Szevasztok!
Ha valaki biztosan tudja, mondja már el, hogy mi a különbség a keserű mandula és a boltban kapható mandula között.
''Az hogy keserű'' beszólásokkal kíméljetek.
Kösz.
Aki él és nem boldog, az téved!
Szevasztok!
Ha valaki biztosan tudja, mondja már el, hogy mi a különbség a keserű mandula és a boltban kapható mandula között.
''Az hogy keserű'' beszólásokkal kíméljetek.
Kösz.
Aki él és nem boldog, az téved!
Több benne a cián. Azért olyan keserű.
Szeretettel:
Szalma
Akkor egy kicsit konkrétabban
Mi a különbség a két fajta között? Teljesen külön fajok, vagy csak az egyikből lett nemesítve a másik? Hol lehet keserű mandulát szerezni? Mennyire keserű? Meg lehet enni azért? stb. stb. stb.
Aki él és nem boldog, az téved!
És mi a kérdés, a Kicsi Gesztenye, és a gesztenye között?
Bocsi tényleg, de nemtudtam kihagyni
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache ;)
Kérdés=Különbség....ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ koránvanmég
Kevés vagy, mint Celeronban az L2 cache ;)
Nem tudom mi lehet köztük a KÉRDÉS. Talán: Hogy vagy?
Bocsi tényleg, de nemtudtam kihagyni
Aki él és nem boldog, az téved!
Nem vagyok biológus, de szerintem nincs köztük különbség. Amiket én szotam törni (origi csomagolásban érkezik a kertünkből) azok mindegyike egykicsit keserű ez a ciántartalmuk miatt van. A boltban vásroltak között már találtam olyat amelyiket valamivel előkezelték és az már nem volt keserű, de a fene tudja mit csináltak vele.
Controlling: ''In God we trust! - All others will be monitored''
A kevéssé keserű a nemesített. A tihanyi félszigeten van egy mandulás, ami már visszavadult rendesen, ott piszkosul keserű mandulákra tehet szert az ember. A faj pedig biztosan azonos. Legfeljebb a fajta más. Ha van türelmed, szerdán találkozunk kedvenc kertészmérnökünkkel és kifaggatom.
Megenni meg lehet, de úgy emlékszem nem tanácsos 0.5-1kg-nál többet enni egyszerre... Görcsös vigyor lehet a vége...
Szeretettel:
Szalma
Kiszedték belőle a ciánt..?
(Hőkezeléssel elbomlik egy része.)
Szeretettel:
Szalma
ELmúlt éveimben próbálkoztam azzal hogy 1szerre vmiből 0,5-1kg-t ettem meg, hát meg is látszott az eredménye. Mostmár 1 éve fogyókúrázom, és már kezd meglátszani az eredménye.
SZVSZ bármiből megárt az 0,5-1kg!!!
Controlling: ''In God we trust! - All others will be monitored''
Főleg 1kg zsír meg 1kg cukor esetén igaz ez...
Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::
A türelmem végtelen
Legalábbis szerdáig kibírom...
Mire kell:
A keserű mandula tartalmaz B17 vitamint. A sárgabarack magja többet is, de az elég szar ízű. A mandulát szeretem, de nem tudom, hogy mennyire azonos a keserű mandulával. Ha rohadtul keserű, akkor maradok a sárgabarack magnál...
Aki él és nem boldog, az téved!
Az élet nagy kérdései...
úgy tudom hogy a B vitaminok zsírban oldódó vitaminok és nem túl egészséges ha túl sokat szedsz be belőle, mert a szervezet nem képes a feleslegtől megszabadulni, mint pl a C vitamintól. Jobb ha esetleg valami vitamintablettában gondolkodsz ha vitamin hiányod van. Azokra pontosan rá van írva mennyi benne a vitamin, míg kevés mandulát láttam ami ugyanilyen ''tuninggal'' rendelkezett volna.
Ja és a tablettákban biztos kevesebb a cián - bár nem is olyan jó az ízük mint a mandulának
Controlling: ''In God we trust! - All others will be monitored''
Hol is lehet B17-et kapni?
Aki él és nem boldog, az téved!
Meglehet enni a keserűmandulát! De inkább alanynak használják/alkalmazzák pl.őszibarack legjobb alanya.(meg Török rivierán is jó Alanya ). Egyébként a mandula vad formája. Ennyi.Kemény a héja, meg keserű is. Sztem a kajszi mag sokkal finomabb, csak száritsd vagy 1-2 napot. Ráadásul jóval hamarabb lesz mint mandula!
''A hullák olyanok, mint Te vagy én, csak halottak.''
Egyébként meg a ciánnal semmi baj, ugyanis kötött formában van jelen a magokban, ami nem árt. Például a klór is rendkívül mérgező, mégse mondja senki, hogy ne egyél sót, ami nátrium-klorid ugye...
Aki él és nem boldog, az téved!
Hmmmm... Rossz példa. Az emésztőnedvek jelentős százaléka klór... A cián pedig idegméreg. Az, hogy ''kötött'' csak annyival jobb, hogy nem vegytiszta. (Egyébként nem számít: láttál már kukacos mandulát?)
Szeretettel:
Szalma
Hát nem szívesen találkoznék egy sötét sikátorban azzal a kukaccal, ami átrágja a mandula kemény héjját
És láttál már mandulaevésbe belehalt embert?
Aki él és nem boldog, az téved!
Hát a kötött cián sem olyan nagy fun. A tiszai szennyezéskor is főleg rézkomplexek voltak, aztán mégis. Sokféle komplex van...
A többihez nem sokat tudok hozzátenni, szinte minden elhangzott. A keserűmandula a ''vad'' fajta, tényleg alanynak jó átoltáshoz, szemzéshez, őszibaracknak, ''nemes'' mandulának. A keserűség nem csak a cián miatt van, hanem egyéb anyagcseretermékek miatt is. ''Nemes'' mandulából sem ajánlott kilónyi mennyiség elfogyasztása, a ciánvegyületek miatt (de pl. nyers borsó, egyéb pillandósoké sem).
A klór - klorid összehasonlítás nem igazán nyerő. A ciánban a cianidion a hunyó (hidrogén-cianid), ez minden ciánvegyületben ugyanaz, míg a klór (klórgáz) és a kloridion (pl a sóban) között ég és föld a különbség.
42
(#22) Adrian Mole válasza Adrian Mole (#21) üzenetére
Bocs, klorid-ion.
42
(Csonthéjdarabkától megfulladtat már igen... Brrrr....) Olyan alacsony a cián koncentráció egy mandulában, hogy több kilót kellene megenned, mint ahány Te vagy. De már jóval kevesebb is furcsa tüneteket okozhat. (1kg biztosan, legyél akár 100kg is!) Azért ne teszteld. Mások már megtették.
Szeretettel:
Szalma
Ööööö... Most nézem: valószínüleg nem a ciánba, hanem a halálra zabálásba pusztulnál el...
Szeretettel:
Szalma
ui.: Drága Adrianem! HCl -> sósav. Gyomor? A gáz az tényleg gáz. Pandora
De fordítsuk komolyra a szót. Kb napi 15-20 szem elég B17-et tartalmaz, úgyhogy a cián és a halálra zabálás veszélyei nem igazán fenyegetnek...
Azért kérdezd ki a haverodat, hátha van valami ötlete a dologról.
Aki él és nem boldog, az téved!
Na hát arra a kukacra én se lennék kíváncsi. Egyébként nem tudtam, hogy kötött állapotban van benne a cián és hogy egyáltalán nem ártalmas. De mostmár akkor 1 centivel okosabb lettem. Kösz
Controlling: ''In God we trust! - All others will be monitored''
(Ártalmas.)
Szeretettel:
Szalma
Persze hogy ártalmas, de ilyen szempontból mégis jó a klóros példa, mert a só sokkal ártalmasabb, mint a mandula, hiszen ha 1kg mandulát megeszel, legfeljebb nem érzed jól magad, de ha 1kg sót benyomsz, abba tuti beledöglesz
Aki él és nem boldog, az téved!
Mire kell neked a B-17 külön pótlás?
Az egyik korábbi hozzászólástól eltérően a B vitaminok nem zsíroldékonyak.
42
Ajaj... ABDEK. Mond ez valamit, Adrian? Igen-igen. Általános iskola, biológia: zsíroldékony vitaminok. A többi a vizes...
Pandora
Szeretettel:
Szalma
Belehaltat nem, de egyik haverom kicsit túladagolta a mandulát és olyan rosszul lett, hogy gyomormosásra kellett vinni. Utána még 2-3 napig baromira rosszul volt... Úgyhogy csak óvatosan...
Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. ::: http://meatytears.hu :::
De ionháztartás problémába döglesz bele, viszont a cián mérgezést okoz. Ne keverjük össze!
Ezek szerint a desztillált víz is méreg, mert ha megiszol belőle két litert, feldobod a talpad, kipucolja belőled a sókat... Na menj már...
42
Nem csak ADEK?
Belemehetünk. A B vitamonok egy több vegyületből álló család. Az alapvegyület vízoldékony. Az, hogy családon belül változik az oldékonyság, más tészta. Attólmég B vitamonok alapvetően vízoldékonynak számítanak. A merev kategorizálás sajnos nem mindíg írja le jól a valóságot.
Egyébként pedig ADEFK.
42
Felhívom figyelmed az előző hozzászólásomban lévő ''ebből a szempontból'' részre.
Ez azt jelenti, hogy kérdéses téma (tehát a mennyiség, mint mérgezési tényező) szempontjából vizsgálva a dolgot. Tehát nem a mérgezés típusa (idegméreg, légzésbénítás, sóháztartás felborítás, torok elvágás, felakasztás, főbelövés vagy egyéb szempontok) szerint vizsgálva.
Tehát pont azt mondtam én is, amiről te azt írod, hogy ne keverjük össze.
Aki él és nem boldog, az téved!
Bocs rosszul emlékeztem, tényleg nem zsíroldékonyak!
Keress rá google-n és meglátod, én megtettem de nam akarom így ideírni.
Controlling: ''In God we trust! - All others will be monitored''
(Azannya... Süllyedek... Az a fránya memóriám...)
Adrian drágám! Mikor érsz rá...?
Pandora
Szeretettel:
Szalma
(LSD egyel feljebb.) Hamu és kövek.
Szeretettel:
Szalma
ui.: Nem is ugatok többet, majd szerdán...
HI!
Hat nem tom, en a jo ksi otthoni cseresznyebol ennek a mennyisegnek a tobbszoroset vagyok kepes felfalni, megsincs negativ externalis, hacsak nem az, hogy alapos tisztitast vegez a belekben!!!:-))))))))) Melesleg ez a mennyiseg nalam a gyumolcsok tobbsegere igaz:-)))
udv
neduddki
p.s. erru gyun eszembe, tugyatok, hogy a cseresznye az egyik legklaszikusabb tisztitokura kajaja????
https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
Nehogymá flémeljünk
Vannak a mérgek. Ebből bármennyit eszel, rossz hatással vannak rád (cián).
Van a többi. Ezek mennyiségi szempontok alapján lehetnek rossz hatásúak is (kloridion). De ide lehet sorolni a vizet is bármilyen meglepő (láttál már vizihullát? )
Egyébként az utóbbi osztályba sorolandók a vitaminok is (!!!), sőt a vízoldékonyak is (!!!). Legfeljebb azok mennyiségi korlátai kissé később kezdődnek. Pl C vitamintól remek vesekövet, veseelégtelenséget lehet összeszedni egy idő után (persze egyéni érzékenységű).
42
Épülünk, szépülünk
Nekem is volt már nyilvános elsüllyedésem a Ph-n.
42
Szerintem se flémeljünk, főleg, hogy nem erről szól a topic.
Maradjunk a témánál.
Tehát a cián és a mérgezés nem téma.
Aki él és nem boldog, az téved!
Melyik kukac mászik befelé a gyümölcsökbe???
Kifelé másznak. Az anyukájuk még akkor teszi oda őket pete formában, amikor a termés még éppen csak beindul.
Mandulaevésbe belehalt emberről már hallottam, de neki nem a cianidokkal volt gondja, hanem letüdőzte...
A legjobb aláírás a héten
Bocs, ott volt egy , dehogy akarok/szeretek fl-ni.
Sztem hozzátartozik az összes fenti dolog a témához, de lelőhetem magam. Vagy megeszem egy csomó mandulát
42
Lehet, hogy én vagyok vak, de nekem nem derült ki, hogy pontosan mit is okoz az, ha az ember túl sok mandulát eszik?
Attól függ, mennyire vagy érzékeny a glükotiocianátokra.
Kicsit rosszul leszel tőle, ha sokat burkolsz belőle. Ha nagyon sokat eszel, jobban.
42
Az én haverom meg a marhapörköltet adagolta túl, gyomormosás lett a vége
Beszrás ez a topic, kár, hogy csak most találtam rá.
Ja egyébként a cián (irtó) kis mennyiségben egészséges. Mintha a látással lenne kapcsolatban.
Cián sok mindenben van: héjasok, almafélék, patkányméreg.
Én inkább a gyümölcsöket ajánlanám.
Fej! Tor! Potroh!
ő pl. kifejezetten édesnek tűnik
Keserű madnula ...
egyébként mi az a madnula?
Ja egyébként a cián (irtó) kis mennyiségben egészséges. Mintha a látással lenne kapcsolatban.
Hmm, ennek utánnanézek, de senkit nem bíztatnék, hogy látásjavítás céljából nyomjon a fejébe ciánt. Alapvetően a cián kompetitíven kiszorít a
- hemoglobinról
- a sejtlégzés elektontranszportláncáról
oda való dolgokat. A vasionokkal baromi erősen köt. Szóval csak vigyázni.
42
No, kertészmérnök szerint: kerti, nemesített fajta nem olyan keserű, de csak azért mert nagyobb, és ugyanannyi a ''keserűség'' benne, mint a keserű mandulában. A keserű mandulának titulált magok is ugyanolyan mandulák, csak kedvezőtlenebb körülmények között nevelődnek, emiatt kissebbek. Nem hallott még ''keserű mandula'' alfajtáról. Viszont valóban csökkenthető a ''keserűség'' 50 Celsius-on tartással. Tudomása szerint így kezelik a boltba kerülő, nem pörkölt magokat. Mert az jót tesz az ízének és a kártevőknek is. (Van egy lepkefajta, amely szereti a mandulát, de európában nem tud megélni. A nevét is mondta, de hallás után inkább nem írok latin szöveget... ) A mandula inkább jófajta magnézium forrásként szerepelhet az étrendben.
És a sárgabarack magja kevésbé ciános.
No, ennyi.
Szeretettel:
Szalma