Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#951) bitfarkas válasza nfsu17 (#949) üzenetére


bitfarkas
őstag

Ami csak erősen lerekeszelt állapotban jön elő, az szerintem obin, vagy szűrőn levő kosz. Ugyanis a szenzoron levőt a mélységélesség nem befolyásolja.
(''az f10 től'' kifejezésen ugye a szűkebb nyílást értetted f:16 stb?)

(#952) nimfas válasza bitfarkas (#951) üzenetére


nimfas
addikt

sajnos rosszul mondod.... ugyanis én obi nélkül adtam be szervízbe... és vagy akkor ugyanott koszos az ő obijuk, szűrőjük, vagy tényleg a szenzoron van a kosz. Pontosítok... nem a szenzoron, hanem a szenzor előtt lévő üvegen. Nálam nem 2 db... hanem sok van... és 2 szervízet megjárt... ha nem tudnak vele mit kezdeni akkor vhogy cserét fogok kérni, mert hiba, felvették garis javításra és nem javítható ezek szerint :) Ha az elején közölték volna, hogy nem garis, akkor más lenne a helyzet, de így.. közel 2 hónap után...

(#953) bitfarkas válasza nimfas (#952) üzenetére


bitfarkas
őstag

Ne haragudj, de én Nfsu17-nek válaszoltam, amit írtam, az ő hibajelenségére vonatkozik, ugye ő a blendétől függő hibajelenségről írt. :B

(#954) Exymiriem válasza nimfas (#952) üzenetére


Exymiriem
tag

Szia Nimfas!

Bocsi, hogy beleszólok, de talán több embert is érint így vagy úgy:
Kis hazánkban a fogyasztóknak (vásárlóknak) vannak bizonyos jogaik, melyeket szervet véd. (Országos Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség) Akármit veszel, ez érvényes: amennyiben nem tudják javítani a hibát, kérheted cseréjét, illetve ha az jelentős többletköltséggel jár, vagy nem megoldható (pl. már nem gyártják), visszaigényelheted a pénzed. Amennyiben 30 napon belül nem történik meg a javítás, és igen sok kellemetlenséggel jár (nem használhatod, pedig pénzt keresnél vele), szó nélkül vissza kell adniuk a pénzed! Menj másik boltba, vegyél egy újat - ja és ne felejts el igen kritizáló hangnemben bejegyezni a vásárlók könyvébe (panaszkönyv). Ha esetleg ezek ismeretében hirtelen megváltozna a cég hozzáállása, és hipp-hopp új gépet adnának, kérj új garancialevelet, hiszen új termékre jár a kézhezvételtől számított 1 vagy 2 év gari.

Hát remélem tudtam segíteni. Ha ez kevés, nézegesd a fogyasztóvédelem oldalát...

Ha nem válaszolok azonnal, azért van, mert dolgozom. Kérlek légy türelmes, akár 24 óra is eltelhet, mire géphez jutok.

(#955) nimfas válasza Exymiriem (#954) üzenetére


nimfas
addikt

Szia!

Köszi a hozzászólást! Nekem is volt egyilyen sejtésem, hogy vannak jogaim ;-) Kedden telefonálni fogok, hogy mi a helyzet a javítással, bár ha 2 szervíz nem tudott mit kezdeni vele akkor kérni fogom a gépcserét.Szerintem teljesen jogosan.
Aztán majd kiderül....
A fejleményekről természetesen írok ide is, csak hogy okuljon más is.

Üdv.
Nimfas

(#956) nfsu17


nfsu17
veterán

KIT mellé ez milyen lenne? [link]

Gondolkoztam a 70-200 f4 L-en is (tudom drágább, de akkor várnék vele, ha kéne), de sajna nekem sok a kezdő 70mm.
Legtöbbször épületek előtt szoktam fotózni, családot szobában...
Nem vagyok nagy természetfotós, sem kukkoló :DDD , hogy kéne a 200mm (most....ki tudja mi lesz később).

Szóval 3 hete megvan a KIT, és ez a tartomány nekem nagyon tetszik.
18mm-t sokszor használom, 55mm meg ha vmit meg akarok nézni közelebbről. Ráadásul a 70mm még közelebb hozza a témát. :D

Néztem tesztképeket a 17-70-ről és kicsit sem durva. :C

(#957) sszever válasza nfsu17 (#956) üzenetére


sszever
őstag

Véleményem szerint mindenféleképp szebb képet készít, mit a KIT obi, így csak nyerni tudsz vele...
Továbbá mellett eszól a magas kezdő fényérték, amely a családi fotók a szobában kategóriánál bizony nagyon jó szolgálatot tud tenni...
Ja makróra is használható. hmm. ASP, HSM. Teljesen jó. Szerintem.

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#958) nfsu17 válasza sszever (#957) üzenetére


nfsu17
veterán

Köszi.
Eddig én is csak jót hallottam róla. :)

(#959) beautifulmin


beautifulmin
aktív tag

Üdv a topicnak!
Nekem is canon 350d-m van,de még nem írtama topicba,de most megtört a jép :)) mert valamit nagyon nem értek..!!! :O
Miért jó ha a markolaton külön van exponáló gomb és főtárcsa??? :D :( :F :F
Valaki világosítson fel pls!!!
Jah és ha valakinek van eladó vakuja akkor azzal szivesen konzultálnék..!!!
THX. :R :R


[Szerkesztve]

(#960) lesaux válasza beautifulmin (#959) üzenetére


lesaux
veterán

Próbálj úgy fényképezni, hogy 90 fokkal elforgatod a géped balra. Aztán pár perc után rájössz, de lehet, hogy hamarabb. :)

(#961) beautifulmin válasza lesaux (#960) üzenetére


beautifulmin
aktív tag

Megvan köszi:D!!!

(#962) lesaux válasza beautifulmin (#961) üzenetére


lesaux
veterán

Akkor jó. :) Mondjuk az is igaz, hogy nehezebb lesz a gép, jobb a fogása és nem mellesleg van benne egy másik akksi (vagy elemek).

(#963) pitman válasza bitfarkas (#951) üzenetére


pitman
őstag

Rosszul tudod, az objektíven vagy a szűrőjén levő kosz, karc az esetek nagy részében a képen nem látszik. Ha látszik rajta, akkort az már olyan méretű, hogy nem is csoda. Ezt egyszerűen ki tudod próbálni, ha valami kis méretű papírfecnit teszel a frontlencsére és belenézel a keresőbe, nem fogsz látni hibát...
A szenzoron lévő kosz viszont a rekeszelés hatására válik egyértelműen láthatóvá, kb 16-os vagy szűkebb rekesz fölött drasztikusan elő tud jönni.

(#964) bitfarkas válasza pitman (#963) üzenetére


bitfarkas
őstag

Bizonyára rosszul tudom, de próbálj meg a lencsére tett pötty, (konfetti) vagy az obi elé tartott kiegyenesített gémkapocs esetében 16-ra lerekeszelni, és nézd meg a képet.
Arra pedig igazán kíváncsi lennék, mi a fizikai magyarázata az érzékelőn levő kosz láthatósága és az obi rekeszértéke között. :F

(#965) pitman válasza bitfarkas (#964) üzenetére


pitman
őstag

Szerintem a magyarázat az, hogy a rekesz szűkítésével a fényképező elkezd ''lyukkamerává'' válni, vagyis egyre szűkebb fénnyaláb rajzolja a képet, így a szenzoron levő kosz alá már nem tud bevilágítani, az árnyékot vet az alatta levő érzékelőelemekre és élesen kirajzolja a pacát. Ez legjobban a szöszök esetén látszik meg, amelyeknek a szenzorral nem érintkező felületük esetén még szűk rekesznél sem adnak határozott foltot (vagy legalábbis nem olyan határozottat, mint az üvegen levő rész). Az objektív esetén hasonló lehet a helyzet, de ott egy kisebb kosz sosem ad olyan jellegű pöttyöt, mint a szenzoron levő, legalábbis én még nem tudtam olyat produkálni.


[Szerkesztve]

(#966) lesaux válasza bitfarkas (#964) üzenetére


lesaux
veterán

Fizikai magyarázatot én sem tudok, viszont van egy kis karc a CMOS-en, és bizony minél jobban lerekeszelem az obit, annál élesebben látszik. 1,8-nál semennyire, 4-nél a háttértől függ, makrózásnál pedig egyszerűen ott van. :)

(#967) kozmate


kozmate
tag

Ha nagy rekeszértéket használunk, akkor sok irányból érkeznek a képalkotásban résztvevő sugarak, mivel a kosz nem közvetlenül az érzékelőn van, hanem kicsivel felette, így mögé is kerül fény, az árnyéka nagy lesz, alacsony kontraszttal, így az intenzitáscsökkenés nem észrevehető. Viszont mikor lerekeszeljük, csökkentjük a sugarak ''számát'', így egy kicsi kosznak is éles árnyéka lesz.

(#968) nimfas


nimfas
addikt

Na végre megjött a gépem a ''nagy'' javításról.....
Először majd egy hónap Németország... aztán itthon (gyanítom a magyar hivatalos Canon szervízben) közel majdnem egy hónap 2 részletben, mivel a Németországbani javítás... majd az itthoni első javítás után sem lett jó a gép :)
Korrekt volt a E-digital, mert miután reklamáltam a N. javítás után ingyen küldtek egy futárt, majd mikor az első magyar javításkor elhozták a gépet letesztelték és vissza is küldték egyből, hogy akkor most már jó lenne megcsinálni is.... :D

Így közel 2 hónap nyűg után (Gari meghosszabbítva) kész a gép.
Mindössze annyi volt a baj, hogy poros lett az érzékelő, és egy sima kifújással nem lehetett orvosolni. Gyanítom ennyit bármelyik szervíz meg tudott volna tenni.

Legalbáb ki tudtam próbálni az ''újonnan'' beszerzett használt 100-300 Canon obit.. Sirály :)
Egyébként milyen rekesznél adja a legszebb képet? Vagy ez attól is függ, hogy süt a nap... milyen szögben vetül az alanyra... továbbá a távolság fügvénye is lehet :)
Na ezt jól megkérdeztem....

Üdv.
G.

(#969) pitman válasza nimfas (#968) üzenetére


pitman
őstag

Általánosságban elmondható, hogy az objektívek a legnagyobb rekeszérték alatt kb 1-1,5-2 rekesszel adják a legjobb képüket. 11-es rekesz alá rekeszelve viszont jelentősen kezd romlani az élesség, még a legjobb objektíveknél is. Természetesen az a nagy általánosság, nyilván lehetnek olyan típusok, melyekre ez nem teljesen, vagy nem ilyen formában igaz.
Ha jól látom esetedben f8-nál nyújtja a legjobb teljesítményét (photozone.de).

(#970) nimfas válasza pitman (#969) üzenetére


nimfas
addikt

THX :)

(#971) iha.eut


iha.eut
csendes tag

Sziasztok,

Egy héte vettem használtan, mivel koszos és pixel hibák vannak, szeretném szervizbe bevinni (van még 4-5 hónapos Németországi garanciája). Valaki tudna adni legközelebb kül. szerviz címét (Ausztrál?) (gondolom a C. Kft esete után egyértmű, hogy miért nem Mo.-n)?
Előre is köszönve s üdv:

iha

(#972) nfsu17 válasza iha.eut (#971) üzenetére


nfsu17
veterán

Az, hogy koszos, még hagyján, mivel újonnan is olyan nagy többségünknek (edigital), de pixelhibásan miért vetted meg? :F

(#973) nfsu17


nfsu17
veterán

A koszt nem úgy értettem, hogy zsírpacás, hanem van rajta jópár porszem.
Nekem ''gyárilag'' volt rajta 4 db, most hozzájött még egy.
De a gép nem ''használt'', félreértés ne essék, meg 0 expós is volt, szóval a canon gyárban már poros volt. Nem az edigit a hibás.
De mivel a gép működik, ezért ez a por dolog jelenleg nem foglalkoztat.

Nem csak NO-ban lehet javíttatni? :U

(#974) iha.eut


iha.eut
csendes tag

Szia,
Kosz van, amikor belenézek a keresőbe :( Sajnos vásárláskor nem volt elég tudásom ahhoz, hogy nagyításban végig kelljen néznem a felvételeket. Gondoltam, hogy a gép pixel hibája oly, mint monitoroké (értsd: könnyen lehet észrevenni). Egyébként a gép probálásakor külsőileg ill. funkciósan megfelel.
Ha Németországban vásárolt, akkor csak ott, más európai országban nem lehet garisan javíttatni?
Üdv:
iha

[Szerkesztve]

(#975) nfsu17 válasza iha.eut (#974) üzenetére


nfsu17
veterán

Akkor lehet csak a tükrön van a kosz.
Én nem tom hogy megy a kül-i gari, de pl edigit is NO-ba küldi vissza.

(#976) nimfas válasza nfsu17 (#975) üzenetére


nimfas
addikt

Kicsit visszaolvasol és máris látod, hogy az Edigital-os gépemet először NO-ba küldték vissza... aztán ugyanolyan csulásan visszakaptam, ekkor küldtek egy futárt, és a magyar (jó eséllyel a C. Kft-hez került a gép) szervízbe.... majd visszakapták és küldték is vissza a szervízbe, mert elsőre nekik sem sikerült a tisztítás.

Tehát közel 2 hónapomba került, hogy megkapjam a tiszta gépemet :)
Kitartónak kell lenni és kész.
Egyébként nem igazán értem, ha az EU-hoz tartozunk, akkor miért nem érvényes itt az EU-s garancia???? Valaki homályosítson már fel!

(#977) pitman válasza nimfas (#976) üzenetére


pitman
őstag

Tudtommal érvényes a garancia magyarországon is. Vagyis, ha kint veszed és a saját nevedre kapsz számlát, valamint rendes garipapírt, akkor a Camera kft azt elfogadja és ingyen javít.

A por kérdéskörhöz ismét:
Ezeket az eszközöket nem steril helyen szerelik össze, ezért elképzelhető, hogy elve van benne por. Ha az üzletben odaadják nézegetni a vevőknek és még össze is rakják neki kerülhet bele por (még ha nem is próbálják ki direktben). Ha a vevő nem viszi el, nyilván visszacsomagolják és majd eladják valakinek.

Ha csak egyszerű por van rajta, azt le kell fújni. Ha nem jön le, akkor lehet gondolkozni a garis pucoltatáson, vagy a házi tisztításon.
Ha csak szűk rekesznél jön elő és az ember nem makrózik rengeteget homogén felületet, akkor jobb nem törődni vele. (Bizonyos rekesz felett egyébként is drasztikusan romlik az objektívek képminősége, tehát amit ménységélességben a rekeszeléssel nyer az ember, azt többnyire elveszti élességben).

Ha a kosz a keresőben látszik, az vagy a tükrön, vagy a mattüvegen van, a képalkotásban ''nincs'' szerepe (hacsak nem olyan méretű, hogy a fénymérést befolyásolja).
Ezt szintén ki kell fújni (ésszel, hogy ne a gépbe befele menjen, mert akkor előbb utóbb a szenzoron köt ki). Ezeket a felületeket sem tanácsos törölgetni semmivel, csak végső esetben, a mattüveget még akkor sem igazán.

Pixelhibák:
ha konstans, fekete, fehér vagy egyéb színű pöttyök vannak minden képen, minden záridőnél az pixelhiba és garanciális cserét von maga után.
Ha csak hosszú záridőnél vannak fehér vagy színes pöttyök, azok hot pixelek és nem garanciálisak (illetve bizonyos szám, vagy záridő-érzékenység kombináció felett igen). Ezeket a szervizben szoftveresen kimappelik.

(#978) pitman válasza nfsu17 (#973) üzenetére


pitman
őstag

Az, hogy a gép 0 expos, nem lehet megállapítani, azt csak a Camera Kft. tudja megmondani a szervizszoftverrel. A képszámlálóból ez nem mondható meg, mivel az bármikor nullázható, illetve vármilyen kezdőértékre könnyen átállítható.

(#979) iha.eut válasza pitman (#977) üzenetére


iha.eut
csendes tag

Köszönöm, nagyon hasznos a válaszod.
Itt [link] probáltam fehér lapot lefényképezni. Rajta nem látok foltokat, de akkor a kép is zajos, tehát tisztítást igényel, ugye?
Üdv:
iha

(#980) pitman válasza iha.eut (#979) üzenetére


pitman
őstag

Ja még valami a por fújkálásához:
Soha ne szájjal, mert akkor tényleg retkes lesz a szenzor, soha ne használj levegőspray-t, mert az a hajtógázt köpködi, szintén csulás lesz. Patikában venni kell körtefecskendőt, vagy fotósboltban pumpás ecsetet (megyről az ecsetrészt leszeded) és azzal kell megpróbálni lefújni a port.

A képeden én hibát nem látok (sem pixelhibát, sem koszfoltot). Egy kissé zajosnak tűnik, nem tudom milyen érzékenységgel készült, de a zajon a tisztítás nem fog segíteni.

Ha a koszfoltokra vagy kíváncsi, akkor homogén felületet (fehér lap, ég stb.) fotózz le a lehető legszűkebb rekesszel (pl 36). Ekkor szépen ki fognak rajzolódni, ha vannak.

(#981) nfsu17 válasza iha.eut (#979) üzenetére


nfsu17
veterán

Ne fehér lapot fotózz szerintem.
Én is csináltam ilyen tesztképet f13-as rekesszel. Semmi az ég világon nem volt rajta látható.
Kimentem, a szép homogén kék eget lefotóztam szintén ilyen rekesszel és magamalá.... :O

(#982) hali01 válasza nfsu17 (#981) üzenetére


hali01
őstag

Nekem fehér lapon is gyönyörűen kijöttek a porszemek.
Körtefecskendővel kifújtam és a nagyrésze elis tünt.
A patikában kapható asszem 4 méretben.Én a legnagyobbtól egyel kisebbet vettem (850ft) amit jól meg lehet markolni és elég szélvihart csinál,h eltünjenek a porszemek.

(#983) nfsu17 válasza hali01 (#982) üzenetére


nfsu17
veterán

És milyen technikával kell, hogy ne befújjam a gépbe, hogy még rosszabb legyen, hanem vhogy kifele? Erre még nem jöttem rá.

(#984) hali01 válasza nfsu17 (#983) üzenetére


hali01
őstag

Nem magyarázok.Inkább töltsd le a videót!
[link]

(#985) pitman válasza nfsu17 (#981) üzenetére


pitman
őstag

Jó a fehér lap. Az nem árt, ha a fókusz direkt mellé van állítva, így a lap nem éles. Az sem árt, fa a fókusz végtelen környékén van, vagy egy kicsit túltekerve azon.
De 13-as rekesznél csak a nagyon nagy porszemek fognak látszani, ha itt még nem látsz semmit, nem nagyon kell foglalkozni vele, hogy esetleg 22-es vagy szűkebb rekesznél több pötty van. Szerintem.


A fújkálás menetéhez:
Először még a gépen levő optikával lefújkálni a bajonett környékét, hogy a levételkor még több kosz ne menjen be.
Optika le, gép pofával lefelé fordít és ésszel belefújkál.
Ezt követően szenzortisztítást kiválaszt és ügyanebben a pozícióban a szenzort is lefújkál.

(#986) nfsu17 válasza pitman (#985) üzenetére


nfsu17
veterán

Ok.
Megjegyeztem a módszert.
Ha már drasztikus lesz a pötty, akkor megcsinálom.

(#987) pitman válasza nfsu17 (#986) üzenetére


pitman
őstag

Az objektív és bajonett környék objektívcsere előtti lefújása is hasznos lehet, valamint a gépet akkor is bajonettel lefele érdemes tartani, hogy lehetőleg minél kevesebb retek kerülhessen bele csere közben. Igy kisebb lesz az esély a koszolódásra.

(#988) hali01 válasza nimfas (#968) üzenetére


hali01
őstag

Az én tapasztalatom szerint a 100-300 f9-től adja a legjobb képet.
f8 is Ok de még nem az igazi.
Itt egy RAW,döntsd el magad: [link]

[Szerkesztve]

(#989) orbano


orbano
félisten

Sziasztok!

Készülök egy ilyen gépet venni. Ha az USA-ból hozatom, magyarországon tudom rá érvényesíteni a garanciát? :F
előre is köszi a válaszokat!

A vér nem válik VAZZE!™

(#990) sszever válasza orbano (#989) üzenetére


sszever
őstag

nem

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#991) orbano válasza sszever (#990) üzenetére


orbano
félisten

Miért nem? :F A magyar szervíz ilyen, vagy a Canon garija?
Egyebkent erdemes igy megvenni? Mennyire rizikos, hogy lesz vmi baja? Mennyire draga a javitasa? Nagyon nem értek ezekhez...

A vér nem válik VAZZE!™

(#992) sszever válasza orbano (#991) üzenetére


sszever
őstag

Vannak termékek, amelyekre adnak érvényes nemzetközi garanciát, stb. de ez is általában egy földrészen belül érvényes. Tudtommal az USA-ból hozott gép gariját nem fogadják el Mo-n, de ahhoz, hogy biztosra menj, inkább a szakszervízt kellene megkérdezned (vagy a Canon Hungáriától egy hivatalos állásfoglalást kérned).

én gari nélkül nem venném meg, bár eddig még nem volt rá szükségem, de azért jó ha van, sosem lehet tudni!

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#993) orbano válasza sszever (#992) üzenetére


orbano
félisten

írtam nekik, kíváncsi vagyok, mit mondanak... és főleg, hogy mikor (kb. egy héten belül el kell döntenem, hozatok-e)

A vér nem válik VAZZE!™

(#994) lesaux válasza orbano (#991) üzenetére


lesaux
veterán

Mennyire rizikos, hogy lesz vmi baja? Mennyire draga a javitasa?

Hát hogy a szakszerviz meg fog szopatni, abban biztos lehetsz.
Én is úgy tudom egyébként, hogy csak EU-s garival eladott cuccot javít garanciában a Camera Kft, amerikai garisat nem. Viszont olcsóbb, az tuti. A 70-200 f/4 minden költséggel együtt 143.000 Ft-ért itt volt nálam. 4 db 2700-as akksival együtt volt ennyi.
Meg lehet nézni, Magyarországon mennyibe kerül.

(#995) orbano válasza lesaux (#994) üzenetére


orbano
félisten

Camera Kft-ről olvastam már :)) szerencsére elég egyszerűen el tudom mondjuk juttatni a rossz gépet elég sok európai nagyvárosba ingyen, így elkerülhetem őket. Ha a magyarosrszági képviselet nemet mond, megkérdezem még az osztrákokat, a franciákat és a németeket...

ha pedig te meg merted ''kockáztani'' az usás rendelés, akkor nem félek én sem :B

A vér nem válik VAZZE!™

(#996) sszever válasza lesaux (#994) üzenetére


sszever
őstag

ebben benne volt a vám, áfa, tényleg minden?

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#997) lesaux válasza sszever (#996) üzenetére


lesaux
veterán

Vámot, áfát nem fizettem.

(#998) sszever válasza lesaux (#997) üzenetére


sszever
őstag

:DDD :DDD gondoltam :DDD :DDD

Csak egy ember hiányzik, és máris üres a világ!

(#999) dorog.zultan válasza lesaux (#994) üzenetére


dorog.zultan
tag

szia lesaux!

Szabad megkérdezni, hogy melyik cégtől lett rendelve/véve az usában?
Ezen a héten még lenne lehetőségem hozatni egy objektívet egy barátommal.

köszi


dz

(#1000) lesaux válasza dorog.zultan (#999) üzenetére


lesaux
veterán

Szia!

[link]

1000 ;]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.