Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz vmk #59868 üzenetére

Úgy a kijelző saját áramát is beleméred, ami kb. 20 mA. De mi volt terhelés, miért nem teszel rá nagyobbat?

10 A-os kijelzőt nem pont milliamperokkal kell ellenőrizni, miközben minden műszer pontossága az alacsonyabb tartományokban romlik.

A felső rajznál az 50 A-os külső sönt nélkül próbáltad?

(#59865) xxxjjjkkk

A megadott linkekről rendeltem, a gomb színe időnként változhat, ez most ilyen verzió. A panel színe az én monitoromon az eladó fotójának megfelelő. Saját fotóm, napsütésen fényképezve világosabb árnyalatot kapott.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Kernel

nagyúr

válasz vmk #59872 üzenetére

Az úgy nem jó, a vastag vezetéken kell folyni az áramnak. Az autórádiót sem méri a normális módon?

(#59873) xxxjjjkkk

Ezeknél, vagy más áramköröknél is előfordul, hogy idővel fejlesztik, szoftveresen is, vagy a hardvert is. De a fotót nem feltétlenül cserélik, vagy odaírják (Aliexpressen például), hogy nem pont azt fogják küldeni, ami a fotón szerepel, hanem újabb verziót.

Ezek az újabbak például az ESR mellett kiírnak egy Vloss értéket is, ami régebbi képeken nem szerepelt. Itt látszik:

http://go-radio.ru/universalniy-tester-radiokomponentov.html

A szivárgóáramra utal állítólag. De más kisebb változások elképzelhetők, ami jobbító célú.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

• Kernel

nagyúr

válasz vizimento #59877 üzenetére

Csavarhúzó áttételét szoktam néha telerakni csapágyzsírral, utána kevésbé zörögnek a fogaskerekek. De csak egy ideig.

• Kernel

nagyúr

válasz kjani18 #59880 üzenetére

Az jól lejárhatott, nekem rendesen tart egy kis hűtőbordát, függőleges helyzetben (TV processzor). A rendelés alapján októberben történt a művelet és ez volt.

Előbb nem részleteztem, de az alkatrészek benzines leáztatása után szoktam újrazsírozni, több év után, amikor már nagyon zörög.

• Kernel

nagyúr

válasz Janos250 #59882 üzenetére

Ilyen szinten nem foglalkoztam ezekkel, esetleg amit még olvastam, hogy lehet rajta szoftvert cserélni, vannak rá buherált programok, akár magyar nyelvi fájl is létezik, de ez is inkább csak érdekesség. Egyelőre nem célom erre külön időt fordítani.

• Kernel

nagyúr

válasz tvamos #59885 üzenetére

Ahogy rákattintottam a linkre, az ajánlatok között megjelent ez a mostanában népszerű multiméter, akciózzák.

A hivatalos áruházban is:

https://www.aliexpress.com/store/product/-/909123_32739995905.html

• Kernel

nagyúr

válasz tvamos #59889 üzenetére

Közben visszajöttem egy kiszállásról és én is arra jutottam, hogy kipróbálom –> kiszállóműszerként. Ehhez előnyös a hozzá adott védőzsák, meg a nagy kapacitások mérésére való alkalmasság. El is ment a rendelés.

• Kernel

nagyúr

válasz tordaitibi #59906 üzenetére

Ami nekem van, külső ház, az lekapcsolja a HDD 5 V tápját egy idő után, egy FET-en keresztül, ha nincs adatmozgás, vagy a rajta lévő nyomógomb segítségével.

Csak mint érdekességként teszem hozzá, hogy ez 3,5", tehát 12 V tápja is van, de azt nem kapcsolja semmi, állandóan kapja a HDD a tápadapterről.

Az USB HUB-vezérlők olyat tudnak, hogy adatforgalom nélkül az IC lemegy készenlétbe, ilyenkor kihűl, kevesebb áramot vesz fel. Elképzelhető, hogy tudná kapcsolni a kimenő tápot is, ha úgy terveznék, vagy létezhet olyan, de én nem láttam még.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz csubuka #59910 üzenetére

Ennek a szériának van többféle változata funkcióban is, vagy kijelzési határban (2000 / 4000 / 6000).

Lehet, hogy valakit nem érdekel a kapacitásmérés, hőfokmérés, true RMS, akkor lehet olyat is választani. Jelenleg az akciós ár és a tudás miatt is a BG linken kapható néz ki a legjobb vételnek.

De bárki összehasonlíthatja, hogy van-e jobb, vagy neki tetsző:

https://richmeters.aliexpress.com/multimeters/

https://aneng.aliexpress.com/multimeters/

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #59913 üzenetére

Némi ellentmondást érzek, ha jól értem, szóban nem így írtad le:

Itt az NPN megoldásnál a terhelés mehet nagyobb tápról, kimenet magas szinttel indít, bázist felhúzza, kollektor leül. FET is jó persze.

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #59919 üzenetére

Mindkettő a közös emitteres kapcsolás elvét valósítja meg, még akkor is, ha gyakorlatilag nem úgy tűnik.

Az elsőnél kb. 0,75 V B-E nyitófeszültség fölött a tranzisztor kollektora leül tizedvoltos szintre, így kapcsol. Azért kell a bázisellenállás, mert a vezérlőfeszültség annál is feljebb megy, de a B-E feszültség nem megy és nem is mehet feljebb. A különbséget az ellenállás hidalja át.

A másodiknál viszont oda kell figyelni épp erre a bizonyos 0,75 V B-E feszültségre, ami láthatóan megkötéseket is jelent a Vcc és V load viszonyában.

Van még az emitterkövető (közös kollektoros) elrendezés, annak is megvannak a sajátosságai.

• Kernel

nagyúr

válasz PHM #59935 üzenetére

Nagyobb feszültségen a diac használatos a triac kapuvezérlésére, ami viszont 30 V körüli letörési feszültsége miatt, kisebb feszültségre már nem jó. Ilyenkor másképp szokták megoldani:

Bővebben: http://www.eleccircuit.com/ac-lights-dimmer-circuit/

• Kernel

nagyúr

válasz #68216320 #59943 üzenetére

Ha pákával megmelegíted, utána vattapálcikával gyorsan letörlöd, úgy is simává lehet tenni, ha sikerül. Vagy ónszívó fonattal, utána a gyantát lemosni.

Utána létezik olyan, hogy üvegszálas, tollszerű tisztító eszköz, amivel fényesre lehet polírozni az oxidált részeket. Ennek hiányában szikével kapirgálva, fémtisztára.

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #59964 üzenetére

Kondenzátor nélkül, rövidzárral helyettesítve nem szabad bekötni, hanem kihagyni teljesen, utána lehet belökni. Üzemi kondenzátoros motornál persze hiányozni fog a segédfázis által biztosított részteljesítmény, de attól még be kellene indulnia, gondolom.

Indítókondenzátorosnál egyértelmű, mert ott csak az indítás idejére kapcsol rá, ami egyenértékű a manuális belökéssel. Vagyis végeredményben mindegy, hogy kondenzátorral "lököm meg" vagy kézzel.

http://www.sengpielaudio.com/calculator-RC.htm

40 µF kapacitás 50 Hz-en 80 Ω kapacitív reaktanciát képvisel. Ha ezt rövidzárral helyettesíted, hiányozni fog az áramkörből, mert a tekercs méretezésekor azt is bekalkulálták.

De valószínű, hogy már előzőleg, a kondenzátor zárlata miatt égett le a tekercs.

A tekercsek DC-ellenállása normális esetben sem sok, ezért a menetzárlatot nem mindig egyszerű kimutatni. Itt is úgy van, hogy 50 Hz-en nagyobb induktív reaktanciát képvisel, még a kis ellenállású tekercs is. De most nem emlékszem, hogy mennyi a reális érték ilyenkor.

Továbbá a kondenzátor feladata a fázistolás, ezáltal forgó mágneses mező létrehozása, így az sem jön létre (most más kérdés, hogy amúgy is csak két fázis áll elő, de azzal is már lehet forgatni).

Amikor a multiméter nem akar "nullára menni", illetve legalább a közelébe, a mérőzsinórokat kell ellenőrizni (érintkezés minősége, kezdődő belső törés stb.) valamint a forgókapcsolót megmozgatni. Ha erre reagál, akkor szét lehet szedni tisztításra.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz #68216320 #59980 üzenetére

Ha 12 V-ot megmérek egy BY399-en keresztül (mivel ez akadt a kezembe), akkor 11,75 V marad. Tehát itt a terhelés csak a multiméter volt, a maga 10 MΩ ellenállásával.

Visszirányban csak 0,02 V-ot mértem. Próbáld ki, de betehetsz 1N4148-at is, elvileg azzal is menni kellene.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #59982 üzenetére

Nyilván a leírtak alapján zárlatosnak tűnik a dióda, de azt alapértelmezésnek vettem, hogy kimérte használat előtt, vagy újat vásárolt. A fotó alapján lehet bontott is, de akkor pláne egyértelműnek kellene lenni, hogy először is a multiméter arra való funkcióját használja az ember.

Innen kiindulva én már csak az ellentmondás feloldására, ellenőrzésére próbáltam rávezetni.

Mivel ahol használni akarja, elég kis áramokról van szó, ezért arra próbáltam utalni, hogy amikor egy Schottky-diódát ilyen kis árammal terhelünk, mint a multiméter, még akkor is esik rajta 0,25 V. Pedig ilyenkor csak kb. 10 MΩ a terhelés.

A dióda visszirányú árama is olyan jelentéktelen, hogy nagyon.

• Kernel

nagyúr

válasz Teasüti #59990 üzenetére

Alapvetően a diódák feszültséghatároló jelleggörbéjét kell megérteni, egyúttal a Zener-diódák működését sem árt megismerni, ezek le vannak írva az elektronika alapjaival foglalkozó oldalakon.

Ezzel szemben egy ellenállásnak lineáris az áram-feszültség görbéje, tehát az Ohm-törvényt követi, míg a dióda erre nem hajlandó.

Például az autó hűtőrendszerében is van egy kiegyenlítő tartály, aminek felső részében levegő van. Ha teljesen feltölteném, akkor melegedés hatására szétdurranna a rendszer (ha nem lenne még egy biztonsági szelep is). De ott van egy rugalmas légréteg, ami ezt kivédi. (Azért jut eszembe, mert a napokban épp ezzel foglalkoztam, vízpumpacsere, rendszeröblítés, ilyesmi.)

Hasonló az áramkorlátozó ellenállás szerepe is, vagy annál még jobb az áramgenerátor, mert stabilizálja az áramot, állandó értékre.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #59998 üzenetére

Szekunderen nem zárlatos valamelyik dióda?

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #60001 üzenetére

Egyszerűen csak rá kell mérni. A kondenzátorok töltődésekor besípolhat, de utána be kell állnia.

Primerkör nem rezeg, le van állva, ezt pedig okozhatja egy zárlatos dióda is.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60003 üzenetére

Indulási, hidegindítási hibánál igen, de ez üzem közben állt le, ilyen hibát nem szokott produkálni egyik kondi sem, egy esetet kivéve.

Ügyfelek beszámolója alapján előfordul, hogy TV nézés közben pukkanás, büdös szag, leállás. Hagyományos, tehát fénycsöves háttérvilágításról van szó, aminek nagyobb teljesítményigénye, tápkondit elpukkantja a szekunderen, kinyílik a teteje. Amellett előfordulnak még ritkább, speciális esetek.

Egyébként én mindig a hibát szoktam megkeresni, a szervizgyakorlatban nem cserélünk tökéletesen működő kondenzátorokat, feleslegesen.

Igaz, más szakmai fórumokon is lehet találkozni ezzel a módszerrel, hogy elkezdi vaktában cserélgetni a kondenzátorokat, mert nincs meg a tudása és tapasztalata arra, hogy mit kell cserélni, ugyanakkor TV-szerelőnek nevezi magát.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60005 üzenetére

Szóval sem állítottam, hogy TV-szerelő vagy. Nem is állíthatnám, mert nem erről szólnak a korábbi információk, tehát ezt csak odaképzelted a soraimba.

Szerintem egyértelműen más fórumok, más szerelőiről beszéltem. Némelyik még az egyes alkatrészek áramköri szerepével sincs tisztában, de azért dobálja ki ész nélkül.

Hogy laikus fórumozó feleslegesen cserél alkatrészeket, az még érthető, ez így szokott működni. Legfeljebb, ha előre kérdez, akkor írtam volna, hogy ettől úgysem fog megjavulni, szerintem.

Hogy a készülék ne jöjjön vissza javítás után, az viszont elemi érdek. Évtizedek során ez a legutáltabb dolog, ismét viszontlátni az ügyfelet, plusz megint szétszedni, időt tölteni stb. Tehát erre én írhatnám, nem gondolhatod komolyan, hogy bárki is erre vágyna.

Nyilván vannak kivédhetetlen esetek, amikor a legnagyobb gondosság ellenére ez megesik, ez ellen nincs mit tenni, de odafigyeléssel minimalizálni lehet.

Ez nem erről szól, de utaltam is rá, amikor tökéletesen működő kondenzátorokról beszéltem, amiket felesleges cserélni. Ez inkább arról szól, hogy valaki meg tudja ítélni, mi a felesleges, melyik alkatrész szokta túlélni általában a készüléket, vagy csak szemre, szimpátia alapon cserélget valaki.

Valamint a hiba megtalálásáról is beszéltem, amihez ez nem tartozik hozzá. Utána más kérdés, hogy még mit cserél pluszban, a már működő, megjavított áramkörben. Dióda zárlatánál pedig ott volt az is szó.

Lehet az is, lehet más is, lehet primerköri hiba is. De talán csak egyszerűbb rögtön rámérni, utána folytatni.

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #60009 üzenetére

Egy toroid szűrőtekercs van ott, vele sorba egy rövidzárra felfűzött ferritcső, vagy ferritgyöngynek is szokták mondani. Utóbbi a "vadrezgések" ellen, nagyfrekvenciás jelenségek megfogására.

A toroid induktivitás a tápegységek szokásos CLC szűrőjének részét képezi, ami nem zavarszűrő, hanem a DC-simítás eszköze. Nyilván méretezve van minden alkatrésze.

Utána a LED-meghajtó, LED-driver következik.

Az inverter a fénycsöves háttérvilágítások részére invertál a DC tápból AC-t.

A LED-ek viszont DC-áramgenerátorral működnek.

• Kernel

nagyúr

válasz #68216320 #60010 üzenetére

Pedig alkohol, denatulált szesz, Alkonek és hasonlók, ezek jól oldják a szokásos gyantát, folyasztószereket. Lehet, hogy az nem "szokásos".

Bolti zárlatos dióda ritkább még a használt szakadt diódánál is, pedig az sem gyakori, mivel általában zárlatos szokott lenni. Mérés nélkül nem kerül ki a gyárból, ha jól tudom.

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #60013 üzenetére

Akkor ez a korábbi kérdéshez kapcsolódik, mindenesetre a szénkefés DC-motorokra is szoktak lenni LC-szűrőt, akár mindkét ágba tekercset.

Esetleg bifiláris gyűrű is elképzelhető, hasonló a tápegység bemenetén is van:

A két ágon a zavarok kioltják egymást, jó esetben.

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #60016 üzenetére

Van ferritmágnes is, de az ott a tápegységen nem mágnes. Az csak ferrit.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60015 üzenetére

Nem kell éppen mindig kivenni ahhoz, hogy egy hozzáértő megállapítsa, máshol kell keresni a hibát, mert attól úgysem fog megjavulni.

De ha már ki van véve, egy tökéletes állapotú kondenzátor cseréjének akkor sincs értelme, amiről tudni lehet, hogy elment már x évet, de még mindig hibátlan, kapacitáscsökkenése sincs, az biztosan nem fog holnap tönkremenni.

Sok esetben nincs is értelme a gyári, jobb minőségű kondit kicserélni valami másra, ami esetleg csak rosszabb lesz.

Hogy egy kondenzátort kiveszek, rögtön ellenőrzöm multiméterrel (sokszor már a sípolás alapján felismerem a gondot, illetve a kapacitásmérővel), ebből azonnal következtetni tudok, hogy jó nyomon járok-e, az a napi rutin része. Akár helyszíni TV-javításoknál vagy műhelyben. Nem is értem, mi ezzel a gond? Hogy 1 percig tartana, az külön vicc.

Nem vagyok híve az indokolatlan alkatrészcseréknek, amivel akár műhibát is lehet bevinni, illetve épp ezért nem is jó piszkálni semmit, amit nem muszáj.

Ez onnan is ered, hogy régen, még a Gelkás időkben volt olyan kolléga, aki nem épp az elméleti tudásáról volt ismert, de az alkatrészeket vaktában kidobálni nagyon tudta. Így is megélt ugyan, de ezt én nem tartom nagy dicsőségnek.

Kiinduláshoz visszakanyarodva, azért is írtam, mert ezen a ponton szerintem már túlzottan elgaloppíroztad magad.

Ez nem szolgálja a hiba megtalálását, nem utalt rá még a hibajelenség sem (menet közben megállás). Mint ki is derült később, zárlat mérhető a diódán, amit okozhat a LED-meghajtó zárlata is, vagy jobb esetben csak a dióda.

Mindent összevetve, ennél azért több szakmaiságot vártam volna.

• Kernel

nagyúr

válasz Teasüti #60020 üzenetére

Minden variáció megoldható, ahogy a másik topikban is írták. Feltételezve, hogy a féklámpa testre menő ágát akarod megszakítani, kész rajzok is vannak erre a Google-képkeresőben:

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz Teasüti #60024 üzenetére

Mivel a másik topikban arról volt szó, hogy Arduino és FET és NPN és inkább nem akartam most megrajzolni, csak beírtam ezt a három szót.

Manapság már nem annyira egyértelmű, hogy egy autóban a féklámpa testre kapcsol vagy pozitívra, de mivel erről is volt szó, ezért kezdetnek ebből indultam ki.

De meg kell nézni a konstrukciót, hogy mit tudsz, vagy mit akarsz megszakítani.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60027 üzenetére

Kapacitáscsökkenés és ESR-növekedés együtt jár. Régebben nem is volt ESR-mérő, attól még én helyszínen, multiméterrel meg tudtam állapítani, hogy hibás egy kondi vagy nem. Hogy te 1 percekről beszélsz, az nekem tényleg vicc.

Amikor egy kondi alul folyik ki, lába rozsdás, gyanúsan mozog, ha meghúzom, akkor kijön belőle. Azt nyilván cserélni kell. De én nem azt szoktam nézni, hogy egy kondi milyen gyártmány, hanem az állapotát. Ha egyszer hibátlan, akkor felesleges cserélni.

Ha kezdődő kapacitáscsökkenése van, az már mindjárt más, hiszen elindult a lejtőn, indokolt a cseréje. (Most abba kár belemenni, hogy bizonyos készülékek, bizonyos pozícióiban még az sem okoz hibát, de attól még illik cserélni.)

Az "elvárást" nem úgy kell érteni, ahogy te azt kiforgatod. Vagy megint beleképzelsz valamit, mint amikor azt hitted, hogy én TV-szerelőnek hiszlek. Egyszerűen csak nem gondoltam volna, nem vártam volna, amiket itt előadsz, több szempontból sem.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60031 üzenetére

Rutin kérdése, ezen kár vitatkozni. A képcsöves korszakban hány TV-t javítottam helyszínen 1 db multiméterrel, mégis meg tudtam találni a hibákat. De plazmánál vagy LCD-nél is vannak lehetőségek, nem mindig kell elszállítani.

Ha neked ez vicc, akkor csak nevess, de a tényeken nem változtat.

Rugózol ezen a belső hibás kondin, ami ugyan elég ritka dolog, ha meg lerohad, akkor ki lehet cserélni, túl van ragozva az egész.

TV-nél is volt olyan széria, ahol a hálózati puffer hajlamos volt kiszáradni, de az is csak bizonyos százaléknál. Valakinél 5, másnál 15 éves korában. Még annál is elenyészőbb volt az a százalék, amikor diódát vagy tranzisztort elvitt magával, de még úgy is egyszerűen javítható volt.

Tehát annak semmi értelme, hogy javításra kerül egyéb hibával, akkor most dobjuk ki poénból a puffert is, mert 100-ból 10 hátha elromlik sok év múlva, vagy még akkor sem.

Ezért nem látom értelmét, amikor a hálózati puffer cseréjére biztatod a fórumozót, csak mert szerinted az egy vacak. Sok elvileg vacak alkatrész túléli a készüléket, ezt így lehetetlen megjósolni. Sokan pedig rosszul mérik fel az esélyeket.

Csak egy példa, sok Samsung elromlik, de sokat el is adtak belőle, tehát ez így nem mérvadó. A hibaszázalékon van a hangsúly.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60035 üzenetére

Ez egy fórumos jelenség, hogy terelésre hajlamosak egyesek, épp ezért is próbálom ilyenkor visszaterelni a fonalat a kiindulási ponthoz, de már megint másfelé kóvályogsz.

Egyelőre itt te voltál, aki bizonyítottan kitalációkat képzelt a hozzászólásomba, de folytatod is, úgy látom.

Ezzel a mentalitással pedig én nem tudok egyetérteni, úgyhogy tényleg jobb lenne, ha nem fárasztanál feleslegesen.

• Kernel

nagyúr

válasz csabyka666 #60044 üzenetére

CCA 230 vagyis 230 A hidegindítóárammal bíró akku (Cold Cranking Amps) lemezeinek 10 A nem sokat számít.

A gyártó szerint 2017 szeptembere után már le fog merülni annyira, hogy 1x10 vagyis 10 Ah bele fog férni anélkül, hogy túltöltés lenne belőle.

De ez nem kötelező program, lehet tölteni kisebb árammal is.

Ha még tovább merül / túlmerül, akkor már annyira meg szokott nőni a belső ellenállás, hogy 10 A áramot fel sem tud venni, hiába akasztjuk rá a töltőt. De a túlmerült akkut elvileg nem is jó nagy árammal tölteni, még akkor sem, amikor már kezd magához térni és már jobban veszi fel az áramot.

Ettől függetlenül, a szükség néha törvényt bont, túlmerült akkut is töltöttem már sürgősséggel (de azt is még 10 A alatt), hiszen amikor épp menni akar az ember, akkor mondjuk menni kell. De nem lett ebből gond, kibírta azt is.

• Kernel

nagyúr

Megjött a multiméter 2 hét alatt. Korrektnek tűnik, csak azt írom, amit a videós tesztekben nem láttam, az Auto Off-ról:

14 perc inaktivitás után három rövid sípolással jelez, majd 15 perc után lekapcsol, egy hosszabb sípolás kíséretében. Újraindítani a narancs gombbal is lehet vagy tekeréssel ki-be.

Működik az 1,2 V-os AAA akkuról is, hogy meddig az még elválik.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #60055 üzenetére

Egyelőre nem sok mindent tudok hozzáfűzni, amit a Youtube-videókban ne mutattak volna meg.

Ami feltűnt, valamelyik Richmeters videóban mintha úgy láttam volna, hogy a SEL gombbal kiválasztott üzemmódot megjegyezte, ha eltekerték és vissza.

Ennél az Aneng műszernél viszont mindig az alapértelmezést veszi fel. Tehát például Ω-ra váltok (alapértelmezés), utána a SEL gombot egyszer meg kell nyomni a buzzer / sípoló szakadásvizsgálóhoz.

