Hirdetés

2020. január 28., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4703) attiati válasza _BM_ (#4692) üzenetére


attiati
(veterán)

Szerintem nincs összefüggés, hogy x év pangás után emelkedésnek kell következni és nincs is elég hosszú idősor a normális mintavételhez. (a tőzsdén sincs olyan, hogy ennél lejjebb, feljebb aztán tényleg nem mehetünk...)

A másik, hogy egy lufi durrant ki az ingatlanpiacon (az oka sokféle: Közép és Kelet-Európa konvergenciájából való hirtelen kiábrándulás, az ide kihelyezett beruházások és tőke hirtelen hazavitele, népességelvándorlás, stb... + globális ingatlanpiaci és jelzáloglufi)

Igazából ha a rendszerváltás óta eltelt 30 évet nézzük csak az alacsony bázishatás miatt volt pár jó éve az országnak. (szocializmusból hirtelen rászakadt az országra a kapitalizmus, de nem tudtunk mit kezdeni vele. És az eladósodás (karöltve a konvergencia mesével) adott egy hirtelen lökést.)

Japánnak se sikerült kijönni az ingatlanpiaci lufiból jó pár évtizede, bármeddig tarthat a stagnálás.
Csak arra akartam rámutatni, hogy nincs összefüggés az eltelt idő és az emelkedés beindulása között.
Ettől függetlenül jó ötlet lehet, egy 7-9% hozamú lakásvétel (infláció elleni védekezésként (ott is alacsony most a bázis, lesz hova elindulni. Ft gyengülés elleni védekezés. stb... de veszélyforrás mondjuk egy hirtelen emelkedő globál és itthoni hozamkörnyezet)

[ Szerkesztve ]

(#4704) _BM_ válasza attiati (#4703) üzenetére


_BM_
(senior tag)

"Japánnak se sikerült kijönni az ingatlanpiaci lufiból jó pár évtizede"

De nálunk nem volt lufi, nem szöktek az egekbe az árak. Ha összevetnénk az elmúlt 25 év inflációs adatait és vele együtt az ingatlanárakat, akkor nem volt itt semmiféle lufi.

(#4705) attiati válasza _BM_ (#4704) üzenetére


attiati
(veterán)

igen, direkt ezért írtam a konvergenciából való kiábrándulást. Az is egyfajta lufi, ha sokan elhiszik, hogy ez a térség felzárkózik Ny-Európához, de ez nem következik be. Kevésbé látványos az emelkedés és az összeomlás, de a folyamat tartós lehet.

Konvergencia helyett most az ellenkező folyamat indult el.
Eddig a tőke jött ide az emberekhez. Most inkább az emberek mennek a tőkéhez. És a tőke is megy haza (főleg ebben a politikai garnitúrában)

De tényleg nem akarok senkit lebeszélni, mert én is gondolkodom lakásvételen.

[ Szerkesztve ]

(#4706) _BM_ válasza attiati (#4705) üzenetére


_BM_
(senior tag)

"Az is egyfajta lufi, ha sokan elhiszik, hogy ez a térség felzárkózik Ny-Európához"

Egyetértek. Majd lesz más várakozás. A 15 ezer mrd ft pénzügyi megtakarítás utáni megszokott kamatok töredékét kapják a betétesek. Sok embernek megélhetést jelentett a kamat, vagy legalábbis fizetéskiegészítést azoknak, akik a korábbi évtizedekben felhalmoztak, most meg masszívan munkanélküliek és azok is maradnak az egyre távolabbi nyugdíjazásig.. Ez is döntéskényszer lehet. Persze most még át tudják csalni őket befalapokba, de ki fog derülni azokról is, főleg a magyar kötvényalapokról, hogy nem pótolják a régi szép kamatokat.
Egyébként lehet vitatkozni arról, hogy befektetésként érdemes-e ingatlant venni, de aki saját használatra tervez ingatlant venni, és meg is van a pénze rá, az hülye, ha nem most lép.

(#5376) attiati válasza _BM_ (#5375) üzenetére


attiati
(veterán)

igen, azokra valószínű nem fog vonatkozni, de hogy vizsgálják majd azt, hogy a határon belül egyenesen hazaautózol, vagy valamelyik másik kerületben autózol?

de aki a zónán belül lesz, az szerintem duplán jól jár, sőt triplán:
1. jobb a tömegközlekedés kiépítettsége (és ahol "nem lehet" autózni, ott még jobban kellene fejleszteni)
2. ha mégis autózni akar, akkor valamiféle kedvezményt kap a nem ott lakókhoz képest
3. élhetőbbé válik a környezet (más kérdés, hogy mondjuk hosszútávon kitelepülnek e az irodaházak / munkahelyek egy olcsóbb külső kerületbe. Például mekkora szívás egy Ipon-nak vagy bármilyen logisztikai cégnek, ami a 13. kerületben van dugódíjas övezetben)

A megtakarítás részen én is gondolkodtam, ha lesz időm, akkor végigbújom az mnb statisztikákat.
Lehet, hogy fogalmak között van különbség és az mnb a lakosság pénzügyi eszközeit veszi számításba, míg a pénzügyi szektor csak a megtakarításokat veszi figyelembe. Nem tudom.

Egyébként a lakáspiac egy lassú valami. Előbb el kell terjedni a köztudatban, hogy "mennek" a lakásárak, és utána tényleg mennek. Jobb egy stabil, lassan kúszó lakáspiac, mint egy hisztérikusan emelkedő lufi. Mondjuk neked lakástulajdonosként nyilván utóbb lenne jobb :D
De nemhiába vannak ott a hazai lakásárak ahol vannak (a régiós országok áraihoz képest).

Épp ma beszéltünk róla, hogy otp, mol kapitalizáció / könyv szerinti érték 0,7-0,8 körül van ! :Y
Vagyis a teljes otp-t / mol-t a piac nem árazza annyira sem, mint amennyit az eszközeik érnek a könyvelésük szerint. Ez sem véletlen. De annyira hihetetlen.

[ Szerkesztve ]

(#6051) doeeg


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Ótépában szeretnénk előzetes hitelbírálatot csináltatni (asap), de nyári szabadságok miatt az én papírjaimmal lenne egy kis csúszás. Lehet olyat, hogy bemondásra ők megcsinálják, és később adom le az igazolást, vagy mindenképp a folyamat indításakor kell minden papír mindkét féltől, és onnantól indul az x hét amíg elkészítik? Valakinek van tapasztalata ezzel?

LOL, hirdetésbe ágyazva: [link]

Szöveg:

"Azt a tanácsot kaptam, hogy most van jó lehetőség eladni lakásaimat. még mielőtt a lufi kipukkan.
A legtöbbet ígérő személy viheti"

[ Szerkesztve ]

El Hopaness Rom Tic || Eladó AMD Wraith Prism RGB processzorhűtő (új) || Eladó Mi Band 3 || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#6223) Mercutio_ válasza attiati (#6222) üzenetére


Mercutio_
(nagyúr)

Arra vagyok kíváncsi - a szűken vett belvárost kivéve - meddig fújják még a lufit és ez a ciklus mikor és hogy ér véget (elkezd fokozatosan leereszteni, vagy ahogy fogy a türelem eladói oldalon ugyanígy egymás alá licitálva szállnak ki a csak befektetésként bevásárolt tulajok?)

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

(#6311) |AP| válasza doeeg (#6308) üzenetére


|AP|
(addikt)

"...de 110-ért meg 55nm-es fullos kétszobás albit is kapsz." Holholhol? Már megyek is :)

"Pont emiatt (!!!)szerintem(!!!) ugyanúgy nem éri meg most lakhatás céljára vásárolni" - ezt én is így érzem, de a 130/hó akkor is annyira sok, hogy ezt hosszú távon pénzkidobásnak tartom. Van egy 30nm-es garzonom a Corvin sétány mellett, 2007-es építés, van még rajta 4 millió hitel. Most az a terv, hogy attól minél jobb áron megválni (talán 14-15 körül is elmenne a mai árakon) és kicsit lenyugodni, nézelődni.
Vannak ÁFA csökkentési pletykák, ebben valamennyire bízok, mert ha ez nem lesz, akkor szerintem egy darabig még nem pukkan ki ez a lufi.

(#6310) amargo: az önkormányzati bérlakásokat nem zárnám ki, asszony kormánytisztviselő, én építész, nem tudom milyen szigorú a követelményrendszer, de talán bele is férhetnénk.

http://www.flickr.com/photos/apollai

(#6330) attiati


attiati
(veterán)

"már csak az elvek miatt is elhúznék onnan, amilyen gyorsan csak lehet, mert így az az üzenete, hogy velünk bármit megtehet."
"Főbérlőnk észbe kapott az albérletárakkal kapcsolatban és az eddigi 65k/hó (tudom, eddig nagyon jól jártunk helyett) úgy döntött mostantól 130k/hó-t kér..."

Igen. Szerintem eddig a bérlő "használta" ki a tulajt, aki csak most kapott észbe, hogy mije van és mennyi az elvárható hozama.

"próbáltam alkudni persze, de esélytelen. És még ő tesz szerinte szívességet, hogy nem 150..."

Nem tudom hány nm a lakás, de ha a 150e/hó kb. 6%-os kiadási hozamra jön ki, akkor 150e/hó is reális.
Amíg egy KKJ állami garancia mellett 2,5%-ot kamatozik, addig nem lesznek 5-7% alatt a bérleti díjak.
Senki nem akar tulajdonjogot szerezni egy ingatlanban, ha nem kapja meg a kockázatmentes hozamhoz képest a 3-5%-os hozamprémiumot. Cserébe azért, hogy az ingatlan 10-15 éves időtávú befektetés és teljesen illikvid és rengeteg költséggel jár.

"Vannak ÁFA csökkentési pletykák, ebben valamennyire bízok, mert ha ez nem lesz, akkor szerintem egy darabig még nem pukkan ki ez a lufi."

Én is sokat várok (vártam) tőle, de végiggondoltam és valójában le fogják nyelni a fejlesztők a haszon (áfacsökkentés) jó részét (szerintem).
Jelen helyzetben nem nagyon éri meg fejleszteni ingatlant. Nagyon kevés a fejlesztő által indított projekt. Inkább (egyéni) vállalkozók építenek kisebb társasházakat. Ez nem egy egészséges ingatlanpiacra vall.
A fejlesztők akkor lépnek be a piacra többszáz lakásos társasházakkal, ha látják a megtérülést és a profitot. Az áfacsökkentés csak abban fog segíteni, hogy ez a stabil profit megjelenjen.
Pl. társasház fejlesztés költsége jelenleg legyen 350-400e/nm, eladási ára 450-500e.
Áfacsökkentés után az eladási ára közel ugyanannyi marad, de a fejlesztési költsége kevesebb lesz, így már van esély profitra.
Annyira távol áll a tényleges profit és az elvárt profit, hogy a fejlesztők nyilatkozata szerint az NHP-ban kínált kamatmentes hitellel elérhető 2-3%os profitnövekedés semmit nem segít, rá se mozdulnak.

Az áfacsökkentés szerintem csak abban fog segíteni, hogy lesz kínálat. És nem a kínálat hiánya miatt hajtják fel a vevők az árakat.

Más kérdés, hogy a 2016-os költségvetés már készen van, ahhoz nem nyúlnak hozzá. Legkorábban a 2017-es költségvetésben lehetne helyet csinálni az áfacsökkentésnek (ha lesz fedezet). Talán a választási év előtt belefér, de politikailag sokkal több hasznot hozó területen is el tudják költeni azt a pénzt.
Ráadásul az áfacsökkentés csak hosszútávon térülne meg, mert több ingatlan épülne és fele áfakulccsal talán lenne valami áfabevétel. Ami még mindig jobb, mint magas áfakulcs mellett a 0 építkezés / 0 bevétel.
De ennek hosszú a kifutási ideje, mire látják a hasznot. És erre a hosszútávra nem érdemes játszani választási év előtt.

Szerintem előbb utóbb luxus lesz a belvárosban maradni és ott bérelni.
Szóval az feláras.
Újpesten vagy a 9. kerület kevésbé felkapottabb részein talán lehet olcsóbban találni albérlet. A felkapott helyeken meg sajnos verseny van. Nekem is simán duplázhatna a tulaj a bérleti díjon. Gondolom egyelőre díjazza, hogy intézem a lakás minden ügyes-bajos dolgát és időben fizetek.

[ Szerkesztve ]

(#7615) attiati válasza Oppenheimer (#7614) üzenetére


attiati
(veterán)

bankfüggő, de kb ezek, ha jól emlékszem, és el is engedhetnek belőle (bankfüggő szintén)
10-20e folyósítási jutalék
40e közjegyzői
15e az értékbecslési
0,5-1% ügyvédi
12e földhivatali

Mercutio_: az elmúlt 8 év szerintem arról szólt, hogy lefelé és felfelé is korrigáltak az árak erős kilengéssel. Volt egy beszakadós és egy spekulatív emelkedő időszak. Most újra érett, lassú fázisában van szerintem az ingatlanpiac. Értékesítési idő most normális. Nem az, amikor 30 perced van dönteni, hogy megveszed vagy sem, mert kint áll a következő vevő. Van újra átlagos alkupozíció is. Nincs őrült rálicitálás, vagy 10-15%-os kisemmiző ajánlat.

Aztán azt senki nem tudja, hogy ebből egy őrült száguldó lufi periódus következik (a hozamok tartósan alacsonyan tartásával, ami torz értékelési szinteket hoz minden eszközben).
Vagy pedig beszakadás valamilyen újabb válság miatt. (Kínából érkező gondok vagy az általánosan megfigyelhető nacionalizmus erősödése miatt a globalizációs folyamatok az ellenkezőjére fordulnak)
Esetleg lassú emelkedés, lassú lecsorgás. Csak ez a 4 verzió van :D

[ Szerkesztve ]

(#8064) attiati válasza Zeki (#8063) üzenetére


attiati
(veterán)

és ki lakik 20-30 évig ugyanabban az ingatlanban?

érik egy nagy bukó, de mikor? lufiban az a szar, hogy nagyon sokáig lehet fújni és még mindig fér bele levegő. Vagy már lehet most tele van és nem ereszt, hanem lyukad.

5-10 évet késel az időzítéssel, és mehet a kukába az egész fixálás
ha bukóra készülsz, akkor minek nyitsz long pozíciót?

2350-nél nyitsz S&P500 long pozit, befixált jó drága lombard hitelre.

a) Kamatok durván elindulnak fel. De te megmenekültél, mert fix a hitelkamatod, így téged nem érint a kamatemelés. Az nem számít, hogy a S&P bezúg 2000-re és csomót buksz a long pozin :D
b) Kamatok csak több év késéssel indulnak el felfelé (vagy soha nem mennek annyit felfelé a futamidő alatt, hogy elérjék a befixált hitel kamatát).= A felesleges és drága kamatbiztosítás jó sok többletkiadást jelent.
c) Kamatok elindulnak felfelé rövid időn belül, de mérsékelten.A teljes futamidő alatt a rövid kamatok egyszer a befixált kamat felett, másszor alatt tartózkodnak. És kb 50-50% az esélye, hogy a teljes futamidő súlyozott hitelköltsége alapján megérte fixálni, vagy sem.

Az egész fixálás egyfajta fedezeti ügylet, aminek díja van.
a) durva bukót csökkenti
b) nyerőt csökkenti
c) nyugodt, de jó drága alvást biztosít

Körültekintő számolással, tervezéssel és optimalizálással éri meg fixálni.

[ Szerkesztve ]

(#8278) Zeki válasza Egon (#8269) üzenetére


Zeki
(veterán)

Mi is 5 évesre vesszük fel a Budapest banktól a hitelt, valami Egyenlítő KK2 a neve.
Úgy vagyok vele, ha a következő 5 évben nem pukkad ki az újabb pénzpiaci lufi, akkor talán már nem is fog. Valamit kitalálnak rá.

(#8279) Mercutio_ válasza Zeki (#8278) üzenetére


Mercutio_
(nagyúr)

Azért lufi, mert kipukkad....

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

(#8282) attiati válasza Zeki (#8281) üzenetére


attiati
(veterán)

Most növelted duplájára a lakáspiaci kitettségedet (ráadásul fedezetlenül = hitel)
Miért, ha lufinak érzed? Vagy ki tudsz szállni 1-2 év múlva?

Hitelpiac bedől, akkor a lakáspiac is. Ugyanis másoknak is fedezetlen a lakáspiaci kitettsége.

[ Szerkesztve ]

(#8547) Cheesy válasza Kobe (#8546) üzenetére


Cheesy
(őstag)

Ha csak az építőipart nézem építőanyag kereskedő szemszögből, akkor ez valóra fog válni 2019-ben.
Most a teljes szükséglet 60-70%-ára van elég munkaerő az építőiparban. Ez tény. 2018-ban az egész évihez ez a maradék hozzáadódik, de a választások miatt az év végén már kevesebb beruházás indul. Így is 120% lesz a munka/munkaerő aránya. 2019 I.-II. negyedévére még lesz munka. Egyelőre úgy néz ki, hogy akkor pukkan a lufi, 2. félévben.

iPhone XR user | www.vakbelmutet.hu

(#8548) Kobe válasza Cheesy (#8547) üzenetére


Kobe
(veterán)

Lehet nem jo a kovetkeztetes, de ez nem pont az ellentettje felett hstna ? Nem lesz eleg munkaero, kevesebb beruhazas, de ha valasztasokkor megint belengetnek valsmj lakossagi elenkito lufit akkor ha nem esik vissza drasztikusan a kereslet, az inkabb tovabb hajtana az arakat, meg elrugaszkodottabbak lennenek
(Bar a zugloi 64nm es lakas 10 eves epuletben 39 millaert tipusu ajanlatoknal elrugadzkodottabbat en a kis videki szemszogombol nem tudok elkepzelni :) )

(#8957) Oppenheimer válasza Mercutio_ (#8955) üzenetére


Oppenheimer
(veterán)

Van lakáspiaci lufi? Szerintem nincs, már nem emelkednek olyan mértékben az árak mint pár éve.

Kérdés hogy 4-5 év múlva, mikor már rég elfogyott az uniós ciklus kohéziós budget-je (ergo nincs mi fűtse a gazdaságot és stagnálni fogunk) és az alapkamat már 2 éve emelkedik, hogy alakulnak majd a lakásárak. Lesz-e olyan befektető aki inkább részvény/kötvénypiacra viszi át a pénzét, és hogy a lakosság a stagnáló gazdaságban is mer e majd annyira bőszen lakásokat venni mint most. Remélem elsőre igen, utóbbira nem lesz a válasz. Na ekkor akarok majd venni.

(#8958) Kobe válasza Oppenheimer (#8957) üzenetére


Kobe
(veterán)

bizonyos értelemben van lufi, főleg a használtak négyzetméter áránál

Érdemesebb nagyobb merítést végignézni a kínálatból, nem csak adott nm és szobaszám és lakástípus szerint, hanem egy bővebb kínálati mintát. Szerintem a kínálat 90%-a hulladék, vagy nevezzük moslék kategóriának.

Persze pest egyedi eset, teli olyan építészekkel, aki építkezni, tervezni se tudnak, de ettől valamelyest függetlenül, mégis hozzákapcsolódva, párhuzamosan megy egy másik folyamat is, és a használt típus / nm ár kezd nagyon gravitálni az újépítésű típus / nm árhoz.

Ennek a folyamatnak az eredménye a 80 nm-es családi ház, ami 2 méteres belmagasságal épült kb 50 éve még fészernek, azóta felhúztak mellé 3 tűzfalat, így már panorámásként is lehet hirdetni, és a nm ár az egekben van, mert a 80 nm az mégiscsak 80 nm....

Ugyanígy a panelok, amit árulnak 18-20ért, de még jó 6-7et kell rákölteni hogy használható legyen, és utána van egy 25 millás valamid, majdnem újépítésű áron, amiben kb 70%ban már jó ha meg tudtad valósítani az elképzelésed ( a konstrukció, építészeti kötöttségek miatt), illetve pontosan zérő ráhatásod van arra, hogy az épület maga milyen állapotban volt / van / lesz, így lehet jó drágán csiszolgattál egy gyémántot azért hogy a végén egy sz*rkupac tetejére rakhasd....

ez szerintem piac ide vagy oda, de nem épp a legszerencsésebb folyamat / mentalitás, nevezzük aminek akarjuk.
Kicsit afelé haladunk, mintha a szakadt trabantomat akarnám ugyanannyiért eladni mint egy vadonatúj VW Polo-t, mert hát méretre stimmelnek, mind a kettőnek van 4 kereke, akkor az biztos ugyanannyit is ér, vagy nagyon hasonlót....

Persze ezt is lehet folytatni, pörgetni, csak akkor esélyesebb hogy egy következő kisebb roggyanásnál nagyon sokan fognak kicsit keményebben találkozni a valósággal, mint szeretnének

(#9236) Mercutio_


Mercutio_
(nagyúr)

Ettől még a lakáspiac persze túlfűtött és benne van az esély a lufira, vagy akár 1 állami beavatkozás (airbnb tiltás, komoly adóztatás ÉS a törvény/rendelet betartatása) is megboríthatja.

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

(#9648) attiati válasza concret_hp (#9643) üzenetére


attiati
(veterán)

Az egy nemzetközi válság volt és egyébként sincs két egyforma.
És az hirtelen jött.

Úgy emlékszem, hogy előtte nem volt látványos lakástúlkínálat vagy keresletvisszaesés.
A mostaninál sokkal több volt az új átadott lakások száma és az adásvételek tranzakciószáma éveken át, ami egyébként egy pozitív jel a közhiedelemmel ellentétben. Ha nem pénzügyi válság okozza (mint az előzőt), akkor úgy kezdődik, hogy csökken az új lakásépítés és a lakossági adásvételek száma. (Minden más tényező változatlansága mellett ugye. Például a szabályzás (áfa, csok) eléggé torzíthat, mesterségesen élénkít vagy megszorít).
Pénzügyi oldalról meg: évekig brutálisan adósodott el a lakosság (kamat és árfolyamfedezet nélkül, (CHF)).

10 évben belül kettő, alapjaiban rendszerszintű válság a globális gazdaságban... nem kizárt. Olyat még nem próbált a világ. Jegybankok mérlege és eszközei sokkal bonyolultabbak és célzottabbak lettek.
És a jegybankok szerepe is megnőtt, így a hibázási lehetőségük is.
1. kidurranhat a Kínai hitelezési lufi (de ez évek óta slágertéma)
2. jegybankok generálhatnak (már most) egy válságot
Ezeknek nincs biztos előjele.
Itt egy érdekes gondolatmenet., hogy mennyire eszközár-érzékeny lett a világ. Nem csak a reálgazdaság hat az árakra, hanem az ingatlan, részvény, vagyonelemek ára is visszahat a gazdaságra és a jegybankokra.

[ Szerkesztve ]

(#9967) Tel Elek válasza Kobe (#9966) üzenetére


Tel Elek
(addikt)

Ja azt hittem az esetleges ingatlanlufira gondolsz. Zsiday 2020-22 környékére vár lufit, de még nem a kipukkanásást csak a csúcsát. És ebben sem biztos. A kicsit magasabb kamat szerintem nem fogja csökkenteni az árakat maximum lassítja a növekedést, stagnálást hozhat nominál árakon.

[ Szerkesztve ]

(#10036) Kobe válasza concret_hp (#10034) üzenetére


Kobe
(veterán)

kis ingatlanpiaci realitás: [link]

Pár hete ezt 34-ért hirdették (nem ilyet, hanem pontosan ugyanezt, és tudnék még más hirdetést mutatni ami ugyanilyen

de nem lufi az 5M-es lépcsőkben ugrálni.... :D

[ Szerkesztve ]

(#10300) pepe76 válasza Tel Elek (#10290) üzenetére


pepe76
(csendes tag)

Meg is vesznek mindent? Eddig gyorsan nőttek az árak, kis túlzással mindent el lehetett adni egyre drágábban, a panelt is, a felújítandót is, a rossz helyen fekvőt is, a rossz beosztásút is. A mostani árszinteken már nagyon megnézik a vásárlók, hogy mit vesznek. Ha mégis tovább nőnének az árak, az szerintem már lufi lenne, és érzik ezt az MNB-nél is, ezért szigorítják a hitelfelvételt.

Én csak annyit mondok, hogy csak azért ne vegyen valaki most, mert attól fél, hogy 1 év múlva sokkal drágábban tud csak venni. Főleg ha szülőkkel/haverokkal él együtt. És ha mégis vesz most, nagyon nézze meg, hogy mit tud az a lakás (vagy akarjon legalább 10 évig abban élni). Persze ez csak egy vélemény, én sem vagyok látnok.

Azt, hogy az albérlet mennyire pénz-égetés, nagyon nehéz megmondani. Itt olyan faktorok számítanak, amit nem könnyű forintosítani. Ha albizol könnyebben mozdulsz egy új munkahelyre, nem érdekelnek a ház ügyei, mert ha gáz a szomszéd vagy lerohad az épület, legfeljebb kiveszel egy másikat. Jó esetben nem a tied a mosógép ami manapság 5 év után tönkremegy, sem a cirkó. Stb. Én nem albiztam, lakást vettem fiatalon, amiből 3 év után 3 millió bukóval szálltam ki (15-ből csináltam 12 milliót, de ez már 10+ éve volt). Ha úgy nézzük nullszalldós volt, mert albira is elment volna az a pénz, de utáltam ott lakni. Fiatalon nem ismeri annyira magát az ember, nagyon leegyszerűsítő pusztán az albi árát összevetni a hitel törlesztővel.

(#10650) Oppenheimer


Oppenheimer
(veterán)

Sokszor visszatérek ide újra-evaluálni a lehetőségeim, megint elérkezett rá az idő. :D Jövő májusban az akkor 2 éve futó LTP-imen (5 db) felül lenne 11 millió megtakim. 4. kerületben egész jó 3 szobás future-proof lakások vannak 30 milkáért. Jelen gazdasági helyzetben szerintetek érdemes lenne belevágnom egy 20 milliós hitellel? 5-10 évre fixálnám, ennyi idő alatt ki is fizetném, és 15 éves futamidővel venném fel.
Gondolok itt az EKB és az MNB kezdődő szigorítására. Senki se látja a jövőt előre, de szerintetek a budapesti ingatlanpiacon lesz lufieresztő hatása a következő 2-3 évben ennek? Vagy csak elinflálódni fognak a lakásárak?

(#10776) Kobe válasza attiati (#10774) üzenetére


Kobe
(veterán)

Amit en matematikailag nem ertek : nagyon mondjak, hogy ez meg nem lufi mert a piac csak tavaly erte utol a valsag elotti allapotot.

Amimor ezt a kijelentest teszik, akkor statisztikailag mire gondolnak? Gondolom valsag elotti eves nm ar, evente inflacio mertekevel novelve, vagy egyeb szorzot is belevesznek?
Mert probalgattam 2008-2009-es nominal arakat inflacioval nezni, es ott nagyon nem jott ki a matek

2008-2009 321K volt a tetoponton, ezt novelgetve az eves inflaval meg mindig messze a 800K alatt kellene lennie

(#10867) Kobe válasza Csabroncka (#10866) üzenetére


Kobe
(veterán)

Erdekes kerdes, mert ezzel a kormany beismeri a demografiai valsagot. Must have a 3 gyerek mert jon a veg vagy a migrancsok.
Csak akkor meg ugye az lesz a nagy kerdes hogy oregedo tarsadalomban, ahol fogy a lakossag es no az ures lakasok szama, mi a jo hubelebanc fogja fenntartani vagy feljebb tolni az arakat.

Az biztos hogy valamilyen formaban az igazsag pillanata kerult kozelebb - piaci eszkozar lufi van, vagy demografiai apokalipszis, innentol mar nehez magyarazni miert folyik ket iranyba a duna

[ Szerkesztve ]

(#11340) .tnm válasza RexpecT (#11334) üzenetére


.tnm
(addikt)

+@(#11335) -=Libria=-

jajj istenem ennyire nehéz beleélni magatokat?

18 éves vagy, van (szüleidnek) 5 millió forintod, vehetsz 12mó hitellel alacsony kamatok mellett egy 20nm-es lukat 5-10 percre az egyetemtől, melótól, vagy bérelsz 30+nm-t, havi 120+-ért ugyanígy. ha valaha szeretne egy 50, netán 70+nm-es lakást, netán egy cs.házat és nincs házastárs, gyerek, akkor nyilván az előbbi éri meg, mivel az 5mó-ja jelenleg semmit nem kamatozna, a lakás viszont várhatóan nem fog az értékéből veszteni. tekintve, hogy:
1, azokat a szakmákat, ahol jól lehet keresni, tipikusan nem a terv szerinti 3,5-5,5 év alatt végzik el a hallgatók, ezért vagy azért fog beleragadni egy pár évig 23 után is egy ilyen helyzetbe, mert vagy még mindig egyetemista, vagy mert nem tudott elég sok pénzt gyűjteni.
2, az első gyerek vállalása, (első) házasodás is egyre feljebb tolódik, megintcsak összhangban azzal, hogy nem 23 évesen van az a pont, amikor a 20nm már tarthatatlan.

és ugyanezzel a dilemmával (pénznyelő bérlés vs. alacsonyköltségű hitel) szembesül az is, aki 40 évesen épp válik és valahova mennie kell (jobb esetben nem a gyerekkel együtt); és az is aki vidékről jár fel dolgozni és csak hétvégén megy haza a családjához.

nyilván mindegyik szívesebben venne 300nm-es penthouse lakást újépítésű tetején, de az árak miatt erre futja egyelőre. aztán ha tovább nő a lufi, akkor megyünk majd lejjebb nm-ben... (remélem nem)

közben az albérletek kiadó szobáit meg majd leváltják a "munkásszállók"

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#11823) codec


codec
(senior tag)

Ez a lufi ezek szerint sose pukkan ki.

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#11893) attiati


attiati
(veterán)

Ausztrál lakáspiac tűnik igazán lufinak
[link]

(#11901) Kobe válasza Revolit (#11900) üzenetére


Kobe
(veterán)

Ez csak azt mutatja, a kapitalizmus onmagaban halalra itelt jelenseg, mert kotelezo fujni valamelyik lufit, hogy menjen a szeker.... Aztan ha elfogy a szufla, jonnek a bajok.

Amugy elsore a nyugati szinvonalat utolerni sem lenne rossz, mar mondjuk a berleti piacokon olyan kifeheritett allapotokkal, amik arrafele vannak. De hat az orszag meg nagyon koszovo jogi szempontbol....
Helyette maradnak a kilora megvett kolykok, az biztos jobb :)

[ Szerkesztve ]

(#12096) instantwater válasza Mercutio_ (#12094) üzenetére


instantwater
(őstag)

Ha jól emlékszem Németországban dolgozik a kolléga.

(#12095) Ironizer
Csak egy ingatlanpiaci lufi pukkadás kell.
Válságban munkád sem lesz, akkor miből vennél ingatlant?

[ Szerkesztve ]

🇬🇧 | Dell Latitude 7490 | Manjaro Linux

(#12228) vg válasza Gombinyó (#12227) üzenetére


vg
(addikt)

Ha most az általatok annyira várt lufi kipukkanás megtörténne és az ingatlan árak mondjuk hirtelen 30-40-50%-ot zuhannának, akkor az nem döntené be a hitelező bankokat? Mondjuk aki vett 30 milliós ingatlant 20 milliós hitellel, és hitelen csak mondjuk 18-at ér az ingatlan a piac szerint, akkor mit tehet a bank mert hiszen hitelen -2 milliót bukott is?

(#12251) codec


codec
(senior tag)

Nagyon kellene már az a lufi pukk.. Senkinek nem jók ezek az irreális árak, sem eladóként, sem vevőként nem lehet nyertes az ember. A bankok járnak a legjobban, mivel még és még hitelt kell felvenned, hogy tudjál valamit venni. De onnantól aztán nincs se munkanélküliség, se betegség, semmi... mert a bank csúnyán és nagyot tud ütni a szegény kis hitelesre.

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#12401) A Zéé válasza Lokids (#12395) üzenetére


A Zéé
(őstag)

Csökkenni nem fognak az árak, arra felesleges várni. A 2012-es szintre meg pláne...
Ha kipukkan a lufi, és esni fog a kereslet, akkor sem lesznek lényegesen olcsóbbak a lakások. Bp.-en a Hungária körúton belül olyan legolcsóbban is 5-600k nettóért lehet építeni egy m2 lakást. Szóval 600k alatt akkor se fogják adni, ha beüt valami krach. A használt lakások fognak esetleg visszább esni valamennyit, de azok is inkább csak stagnálnak.
Hogy mit tudsz csinálni? Bele kell törődni, hogy a mi generációnknak kiváltság lesz az öröklakás, és marad az albérlet. Az meg sajnos megint csak olyan, amilyen... És ebben kellene az államnak, önkormányzatoknak meglátni a lehetőséget a segítségre
... Ha piaci alapon, esetleg kicsit az alatt adnának ki normális lakást, is lenne rá kereslet.

Just a simple Lineman...

(#13412) doeeg válasza Tel Elek (#13411) üzenetére


doeeg
(senior tag)
LOGOUT blog (1)

Most az előző immo1 hsz-em miatt pont visszakerestem a 2015-ös írásaimat. Akkor írtam, hogy a 2015-ben 15M árú ótvar panel már akkor 1-2 éve 10M-ért is túl volt árazva, és hogy szerintem ez egy rövid lufi. Nem jött be, most ugyanezek (csak öregebbek lettek, semmi más nem változott) 30-40M között mennek. Kiszámoló írta valamelyik aktuális cikkébe, hogy szerinte nem lesz korrekció ha nem lesz komoly állami beavatkozás (itthon nem lesz, legalábbis nem a csökkenés irányába), vagy nem lesz válság (ami ellen az egész világ érthetetlen módon foggal körömmel küzd).

De ugye megint csak a jelenlegi infók alapján véleményt tudunk írni, ha tudnánk mi lesz 1-5-10 év múlva, nem itt írogatnánk. Egy biztos, hogy nagyon jó eséllyel "bukni" fogsz (az idézőjel ugye pont azért, hogy sokminden van mérlegen), szerintem más hozzáállással (pl. nyerészkedés) nem is érdemes ebbe belevágni, ahhoz nagyon kis halak vagyunk. Ha lakáscélra kell lakás, akkor szerintem bármikor érdemes.

[ Szerkesztve ]

El Hopaness Rom Tic || Eladó AMD Wraith Prism RGB processzorhűtő (új) || Eladó Mi Band 3 || https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/doeeg/index.html

(#13521) Mercutio_ válasza t72killer (#13520) üzenetére


Mercutio_
(nagyúr)

Tök felesleges linkelni a 2 hetente ismétlődő portfólió/napi.hu cikkeket.
Vagy közismert tényeket ír le, vagy riogat, miközben 3 nap múlva épp az ellenkezőjét üvölti világgá valami clickbait címmel...
Pl. mindjárt kidurran az ingatlan lufi vs. akár még további 30% áremelkedés sem kizárt ;]

Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

(#14195) Jojo5 válasza A Zéé (#14194) üzenetére


Jojo5
(őstag)

Azt tudom, hogy az ingatlan lufi megjosolhatatlan, de ha beleugrok egy vadonatujba brutal felaron siman lehet, hogy nem jarok annyival jobban mint egy par evessel, nem ??

Peldaul ahol kazan van, mennyire fontos, hogy kondenzacios legyen vagy a jovoben atterjenek ra stb.

Sajnos nem vagyok otthon mit erdemes nezni, amit en mint kulsos fejjel tudok, az pl. a rezsi, vagy, hogy nem szeretnek panelba menni.

pl amiket kineztek par pelda:

xviii ban
elso

masodik

17.ker

x.ker

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/watch?v=_MuMSARgyJs

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.