Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
- Ez a kuponos dolog nekem mindig bűzlik. Rendesen bele van ott kalkulálva a kedvezmény az alapárba.
- 50-60e - Kihozható a dolog, de hogy milyen lencsével az nagyban függ a keretválasztásodtól, és az igényeidtől.
- Ez a "degeneratív elváltozás" mit takar?
- Optive - rendben van, ha nincs vele panaszod.
Üdv: Ferkó
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
-
ferkoboy
senior tag
Te dolgod. De sántít pár dolog azért.
1. Idehaza nagyobb gyártó kínálatában nem igazán van 1,56-os törésmutatójú lencse. (Nem véletlen! - Optikai tisztaság - első ízben)
2. Mindenhol oda van írva, hogy CR39. Ez egyik sem az. A normál, azaz n=1,50 törésmutatójú lencsének az alapanyaga a CR39. Vagy fogalmazhatnék fordítva is. A cr39 alapanyagnak a törésmutatója 1,50-ös. (Nem 1,60-os, nem 1,61-es, nem 1,67-es....)
3. A linkelt keretekhez hasonlóval találkoztam már magam is. Ez az orrtámasz-megoldás csak az olcsó-kínai keretek sajátja. Nem is lehet ezeket tisztességesen beállítani.
3. Azok a titánium szárak...Manapság már lassan minden titán, meg nanotechnológiás, és lézerrel készül... és ezen szavakkal szinte bármit el lehet adni.
A lényege, hogy azért a titán elég sok ötvözete ismert - egészen eltérő tulajdonságokkal. (Hoztak már be hozzám ilyen szárat, ami el volt törve.)4. Ezek a cégek hírből sem ismernek olyat, hogy pupilla-magasság....de elég gyakori hogy a két szem optikai tengelye nem egy magasságba esik.... a fél-PD-ről nem is beszélve.
Ezeket mind-mind tekintetbe kell(ene) venni a lencsék keretbe foglalásakor.Még tudnám sorolni ugyan a dolgokat, de ezek voltak a legfontosabbak, amik elsőre szemet szúrtak.
Megértem, hogy ár/érték arányban máshol nem kaptál volna ennyi szemüveget adott összegért. De biztos, hogy csak ez a fontos? Laikusként az ember nem ismeri a veszélyeket - buktatókat. Ezek majd csak a "bőrödön" lesznek tapasztalhatóak.
Ne vedd bántásnak kérlek - nem ellened irányul. Csak jó lenne, ha más nem rögtön követne, hanem előbb mérlegelne.
- Ferkó
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Madgamer001 #2145 üzenetére
Látatlanban erre nehéz megfejtést mondani.
Gondolom OF.ban/VEben volt a vizsgálat.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Madgamer001 #2147 üzenetére
Csak a felírás módjából gondoltam.
Természetesen lehet jó a vizsgálat, s lehet gond a lencsékkel. De erre eképpen jó választ biztosan nem kapsz
-
-
ferkoboy
senior tag
válasz balazsbence #2159 üzenetére
Abban az estben nem lenne tiszta.
-
ferkoboy
senior tag
válasz balazsbence #2162 üzenetére
Ugyanazon szemüvegtől???
Egyszer óriás s egyszer meg törpe?Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
válasz balazsbence #2164 üzenetére
Első két hétben én is úgy éreztem,h. közelebb vagyok a földhöz, mint annak előtte. De hogy abban a szemüvegben egyszer közelebb, egyszer távolabb lettem volna a talajtól....az lehetetlen.
És mivel ha megcserélem a cylinderek tengelyállását akkor nem jó helyen fókuszálódik egyik tengelyállásban sem a fény, így kötve hiszem, hogy tényleg éles lehet úgy. (egy-két ritka kivételtől eltekintve)
-
ferkoboy
senior tag
válasz balazsbence #2166 üzenetére
Én ha 90'-al elforgatom a tengelyállásomat, akkor cefet homályosan látok. De ha te úgy érezted...
Én így érzem/tapasztalom.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Hasonló , de nem ugyanaz a kettő. Utóbbinál negyedet lejjebb vettek a jobb oldalon.
S hogy lesz egyforma/egyformább ill. jó? Na ehhez látni kell téged.Jómagam a vizsgálat végén 3x ellenőrzöm, hogy egyformán élesre sikerült e kikorrigálni mind a két szemet.
1. Vörös-zöld teszttel.
2. +0,25 sph elékorrekcióval előbb a jobb, majd a bal oldalon
ill. egyszerre mind a két oldalon is, hogy nem ront e ue. Mert ha nem, akkor lehet alul/túlkorrigáltam az illetőt attól függően, hogy hypermetróp vagy myóp a vizsgált páciensem.
3. Váltott takarással. Itt mindenképp kiderül, ha vmely oldal jobb/rosszabb lenne, mint a másik...
De hogy nálad mit-hogy, vagy mit nem csináltak.Azt csak te, ill. a téged vizsgáló tudhatja.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
"Nekem erre egyszer azt mondták, hogy van akinek 2-3dpt eltérése is van."
- itt mire gondolsz? A két szem között? Mert ott akár tizen (10+ dptr) dioptria is lehet! Van is ilyen pácienssem - köszöni szépen jól van. Kontaktlencsét hord."Hallottam olyanról, h 0, -0.5, de nekem az elég hihetetlen... vagy vicces a fél-szemüveg igény."
Mi a vicces? Egyik ( a jól látó ) szemére kap egy un. PLÁN (Dptr nélküli) lencsét, másikra meg azt, ami szükséges az éleslátásához."A 0.25-ös eltérés sem lenne feltétlenül észrevehető (szerintem, ha egyébként van cilinder), mert lehet, hogy 0.125-ben lenne szubjektíve a legjobb, akkor viszont nem tudom, hogy a kisebb érték a jobb-e." - Ezt nem igazán értem, hogy mire is gondolsz.
1. Észrevehető 0.25 Dptr különbség. A mondat második (ill. "harmadik") fele katyvasz.2. Van domináns, és van natív (nem dom.) szem is. Honnan tudható? Legalább 2 módszer van a vizsgálatára. S van amikor a két módszer által kapott eredmény nem egyezik... eztán jön még a hozzáértő számára is a nehézség. De hogy milyen jelentősége van a dolognak...az a helyzettől függ. Magyarán mit szeretne a páciens.
Megjegyezném, hogy a POLATESZT ilyen esetben is lehet JÓ segítég!
-
ferkoboy
senior tag
Ozzie?
Olcsó. De nem az örök életre tervezve. Ha törik 1-2 év mulva, kétséges az alkatrész ellátottság is.
Ha már Dptr. Nsz. - egyedileg, magas bázisgörbülettel, esetleg Polarizált is, akkor ahhoz inkább pl. Oakley / RayBan lenne, amit én választanék/javasolnék.Tükrös + polarizált létezik. Pl. Ho*a-nál is.
Az hogy érdemes e tükröset választani? Arról engem még nem győztek meg. Félek tőle, hogy a tükrös réteg csúnya lesz, ha pár év alatt megkopik/karcolódik a felszíne.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
"az ilyen semmi vizsgálati protokolloknál nehezen beazonosítható" - ezt nem tudom mire vélni.
0,25 Dptr lépésközzel gyártanak szü.lencséket. Idehaza ez elérhető. De tudok olyan cégről, aki 0,12 Dptr lépésközzel is legyártja. De ez itthon nem igazán elérhető.
S nem azért, mert nekünk jó az is. ...
Jó-jó, de minek? Ennyi benne lehet napszakban, könnyfilmben, vérnyomásban, aktuális vércukor-szint függvényében. - akkor meg minek?
S hogy melyiket kell viselni/választani. Erre van a vizsgálat. A vörös-zöld teszt, a takarásos próba, a ködösítéses próba, stb....Meghatározható.
(A szakmai protokoll ált. az, hogy a rövidlátókat ne korrigáljuk túl, a távollátóknak meg a szükségest mindenképp adjuk meg.).. de helyzete/páciense is válogatja. Az ember (vizsgáló) képes kell legyen tapasztalat alapján is mérlegelni.Üdv: Ferkó
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Mekkora cylinder? Milyen sph. (alap) dioptria?
E nélkül nehéz bármit is írni.
Nem mindegy hogy raktári / egyedileg gyártott lencse. Mint ahogy az sem, hogy milyen típusú, stílusú keretet szeretnél. És még van egynehány paraméter, amit illene tekintetbe venni, hogy jó választ lehessen neked adni.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Akkor inkább egy jó optometristát keress. Az "optikus" - ami sokkal inkább látszerész - nem egyenlő az optometrista személyével. (lehet valaki látszerész és optometrista is egy személyben, de nem okvetlen egyezik meg a két szakma/végzettség).
Helyileg merrefelé vagy?
Megkereshetsz privátban is ha gondolod!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz abyssc2 #2199 üzenetére
Miért rontja az a szemet, ha valaki szemüveget hord?
Elbeszélgetnék azzal, aki ezt kitalálta/terjeszti.
Azért viselünk szemüveget, hogy az adott fénytörési hibáját a szemnek kijavtsuk.
Egy példa:
a. - Akinek kell egy -2,00-es szemüveg, az azzal lát jól.
b. - Akinek kell egy +2,00-es szemüveg (legyen az illető hypermetróp (=túllátó)- ez annyit jelent, hogy távolra is megvan az a +2,00 dioptriányi fénytörési hibája) - ez az illető értelemszerűen ezzel a korrekcióval lát jól.
c. - És legyen a rend kedvéért a harmadik páciensünk un. emmetróp - azaz aki szemüveg nélkül is tökéletesen lát. (Nincs semmi rejtett fénytörési hibája.)Ha a. illető vagy b. illető ne viselje a szemüvegét, mert az "rontja a látását", akkor ezek szerint a c.-nek illene valamit viselnie, mert akkor ő - ugyenezen logika mentén - ha nem visel szemüveget (pedig nincs is rá szüksége), akkor rontja a látását/szemét.
Illetve akkor az a. vagy b. illető ne viselje a szemüvegét? Plusszos(+) vagy Minuszos (-) irányba "kellene" rontania a szemüveg viseletének a látást???- Jó lenne gondolkodni! -
-
ferkoboy
senior tag
válasz Rison77 #2197 üzenetére
Bizonyára még nem írhattam le még ide elégszer, és a kereső sem dobott találatot....
De akkor újra:
- magas alkohol-tartalmú "nedves" kendők hosszú távú (értsd:rendszeres) használata károsíthatja a szü.lencse rétegét!
- Tiszta, jó minőségű mikroszálas kendő nem foltoz, hanem jól tisztít.
- Ha egy mód van rá, akkor érdemes nedvesen tisztítani a szemüveget. Ehhez a legjobb a langyos-kézmeleg folyó csapvíz, pár csepp sampon (esetleg folyékony szappan - vagy ezek híján néhanapján megteszi a mosogatószer is).
a. A lencséket kézmeleg vízzel először leöblíteni az esetlegesen rárakódott porszemektől.
b. A lencsék külső-belső felületre egy csepp sampon, ami ujjal felhabosítok, átmosva a lencséket + a keret is nyugodtan át lehet így mosni
c. Leöblítem langyos vízzel. (utána óvatosan lerázom a vízcseppeket)
d. Szárazra törlöm tiszta, mikroszálas kendővel.
e. a Kendőt utána hagyom megszáradni, mielőtt eltenném.Ha nincs "kéznél" csapvíz, akkor jöhet a szemüveg-spray.
Kiegészítés: a mai mosogatószerek elég agresszívak a zsírral szemben -is-, éppen ezért hosszabb távon ezek sem a teszik a legjobbat a rétegezett lencsékenk. 1-2 használattól nem lesz gond. De éveken át tartó erős mosogatószeres tisztításnak meglesz a hatása.
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Stylerr #2203 üzenetére
Szinte minden lehetséges már. A kérdés, hogy milyen áron.
Több gyártó kínál sportszemüvegeket. Érdemesebb lehet olyan gyártó termékét választani, akik már régóta ezzel foglalkoznak. Gondolok itt akár a RudyProject-re, vagy Adidasra, esetleg CentroStyle-ra, Oakley-ra... és még lehet akad 1-2 értelmes alternatíva. Nem mindegy, hogy lesz e hozzá 2-3 esetleg 5 év múltán is alkatrész vagy sem.Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Mihez írták fel? Inkább ott lett volna célszerűbb kérdezned, ahol kaptad/felírták a szemüveged.
Egy garancia-kártyából ez nem fog kiderülni.1. +0,75 D sph nem sok.
2. Ez az üveg lehet csak olvasáshoz is. De lehet távolra is [és közelre is ugyanaz]. (Presbyopia vs. Hypermetropia)
3. Dia 70 - a lencse egy raktári tétel volt, amit 70mm-es átmérőben szállított a gyártó az adott optikába, s ebből készítették el a szemüvegedet.4. A ciliáris izom más típusú izomszövet, mint ami a vázizmainkat alkotja, és ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy nem erősíthető - tehát a szemtorna, az ellustulás, stb... inkább csak tévhitek (amit sajnos még van olyan szakmabeli is, aki tovább terjeszt ilyesmit).
Léleknyugtatónak jó csupán minden ilyen szem-wellness...vagy ahogy Csoki mondaná: FAQSUIÜdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz F_Gergely #2225 üzenetére
Igen, a keretet. Valóban.
De gondolom nem a lencsét töröd el.Ha megkeresel privátban, akkor szívesen adok ajánlatot a lencsére is. (minőségit!)
(Csakhogy lásd, hogy valóban olyan jó ajánlat e, s nincs e benne a lencse árában az a bizonyos 50%-os törés elleni garancia. - Természetesen minden kötelezettség nélkül.)Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Egyfókuszú lencsénél nem okvetlen esik mindig ugyanoda a lézergravír. A lencse keretbe foglalásakor ez sokféleképpen változhat.
Ahol mindig ugyanazon a helyen keresendő, azok a multifokális lencsék lézergravírjai, illetve a prémium - személyre szabott lencsék lézerrel gravírozott jelzései.
-
ferkoboy
senior tag
Üdv!
A kisebb gyártók rétegei nem tudják azt, amit a márkásabb társaik - ez tapasztalat! Ezért én inkább lebeszélnélek erről.
Essilor - egész biztos, hogy az Essilornak a márkázott, minőségi réteggel ellátott lencséjét kínálták 20e/db-ért? (n=1,74)
Mert ahhoz például járnia kell garancia-kártyának, ami tanúsítja, hogy valóban az is került a keretedbe.
A jelenlegi n=1,60 AS Hoya lencséd sztem nem rossz. Abbé szám miatt, ha nem zavar az esetleges "vastagsága", akkor én inkább nem beszélnélek rá "vékonyabb" lencsékre. Ugyanis utóbbiak alacsonyabb abbe számuk miatt több kromatikus hibával rendelkeznek. (hiába drágább, nem jobb, "csak" vékonyabb)
Egy jó keretválasztással pl. simán kompenzálható a dolog. Tehát az 1,60-os lencséd sem lesz okvetlen vastagabb, mint egy rosszul megválasztott keretbe a legdrágább 1,74-es.Ha gondolod, megkereshetsz privátban is.
- Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Ismerem a Rudy-kat.
Attól még feszül a keretben a lencse.
Valószínűleg nagy gondot a használatban nem okoz, de lehet kis korrekciót érdemes lenne megejteni azon a lencsén.balazsbence: akkor a másik oldalt a szentlélek tartja? Mert az nem igazán tűnik úgy, mintha feszülne..
-
ferkoboy
senior tag
Gyémántköves, vizes csiszolón pár tized mm-től megválni az adott lencséből, az éppen kívánt ponton. Nem lehetetlen megcsinálni. Kézügyesség, meg tapasztalat nem árt azért hozzá.
Ha felém jársz, vállalom. Időpont egyeztetése mellett!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Ez az egész egy vicc. Szerepelni kellett egyik oldalon, a másik oldalon meg kellett a reklám.
Ennek a "vizsgálatnak", és az itt kimondott "diagnózisnak" elég kevés köze van az igazsághoz, és eléggé megkérdőjelezi a szakmai kompetenciát.
Egy mért ARK érték alapján diagnózist modnani... De biztos megmonda a "kompjúter"...Ez nem vizsgálat, csak egy mérés!
(Biztos hallott már a szőke kislány a műszer-myopiáról, és az akkomodatio-ról...)Szerk: És húzta a szemét... Polateszt?
Illetve a nélkül tenni ilyen kijelentéseket, hogy megnézte volna azt a bizonyos szemüveget... NC.[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Essilor lencséken lévő becsiszolást segítő, tapadást növelő rétegről van szó itt, amit valóban egy jobb minőségű papírtörlővel le kellett volna törölnie annak, aki a lencséket a keretbe becsiszolta.
De a lényeg, hogy akkor megoldódott.
-
ferkoboy
senior tag
Becsiszolás során kerül rá (a lencse alapanyagának pici darabkái azok, amik csiszoláskor jobban rátapadhatnak)
Nehezen, de lejön róla! PNX jó ellenállóképességű a vegyi anyagokkal szemben is - biztosan nem lesz vele gond!Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Nem a HOYA a vétkes benne. De nem is "elcseszés" miatt került rá.
Inkább azt rontotta el az illető látszerész, hogy nem távolította el a lencse felületéről a becsiszolás végeztével.A második kérdéskörre nehéz jó választ adni. Milyen körülmények között ne csússzanak meg rajta a rétegek? Normál esetben (+50 - +60' fokig bezárólag) nem szabad egyiknek sem megcsúsznia egymáson.
És mit értessz te olcsó alatt? Illetve milyen keretbe kellene a lencse?Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz mirjamka #2289 üzenetére
Az egy jó minőségű multifokális lencse.
De nem biztos, hogy kell "vékonyítani". LEhet METS opcióval rendelni - felár nélkül - , s egy megfelelő keretválasztással nem lesz azzal gond! De ezt így távgyógyítással nem lehet kivitelezni. Látni kell hozzá téged is!
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
Damilos keretbe: HOYA Hilux PNX 1,53
réteg: HVA / SHV / HVLL Ár: kb. 9-15e közt/db
Nagyfokú mechanikai, és jó vegyi ellenállóképesség jellemzi ezt az alapanyagot.A megcsúszás oka ált magas hőhatás éri a lencsét (70' feletti ált.)
Az olcsóbb lencséknél ált. a réteg kopása a jellemző már akár 1 éven belül is.Üdv: Ferkó
Ha szeretnél tőlem ajánlatot kérni rá, akkor keress meg privátban.
-
ferkoboy
senior tag
válasz takacsbotond #2308 üzenetére
10/8-9 ember szereti, kb 10/1-2 az, akit zavar. Saját praxisból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest