hurokba feltekertem, hogy ne lógjon ott. Persze ez attól is függ hogy hány méter magas házról beszélünk. (az enyém csak midi azt hiszem)
Amúgy bármilyen pwm-es venti megfelelne cserére, mert lehet már nem is garis, most nem tudom megmondani? Tehát a csatlakozó kiosztás az egységes? (ha egyáltalán csatlakozós ventije van és nem forrasztani kell)
Én speciel egy artic coolingra gondoltam.
Vagy ami még fontosabb kérdés, hogy szétszedéssel és a venti megtisztításával ugrik a gari? -
maestro87
őstag
Sziasztok!
Van egy 9 éves FSP400-60APN tápegységem, ami átlagban napi 5-6 órát üzemelt eddig. És szerintem lassan már csere érett lesz, bár még semmi baja nincs. Vagy szerintetek felesleges még cserélni? Sose volt megizzasztva VGA-val.
Mert az Alzán most akciók vannak és kis trükkel 12 ezer felett 4 ezer Ft lejönne, ezért gondolkozom, hogy venni kellene egy újat. Ha meg ezt eltudnám adni (mennyit érhet?) akkor még olcsóbban kijönne az új táp. -
maestro87
őstag
válasz syberia #126573 üzenetére
Olcsóbbra gondoltam, a mostani 10 ezer sem volt.
De ha 20 ezer lenne a keret, akkor ez a moduláris nem lenne jó választás? FSP Fortron Hyper M 600
Még nem döntöttem el, hogy mennyit költsek rá.
Vagy a még olcsóbbak közül melyik lehet a legmegbízhatóbb mind működésben és mind védelemben? -
maestro87
őstag
válasz _Atesz #126584 üzenetére
i5-3470 és nincs VGA. És amíg jó az alaplap addig szerintem marad is ez a konfig.
Egyszer lehet veszek majd hozzá valami olcsóbb VGA-t, de nem a 200 W TDP kategóriából.
Most vettem a CPU-t is apróról + új hűtőt meg házat, összesen 40k-ért, így sokat nem akarok már költeni. Táp se nagyon kellene, mert lehet kihúz még vagy 3 évet, de ventit pl. cserélni kellene már benne egy csendesebbre, és így lehet hogy akkor jobban megérné egy új tápba beruházni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
- Eredeti játékok OFF topik
- Dell notebook topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Háztartási gépek
- Xbox Series X|S
- Építő/felújító topik
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest