Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #168654 üzenetére
Ez nem kötelező. Össze tudod őket adni, viszont nem a REW átlagolás funkciójával. Mérd meg az összes utat közelről, exportáld az impulzusválaszokat, Audacityvel keverd őket egymásra, majd importáld vissza REW-be, így megmarad a közeltéri pontosság. Ugyanezzel a trükkel például megmondhatod, hogy két külön hangszóró hogyan szól együtt, hol jelennek meg közös kiemelések, amik az egyenkénti képen nem látszanak.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #168663 üzenetére
Én is a mérés pártján vagyok, főleg, miután olyanok derülnek ki, hogy a WinISD keveri a feszültséget a teljesítménnyel, volt is egy vita belőle korábban a fórumon. Tamoo képein is látszik, hogy ami a szimulációjában 1.5 dB, az a valóságban 3. A frontlap csak az iránykarakterisztikát határozza meg, de ha tökéletesen szemből méred, akkor nagyjából elhanyagolható a hatása. Nyilván ott lesz, de bőven 1 dB-n belül.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
python1
veterán
válasz denesdr #168784 üzenetére
Ha jól emlékszem a JBL-hez is 2db 150mm-es átmérőjű, igen hosszú csövet kellett alkalmazni, pedig 27 vagy 30Hz környékére volt hangolva a doboz. Ekkora méretben nem láttam még házimozi szubot forgalomban.
Nagyon sok reflexes szub bereccsen, pont a rosz hangolás miatt.KP
Pedig itt a doboz sem volt kicsi, de a hangszóró paraméterei megkívánták, azért is lett 2db nagyobb átmérőjű cső alkalmazva a doboz geometriája miatt.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz denesdr #168795 üzenetére
Ok, majd ha egyszer mérek szoba-nyereséget, onnan tudok tovább gondolkodni.
Az biztos, hogy a (nagyon)maximális dobozméretem adott(60*60*70) , ha jól gondolom, ez 15-ös hangszóróval szerelt reflex ládára elegendő.
Viszont, az első szobai (jó nagy) módusom 33 Hz-így gondolom mindenképpen bőven ez alá kellene tenni a hangolási pontot, ill. reflexnél ugye több a (tervezési, kivitelezési) hibalehetőség, így idő hiányában csak komplett kész, és jól bevált tervet tudok megvalósítani.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #168860 üzenetére
Levegő útja a driver hátuljától az elejéig: az az út, amit a levegőnek meg kell tennie, hogy a membrán mögül a membrán elé jusson, tehát át a dobozon, be a csőbe, ki a csőből, előre a membránig. Ha egy hátul okozott negatív nyomás épp el tud kapni elől egy pozitívat (pont egy periódus telik el, míg a levegő kijut, olyan a frekvencia), az rá tud rántani a membránra, és kitépni azt. Nagyobb port alatt a hosszabbra gondoltam, jogos észrevétel. Az ezt a jelenséget javítja, ugyanis f~c/s.
[ Szerkesztve ]
-
-
VoidXs
nagyúr
-
-
Dorian
félisten
válasz denesdr #168922 üzenetére
Úgy értettem, írtam, hogy én (nálam, az adottságok-lehetőségek miatt) nem tudok mit kezdeni velük. Mármint vmivel mozin tudok, mert a 80 Hz alatti rész úgyis a szubnak megy, de sztereón pl. nem. Pl. 70 Hz-nél egyértelmű a helyzet: kis beszakadás, torzítási csúcs, a hangszóró pedig 120cm-re van a mögötte lévő faltól. Ez a fal parapetfal radiátorokkal, felette ablak, így csillapítani nem tudom, ezért is húztam úgy előre a hangsugárzókat, hogy mozin legalább ezt nullázzam.
35 meg 50 Hz-es állóhullámokhoz bazi nagy hangolt elnyelő kellene, ezt meghagyom későbbre: a később tervben lévő könyvesszekrényt fogom majd részben így kialakítani, hogy egy részét ez képezze. Mondjuk 35 Hz zenén úgysem számít, mozin meg lenyírja a DSP.
Egyéb helyiségekből visszaverődések: közép és felső frekik függönnyel eliminálva, mélyfrekvenciával meg úgysincs mit tenni.
A 80-180 Hz közti nagyobb, és 5k felett kicsi utózengés megoldására már van ötletem: van 4 db szivacs (sűrű, 40 kg/m3, de szivacs) panelem, ennek a belét fogom cserélni 70 kg/m3-es kőzetgyapotra cserélni: 2:1 megoldás a két utózengési problémára.
Ja és mérésekből ugyan nem látom, de a mennyezeti első visszaverődéssel is jó lenne kezdeni vmit, csak menyóra furkálni elég macerás, lusta vagyok.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
válasz denesdr #169092 üzenetére
Tisztán, és világosan leírtam, direkt a félreértések elkerülése végett, hogy milyen körülmények között történt a hallgatózás, mégpedig, hogy nem használtam profi EQ-t, csak az AVR önbemérőjét.
Személy szerint nem értek egyet azzal, hogy nem lehet profi EQ nélkül véleményt mondani egy hangdobozról, de elfogadom a másik oldalt is.gab1ka hozzászólásának utolsó bekezdése felvet bennem egy kérdést:
Szeretném megkérdezni, hogy itt a "haladó" topikban lehet-e tapasztalatot/véleményt megosztani csupán hallás alapján anélkül, hogy vitába fulladjon a dolog??
Nem zavar ha nem, csak nem szeretnék folyamatosan vitaindító lenni... -
Hohocali
aktív tag
válasz denesdr #169097 üzenetére
Sajnos nálam is kissebb a szoba, mint kéne (15m2).
"Apróságokkal" is sokat lehet tenni. Pl. üléspozíció kiválasztás mikrofonnal. Szubok helyének megválasztása mikrofonnal. 2 szub alkalmazása, stb.Nálam pl. az a szitu, hogy az SP-ben egész jó a mélyátvitel. De ha balra elmozdulok kb. 20-30cm-t, akkor a bal oldalon elhelyezett szub/front esetén 50-60Hz körül durva beszakadás lesz. Ugyanez igaz a jobbra elmozdulással is, csak akkor a jobb oldali szekció szakad be. A mindkét oldalra elhelyezett szubbal ezt egész jól ki lehet védeni. De ha csak bal oldalon lenne szub, akkor az üléspozíciót kissé jobbra kell tolni, és ok.
Ezt egyébként a REW szoba szimulátor is jól visszaadja."az armos chipek minden szempontbol elavultak, csak tok hulyeknek tudjak eladni oket , lasd ipad userek" by vers :)
-
Quetz
őstag
válasz denesdr #169142 üzenetére
Ezt talán érdemes elolvasni:
https://www.avsforum.com/threads/how-important-is-impulse-response.1478581/Tegyük hozzá, hogy az Impulse response-ból következik a frekvencia válasz diagram és fordítva.
-
BBéci
legenda
válasz denesdr #169142 üzenetére
A reflexnyílás bedugózásától nem fog zártként viselkedni. Ahhoz a térfogatát jelentősen kellene csökkenteni és légmentesen zárni.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz denesdr #169155 üzenetére
Amikor autóhifivel foglalkoztam, rengeteg szubláda tervezésének (többnyire a TermPro szoftver használatával) és építésének voltam szemlélője. Saját autóimban volt legalább 60 különböző változat. Magamnak nettó 28 litereset készíttettem, ebből lejön a hatalmas mágnesű hangszóró (Rockford Fosgate RFR 3112) térfogata. Hangminőség bíróként és külföldi versenyek, kiállítások szakmai látogatójaként rengeteg rendszert hallgattam meg, szinte kivétel nélkül a zárt szubládásak hangját találtam igazán jónak.
Ezeket is vedd figyelembe, amikor azt mondom, hogy engem semmiféle rajz, ábra, grafikon nem fog meggyőzni arról, hogy jobbak a reflexesek. Azt is állítom, hogy a zártak kizárólag a jobb hangzás miatt kicsik. Ha a nagy, böszme láda nyílásait betömöd, többet ártasz, mint amennyit javítasz.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
kimi02
őstag
válasz denesdr #169189 üzenetére
Nem világít folyamatosan csak extrém basszus jeleneteknél villanik fel 1-2-szer.
Mostanra már az a gyanúm , hogy az R115-nek volt egy nagyobb kiemelése egy bizonyos frekvencián és azt szoktam meg. Vagy a doboz kialakítása miatt vagy direkt így van hangolva az erősítő része.KP : jól van minden bekötve.
[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz denesdr #169197 üzenetére
Nincs nála korrekció, így EQ sem ami nyelné a teljesítményt.
Szerintem a bemeneten van túlterhelve vagy nem tudom hogy fogalmazzak.
Valahol user error lesz. Bejáratós hangszórónál villogtatni a klippet.
Ott van egymás mellett a Klipsch-el, biztos van akusztikai különbség ... de akkora nem lehet.
Vagy valami hibás...[ Szerkesztve ]
-
-
Quetz
őstag
válasz denesdr #169257 üzenetére
A három kW-t csak marketing anyagokon látod.
behringer inuke nu6000:
1.37kW into 8 Ohms, 2.05kW into 4 Ohms for full-range or mid-top duty
1.16kW into 8 Ohms, 1.80kW into 4 Ohms for Bass dutyNem hinném, hogy sokkal eltérne az nx3000 ettől. Sztereó módban a specifikáció 50-60%-t hozza.
-
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #169596 üzenetére
Gondolom valami multi sub okoskodás, ebben a szobában 4 is volt, külön kimeneten. A probléma csupán annyi, hogy önmagukban is nagyon jók, minimális korrekcióra szorulnának. Csak időben kellett volna helyretenni őket, ami látványosan nem ment. Ilyenkor a három kis szakadásból lett egy hatalmas, mert a tökéletes egyesülés előtt ott a diffrakciós pont, amit nagyon nem kellene eltalálni.
#169597 -KP-: Be kell állítanod egy olyan hangképet MiniDSP-vel, ami pontosan annyival tér el a valóságtól, mint amennyivel félremér az ARC, és így ha erre a rossz képre mérsz rá, azt a valóságra fogja korrigálni. Ha ezek után kiveszed a MiniDSP-t, egy helyes korrekciót fogsz visszakapni. Mivel az ARC mindenképp azt fogja mutatni neked, hogy hú de flat lett, miközben egyáltalán nem, ezért kell végezned egy kiinduló mérést (hogy mit ront el), két átviteli mérést (hogy pontosan milyen dolgot milyen mértékben ront, azért kell kettő, hogy exponenst is kapj), ezekből pedig egy külön programmal vissza tudod állítani az eredeti ARC algoritmust, ami alapján már pontosan tudod, mit kell neki adni kamu mérés gyanánt, hogy a jó eredmény álljon elő.
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #169601 üzenetére
A Cavern maradt, csak nem PC-ről, hanem amennyire lehetett, átadtuk a procinak, a teljes 13.4 kiosztást kezeli így. PC-n továbbra is 7.1 lenne a korlát sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
ada19
senior tag
válasz denesdr #169669 üzenetére
50 nm-es nappali ebédlő konyha, aminek a fele mozi. Fapaci nemrég ezt írta AVX-en:
"A megfelelő utózengési érték nem csak a lejátszott anyagtól, hanem a szoba méretétől is függ, nagyobb szobában minden gond nélkül fel lehet menni 0,5 sec környékére, kisebb szobákban 0,3 - 0,4 sec a megfelelő."
Tervben van akusztikai kezelés, de korlátozottak a lehetőségek nagyon.Mégsenem
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #169669 üzenetére
Inkább ízlés dolga. Aki a zárt subokat szereti, a 0.5-öt is szeretni fogja, de aki a reflexeseket, annak a 0.3 is sok lehet. Nálam 0.3, és szerintem sokkal jobb lenne alatta, főleg a mélyek ütése miatt. Hallottam olyan termet, ahol az RT60 0 ms volt, mivel olyan nagy a terem, hogy a visszhang már azonnal -60 dB, és azóta arra vágyom. Ilyen okok miatt a THX például azt tanítja, hogy 300-ra tervezz, ha a vevő nem mond mást.
-
VoidXs
nagyúr
válasz denesdr #169685 üzenetére
Igen, a szabadtér konkrétan 0 (a talaj visszaverődése miatt inkább 1, de azt egy DSP megoldja, szóval 0), és a legtöbben ezt szeretik, gyönyörű tér tud kialakulni. Az viszont fontos tényező, hogy minél kisebb az RT60, annál nehezebb kiszolgálni. Kb. valós, hogy minden -100 ms után kétszer annyi teljesítmény kell, így ezek a mozik reflexes subokkal is gyakran a 10 kW-ot kopogtatják.
Akiket én ismerek tapasztalt házimozisokat, egytől egyik a reflexes pro-k hangját ajánlják. Kb. korrelál a zártak szeretete a kábelhívőséggel, nekik mindig az van, nem is hallgatják szívesen a reflexes frontjaik mellé, mert csak ront az élményen. Az 1980-as állapotok majmolását vagy gyártói szövegek ismételgetését, újságírásnak eladott lemásolását nem nevezném tapasztalatnak, ez elég sokakat kiejt.
Elméletileg a zárt csak abban az esetben jobb, ha vákuumban számolod, de mivel ott nincs hang, így ennek nincs értelme. A belső és külső légnyomás folyamatos harca lenget, miután csak az egyik oldalt tudja kordában tartani. Reflexesnél ilyen nincs, mindkét oldalra hat, nem leng, hanem leadja az impulzust és kész. Ez nagyon szépen látható a méréseimen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest