Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Logoszféra  »  2011.

Hozzászólások

(#1) DIESELPOWER


DIESELPOWER
aktív tag

2011.-04.24.

(#2) DIESELPOWER


DIESELPOWER
aktív tag

2008. Felbukkant a világhálón az első részletes teszt az Intel új sorozatának egy tagjáról. A játékoknál nem, a felhasználói programoknál viszont várható a gyorsulás. A cégnek nem tetszik az AMD kettéválása.

A Core i7 940 jelzésű asztali processzort választották ki a feladatra, indoklásuk szerint azért, mert ez lesz a leggyorsabb olyan példány, amelyet nem látnak el az Extreme besorolással. A részletes tesztben a korábbi (jelenlegi) generáció egyik élharcosát, a Core 2 Extreme QX9770 chipet jelölték ki ellenfélnek, hogy kiderüljön, nagyjából mekkora gyorsulást is kínál majd a Nehalem család a meglévő fejlesztésekkel szemben.

A számok és a végső adatok szerint a Core i7 (amely egyébként 2,93 GHz-es órajelen fut, 8 MB harmadszintű egyesített gyorsítótárral és háromcsatornás DDR3-támogatással) elsősorban a puszta erőt vizsgáló feladatokban és a felhasználói programokban erősebb elődjénél. Példaként említik a Super PI, CineBench R10, illetve 3DMark Vantage teszteket, valamint a WinRAR tömörítési kísérletet és a World in Conflict játékot, míg a két nagymenő fps, a Call of Duty 4 és a Half-Life 2: Episode Two of Company of Heroes már jobban futott a korábbi fejlesztésen. Ez nyilván többek között annak is köszönhető, hogy a nagyméretű L3 cache a játékoknál különösebb gyorsulást nem eredményez, ez szintén a sok memóriát igénylő felhasználói alkalmazásoknál jöhet jól.

Az Intel időközben jelezte, hogy kifogásai vannak az AMD szerkezeti felépítéssel kapcsolatos terveivel szemben. Szerintük az, hogy a napokban bejelentett kettéválás révén az AMD kisebbségbe kerül a processzorgyártó cégen belül, a korábban kötött, az x86 chipek fejlesztését és gyártását számukra lehetővé tévő licencmegállapodás felrúgását jelenti. Ebben ugyanis nincs szó olyan cégekről, amelyeknek nem az AMD a többségi tulajdonosa, a kettéválást pedig úgy értelmezik, hogy ezzel egyéb vállalatok is beszállhatnak a gyártásba, amit korábban nem engedélyeztek.

Az AMD persze másként látja ezt a kérdést, szerintük nem jelent gondot a kisebbségi tulajdon - meglátjuk, hogyan alakul majd a két rivális vitája az elkövetkező hetekben.

(#3) DIESELPOWER


DIESELPOWER
aktív tag

A Core i7 újdonságairól

Pedig a Nehalem jóval több. Bár a monolitikus négymagos mikroarchitektúra a Core egyenesági leszármazottjának tekinthető, minden tekintetben jelentős továbblépést képvisel. Az új processzorcsaláddal az Intel megkezdi az évtizedek óta alkalmazott buszrendszer kivonását, és helyébe egy sokkal korszerűbb, pont-pont összeköttetésekre, és integrált memóriavezérlőre épülő architektúra lép. Ennek eredményeként növekszik a magok rendelkezésére álló sávszélesség, és csökken a memória elérésének késleltetése, ami leginkább többutas rendszerekben, azaz munkaállomásokban, de főképp szerverekben mutatkozik meg.

A magokban a legnagyobb változást a párhuzamos többszálúság visszatérése jelenti. A HyperThreading révén a négymagos Nehalem 8 utasításszálat kezel, amivel az Intel szerint 20-30 százalékos teljesítménynövekedés is elérhető megfelelően párhuzamosított szoftverek alkalmazása esetén. Átdolgozták a cache-hierarchiát, a magok közötti adatmegosztás és koherenciaforgalom számára egy 8 megabájtos L3 cache található a chipen, míg az L2 tárak a gyorsaság érdekében 256 kilobájtosak mindössze.

További újdonság, hogy a soronkívüli végrehajtást biztosító ütemező 96 helyett immár 128 mikroutasításból válogathat a végrehajtóegységek etetése érdekében -- vagyis emelkedhet az órajelenként elvégzett hasznos munka mennyisége a végrehajtóegységek magasabb kihasználtsága révén. A Nehalem már SSE 4.2 vektor utaskészletet alkalmaz, mely további 7 alkalmazásspecifikus utasítást hoz magával elsősorban szövegek és stringek feldolgozásában.

A Nehalem nehézsúlyú versenyzőnek számít az x86-os processzorok között, a 45 nanométeres eljáráson implementált, 731 millió tranzisztorból felépülő chip 260 négyzetmilliméteren terül el. Magjai egyenként mintegy 25 százalékkal nagyobb területet emésztenek fel, mint a Penryné. A Core i7 család első tagjai a negyedik negyedévben érkeznek, elsőként Extreme Edition változatban asztali gépekbe, illetve szerverekbe -- ezeket természetesen továbbra is Xeonnak hívják majd. A chipek pontos specifikációi egyelőre nem nyilvánosak, de kiszivárgott információk alapján akár 3,2 GHz-es induló órajel sem elképzelhetetlen.

Új processzorok is jöttek

A Core márkanév bejelentésével egyidőben az Intel új processzorokat is bemutatott, a Core 2 Quad Q9650-ot és Q9400-at, illetve a Core 2 Duo E9600-at és az E7300-at. Az új középkategóriás chipek megjelenésével egyidőben a Core 2 Quad Q9550 listaára 530 dollárról 316 dollárra csökkent, és ezzel párhuzamosan a Xeon X3660 ára ugyanígy változott.

A most piacra dobott lapkák közül a legerősebb Core 2 Quad Q9650 3 GHz-es, 1333 MHz-es front side busszal jár és 12 megabájt L2 cache-t tartalmaz, listaára 530 dollár. A Core 2 Quad Q9400 szintén 1333 MHz-es front side busszal működik, de csak 2,66 GHz-es az órajele és 6 megabájt L2 cache-t tartalmaz, az ára 266 dollár. A 6 megabájt L2 gyorsítótárral szerelt, 3,3 GHz-es Core 2 Duo E8600 ugyanennyiért kapható, a 3 megabájt L2 cache-t tartalmazó, 2,66 GHz-es E7300 listaára pedig 133 dollár.

(#4) DIESELPOWER


DIESELPOWER
aktív tag

2011.02.

Az Intel egy új hatmagos csúcsprocesszort dobott piacra, amely a jelenleg is forgalomban lévő Core i7-980X helyét veszi át a piacon. Ennek következtében természetesen némi árkorrekcióra is számíthatunk egyes processzorok esetében. Az új központi egység a Core i7-990X nevet kapta és elődjéhez hasonlóan ő is az Extreme Edition sorozatot erősíti, ami annyit tesz, hogy a processzor szorzózár-mentes kivitellel érkezik.

A Core i7-990X Extreme Edition esetében a hat processzormag a Core i7-980X modellel ellentétben már nem 3,33 GHz-en, hanem 3,46 GHz-es órajelen ketyeg, de a Turbo Boost technológia jóvoltából az órajel akár 3,73 GHz-ig is felkúszhat a pillanatnyi terheléstől és egyéb körülményektől függően. Az LGA-1366-os tokozással érkező processzor 130W-os TDP-vel rendelkezik és 6 x 256 KB-nyi másodszintű, valamint 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz csak úgy, mint elődje. A termék ezúttal is háromcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel bír és Hyper-Threading támogatással is rendelkezik, vagyis egyszerre akár 12 szálon is képes dolgozni. A csúcsprocesszorért – ahogy az a felsőkategória trónján helyet foglaló modellek esetében lenni szokott – 999 dollárt kérnek el az üzletekben.

A Core i7-990X EE megjelenésével egy időben több processzor ára is csökkent. A négy maggal ellátott Core i7-960-as modell, amely 8 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral érkezik és 3,2 GHz-es órajelen üzemel, mostantól 562 dollár helyett már 294 dolláros ajánlott végfelhasználói áron is elérhető. A hatmagos Core i7-970, amely 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral és ugyancsak 3,2 GHz-es órajellel büszkélkedik, mostantól 885 dollár helyett már 583 dollárért kapható. Az említett árak ezerdarabos megrendelés esetén érvényesek, ahogy azt már megszokhattuk.

Az új központi egység még nem került fel a gyártó árlistájára, legalábbis a hír írásának pillanatában még ez volt a helyzet, így az, hogy a Core i7-980X modell ára a friss jövevény érkezésének hatására pontosan hogyan alakul, egyelőre hivatalosan nem tudható.

Útvonal

Fórumok  »  Logoszféra  »  2011.
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.