2. nyomás a diódavizsgáló, itt megjegyzendő, hogy a 3 V-os fehér LED-et is méri, kellő árammal megvilágítja.

3. nyomás a kapacitásmérő.

De ha eltekerem és vissza, utána ismét Ω-ra áll be. Ez annyiból számít, hogy javítások közben gyakran kell ide-oda kapcsolni a voltmérő és a sípoló szakadásvizsgáló között. Utóbbihoz itt még nyomni kell egy gombot is. De ez bizonyára tolerálható. Vagy az EPROM-ban át kellene állítani valamit, ahogy itt is szerepel, de azt még nem tudom, hogy mit.

A korábban rendelt AD584 2,5 - 5 - 10 V-os lábain ezeket az értékeket mértem:

2,497
    4,996
    09,99

Persze, itt nem lehet tudni, hogy a Philippines feliratú IC mennyire számít hitelesnek, de ennek már gyakorlatilag nem sok jelentősége van.

• Kernel

nagyúr

Egyúttal megemlíteném a tápmodult, ami szintén a héten érkezett:

https://www.aliexpress.com/item/-/32229485039.html

Jó, hogy a kijelzőjét hitelesíteni lehet, de csak a bemeneti és kimeneti feszültséget tudtam korrigálni.

Az áramnál is be tudok lépni a beállító módba, de hiába nyomogatom a leírásnak megfelelően, nem változik semmi. De ezzel együtt lehet élni, nagyjából jól mutatja az áramot, ennyi már elég ettől, az adott kategóriában.

Az U és A mellett van még egy P teljesítménykijelzése is, ahol szintén be lehet lépni ilyen beállító módba, de ott sem állít semmit a nyomogatás, ami persze értelmetlen is lenne, mivel az áram és feszültség szorzatán eleve nincs mit változtatni.

A kijelzőt a panel alján lévő LM317M látja el 5 V táppal. Mivel ez egy veszteséges stabilizátor, melegíti is a panelt, a betáp nagyságától függően, de a kijelzőt ki is lehet kapcsolni, ha magára hagyom, például akkutöltés közben. Vagy lehetne használni a kijelzőhöz egy külön kis step down modult, ami nem is melegszik annyira, illetve nem is a főpanelt melegítené, már ha érdemes ezzel variálni.

1-1 narancs színű LED van a bemenetnél és kimenetnél, ami azt jelzi, hogy melyik feszültséget mutatja éppen a kijelző. A kimeneti LED egy idő után vibrálni kezdett és halványabb lett. De ez csak LED-hiba, maga az áramkör jól működik:

• Kernel

nagyúr

válasz Batman2 #60063 üzenetére

Verzióváltások szoktak lenni, idővel alakítanak rajta, ésszerűsítik, amitől mondjuk lehet olcsóbb és egyszerűbb is, de ez nem szokott a hátrányára válni.

Van, amikor ki is írják, hogy nem pont azt fogják küldeni, ami a fotón szerepel, hanem újabb verziót. Vagy máskor ezt elfelejtik, vagy nem is ért hozzá az eladó.

Itt ezt hirdették:

Ezt küldték:

Noha a leírással ellentétben nem tudtam az áramot kalibrálni, de amikor például 0,5 A helyett 0,51 A-t mutat, az elég mellékes, nyilván emiatt nem fogom visszaküldeni. Kimenetnél a narancs LED-et megütögettem, azóta világít rendesen.

Ettől eltekintve elég jók az ilyen és hasonló modulok, nem szokott vele gond lenni.

• Kernel

nagyúr

válasz soldi3r #60062 üzenetére

Amikor a 90-es évek elején indítottam egy TV-videó szervizt, piacon vettem, az ukránok által akkoriban behozott oszcilloszkópot.

Amire néha kellett, arra meg is felelt, ezért ezt a kérdést én már akkor lezártam. Ezért nem tudok sajnos ilyen kérdésekre válaszolni.

Valójában az évek során az oszcilloszkóp számomra inkább egy utált eszközzé vált, mert amikor elő kellett venni, az már valamilyen szívásban, nehezebben elhárítható problémában nyilvánult meg.

• Kernel

nagyúr

válasz csabyka666 #60074 üzenetére

Ezt nem így kell felfogni. Ahogy írja is, töltsd minimum 1 óráig, 6-10 A áramon.

Nem azt írja, hogy töltsd minimum 6-10 A áramon. Nem létezik ilyen követelmény sehol. Aki ismeri ezeket a töltési témákat, annak ez egy vicc lenne. Kisebb áramon tovább kell tölteni, csak azt már nem teszi hozzá.

Lehet, egy csak ilyen amerikai hülyeség, nagyáramú töltők vannak a garázsokban, vagy rohan az élet, nincs idő? Lényegtelen.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60061 üzenetére

Nem tudom, mennyire ismered a DTM0660-alapú műszerek működését, de ez kicsit más, mint a klasszikus ICL7106 széria.

Utóbbinál akár a nagy tömegben és silány minőségben utánzott DC9205A, vagy a régi profinak számító MY-64 eredeti példányáról van szó. Más kérdés, hogy utóbbit mondjuk lehetetlen tönkretenni egy feltöltve maradt kondenzátorral, vagy véletlenül ellenállásra állított feszméréssel, míg az első ilyesmiket kevésbé tolerál. De még így is lehet könnyen javítható, vagy nem.

A trimmermentes konstrukció, EEPROM-ban tárolt kalibrációs értékek nem csak azt jelenti, hogy pár trimmerrel kevesebb, hanem lehetőséget nyújt a méréshatáronkénti kalibrációra is.

Tehát a példa kedvéért: míg a hagyományos technikánál van általában egy 10 MΩ-os feszültségosztó, ami nagy pontosságú ellenállásokat kíván meg, valamint van 1 db feszültségbeállító trimmer, utóbbi csak egy közös beállítást tesz lehetővé. Az egyes méréshatárok már az osztó pontosságán múlnak.

Ennél az újabbnál viszont a számítógépes, emberi beavatkozás nélküli kalibráció során méréshatáronként is tudnak korrigálni, ezért több alkatrész pontossága is másodlagossá válik. A hosszú idejű stabilitás persze továbbra is lényeges. De ezt azért a mai anyagokkal már nem olyan nehéz megvalósítani.

Nem véletlen, hogy az internetes teszteken sokan vizsgálták már ezen műszerek pontosságát, de a "not bad" hümmögéseken kívül nem sokat tudtak hozzáfűzni. Vérmérséklettől függően lelkesen vagy kevésbé lelkesen.

Hogy csak hobbicélra lenne megfelelő, az kapásból viccnek tűnik számomra, hiszen javítani is lehet vele, ami lehet profi munka is, ahol a munka minőségének semmi köze a műszerhez. Vagyis nem ezen fog múlni.

Hiszen a legtöbb javításhoz nem is kell különösebb pontosság. Pl. 5 V helyett mutat 5,1 V-ot, ez a hibás alkatrész megtalálása szempontjából lényegtelen. Tulajdonképpen bármilyen gagyi műszerrel meg lehet oldani problémákat, általában sokkal többet számít a tudás.

Sőt, előfordulhat, hogy épp egy házi projekthez (ahogy manapság mondják, parasztosan) bizonyos esetekben jobban kell egy pontos műszer, mint egy javítási munkához.

Nekem sem hiányzott annyira ez a műszer (a többi mellé), de mivel mostanában népszerű ez a fajta, ezért végül én is kíváncsi lettem rá. Kiszállóműszerként, kis mérete miatt praktikus, hasznos a védőzsák is, ami a szerszámok között dobálódva megkíméli. Kapacitásmérés 10 000 μF, az is jó.

Bár volt itt szó a kapacitás és ESR viszonyáról, amit ugyan kétségbe vontál, de a hibát okozó kondenzátoroknál gyakorlatilag minden esetben kimutatható a kapacitáscsökkenés. Tehát a hibák behatárolásához simán elegendő csak kapacitást mérni. Ezért sem vitatkoztam az állításoddal, mert felesleges is, nem is akartam a szót szaporítani.

Talpa viszont csúszós műanyag, oda jó lenne valami gumilábat ragasztani. Kis tömege miatt a műszerzsinórral is könnyen elrántható.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60080 üzenetére

Nem azt írtam, hogy nem lehetnek kivételek, de a gyakorlatban ez olyan elenyésző lehet, hogy én évtizedek alatt nem is emlékszem ilyenre.

Vagy talán az sem mindegy, hogy én hibát okozó alkatrészről beszéltem, nem vaktában kidobott kondiról. Tehát amikor már hibát okoz a készülék működésében, ami miatt szervizbe kerül, ott figyel a kapacitáscsökkenés is, ami alapján megfogható a probléma. Ezért nincs jelentősége az ESR-nek ilyen szempontból, hiszen úgyis hulladék, cserélni kell.

• Kernel

nagyúr

válasz ZTE_luky #60085 üzenetére

Egyszerűbb lenne a LED-vezérlő felé menő jelet leosztani, mint a másik ágon erősíteni.

• Kernel

nagyúr

válasz ZTE_luky #60088 üzenetére

Ellenállásokkal, potméterrel vagy trimmerrel. De nem ártana ismerni a vezérlő bemeneti impedanciáját, vagy anélkül is lehet próbálkozni valamilyen potméterrel, ami van kéznél.

• Kernel

nagyúr

válasz ZTE_luky #60091 üzenetére

Nem dimmer, hanem potméter, amit lehet venni eBayen és forrasztani kell. Csak előbb ki kellene kísérletezni az értékét is, meg azt is, hogy beállítható-e a kívánt szint, mert így nem jó javasolni semmit vásárlásra, ami nem is biztos, hogy beválik neked.

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60090 üzenetére

Biztosan félreértek valamit, vagy belemagyarázok megint.

Igen, ez a hamisításnak egy módja (ha nem is szándékosan csinálod, hanem csak beszűkült kicsit a látótered), hogy kihagytál egy szót. Ugyanis én ezt írtam:

gyakorlatilag minden esetben kimutatható

Ezt ugyebár így szokás mondani, amikor lehetnek ugyan kivételek, csak az gyakorlatilag elhanyagolható.

Figyelj, próbáld meg tudomásul venni, hogy ez egy szakmai fórum, ahol nekem sem kötelességem szó nélkül elengedni mindent, amiről azt gondolom, hogy nem tolerálható, vagy életszerűtlen, vagy bármi nem stimmel vele.

Kondenzátorok felesleges kidobálása, mert csúnya, nem tetszik, ámbár semmi baja, igaz túlélheti az egész készüléket. Nevetséges. Vagy tagadása ennek a tapasztalati ténynek.

Ez nem személyes, hanem egyszerűen van egy bizonyos határ, ami már nem nézhető szó nélkül.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz fero02 #60094 üzenetére

Nem, neked is azt tudom mondani, hogy ez egy szakmai fórum, szakmai vélemények ütköztetése.

Több más fórumon és más topikban előfordul, hogy keletkezik egy vita, ami mondjuk másoknak nem tetszik, jönnek a beszólások. Ez sok esetben igazságtalan, sőt bosszantó, amikor az ember úgy érzi, hogy igaza van, gyakorlatilag mintha elnyomnák a véleményét.

Mégis előfordulhat, hogy offtopik, vagy bármi okból kénytelen az ember eltűrni azt is.

Itt viszont témán belül vagyunk, szakmai "ügyben", tehát nem offtopik. Nehogy már a végén itt is nekem kelljen elnézést kérni, hogy használom a fórumot, amire való. Mindennek van egy határa.

Apropó / szerk: szóltam egy szót is, amikor villanyszerelő témában volt itt végtelen csata, nem is egyszer? Nem szóltam bele, ennyi. Ezt te is megtehetted volna, akkor nem kellett volna most írnom, csak miattad.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60097 üzenetére

Igen, a tények makacs dolgok, tapasztalatokat pedig nekem sincs kevesebb jogosultságom itt leírni, mint másnak. Leírtam és kész, erre van a fórum.

Optikailag tolakodó, bugyuta képek berakására van jogosultság, akkor erre is.

Ráadásul már nem először próbálkozol burkolt személyeskedéssel kompenzálni, miközben én igyekszem ragaszkodni a tényekhez és tapasztalatokhoz.

Jó lenne, ha befejeznéd az ilyesmit!

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60099 üzenetére

Itt te vágtál magad alá többször is, amikor elhamarkodottan vizionáltál, amikor összevissza tereltél, vagy legutóbb tegnap nem bírtál szöveget értelmezni.

Ezek csak itt leírt és bizonyított tények. Szerintem ez nem teljesen ugyanaz, mint amivel te próbálsz itt kompenzálni. Nekem meg az a "vízióm" (fórumos produkciód alapján), hogy te még a tapasztalataidból is téves következtetéseket vonsz le.

[ Szerkesztve ]

• Kernel

nagyúr

válasz didyman #60101 üzenetére

Nem az, amit beleképzelsz, ez már kijelenthető, az előzmények alapján.

Most például nekem tökéletesen megfelelt volna, hogy először korrigáltam tévedésed, utána beraktál egy bugyuta és tolakodó képet, amivel ki tudja, mit akartál kompenzálni.

Ezen a ponton le is zártam volna, ha nem folytatod. Amiben érdekes módon szerepet játszott a másik hozzászóló. Ha ő nem ír, akkor én arra nem válaszolok, akkor talán te sem írtál volna. Jó is lett volna.

• Kernel

nagyúr

válasz tordaitibi #60104 üzenetére

Azt nem, de van ilyen egyszerű komparátoros modul is:

http://www.ebay.com/itm/201868715527

Csak ez a töltőt kapcsolja, vagyis fordítva működik, merüléskor zár. Panel alját megnézve a relé is csak záróérintkezős, noha valószínűleg be lehetne építeni egy másik relét, amin nyitóérintkező is van.

• Kernel

nagyúr

válasz ZTE_luky #60106 üzenetére

Kezdetnek valamilyen néhányszor 10 kΩ, 100 kΩ potmétert lehetne bekötni próbára, akár bontott anyagból. Vagy trimmert. Ára nem vészes, de van sokféle, nem néztem mostanában.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés