2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZTE Skate - új ROM-ok, régi telefon

A ZTE a Skate támogatását már a 2.3.5-ös verziónál abbahagyta a gyártó, de a lelkes modderek nem!

[ ÚJ TESZT ]

CFX-sorozat @ tilal6991

Elöljáróként annyit említenék meg az úriemberről, hogy élen jár a Skate-re való fejlesztésben! Nincs olyan Cyanogen-ROM, amelyben ne említenék meg a nevét.
Tulajdonképpen ő csinálja a piszkos munkát, a többiek pedig a látványelemeket teszik hozzá a dologhoz. Azonban nem kell féltenünk őt sem ezen a téren, de többnyire letisztult, simán kezelhető és simán futó rendszereket kapunk tőle. Ez persze köszönhető a mögötte álló közösségnek, amelynek tagjai folyamatosan ellátják jó tanácsokkal és természetesen logcat-fájlokkal!

Nevéhez köthető a CFX-sorozat három tagja, melyek közül az első a ColdFusionX CM9 Android 4.0.4.
Az első nyilvános tesztverzió 2011 decemberében jelent meg ebből a ROM-ból, ebből pedig sejthető, hogy nem mai fejlesztés.

Bár akkor még sok minden nem működött benne, szépen lassan haladt a fejlődés, melynek eredménye az lett, hogy majdnem mindent sikerült működésre bírni, kivéve a:

- kamera vakuját és a panoráma-módot
- valamint a rádiót.

E kettő azonban általános hiba, ne lepődjünk meg, ha mindenhol szerepelni fog e két dolog. 2012 júniusa óta nem foglalkozik már vele a fejlesztő, így nem érdemes már vele foglalkozni, főként, hogy ez a fejlesztés máshogyan folytatódott, de erről majd később...

A második a sorban a ColdFusionX 2 CM10 Android 4.1.2. Ebből az első verzió 2012 júliusában jelent meg, tehát oka volt annak, hogy a CFX első részének fejlesztése a részéről leállt. Nagyobb kihívás volt immáron a Jelly Bean, hiszen rengeteg újdonságot hozott, aminek megvalósítása nehézségekbe ütközött a ZTE telefonján.
Köszönhető ez a bevezetőben taglalt régi architektúrának, és az ARMv6-os utasításkészletnek. Van ezért pár dolog, amit szoftveres úton kellett megoldani, de megoldották!

Így kerülhetett bele az új rendszerbe a GoogleNow és a Project Butter.
Az első lényege, hogy különböző kártyákat használhatunk rendszerünkben, melyek a könnyebb életet hívatottak elősegíteni, utóbbi lényege nagy vonalakban, hogy rendszerünk működését a UI (user interface - felhasználói felület) másodpercenkénti képszámának növelésével sokkal simább működésnek mutatja. Nem lesznek benne szakadozások, hanem valóban sokkal gördülékenyebb felhasználást tesz lehetővé.

Ezt sikerült is megoldani, így az egyik legnagyobb probléma megoldódott. Egy kis videó arról, hogy mit is akartam leírva érzékeltetni. Külső fejlesztőknek köszönhetően még azt is sikerült megoldani, hogy a panoráma-mód is működjön, így mindössze az előbb említett két dologról kell lemondanunk. Tilal szerint "lehet, hogy ez lesz az utolsó Android-verzió, ami szeretett telefonunkra elkészülhet. De ne legyen igazam..." Nos, nem lett igaza!

Ugyanis a legfrissebb fejlesztés a 2012. december 29-én bejelentett ColdFusionX 3 CM10.1 Android 4.2.1. Nagyon újkeletű még ez a fejlesztés, kisebb-nagyobb hibákkal, de egyébként stabil működéssel.

A második, és egyben a legutóbbi - de nem a legutolsó - verzió január 6-án jelent meg, melyben ismét a két kivétellel, minden működik.

Itt azonban már tapasztalható hiba. Előfordult újraindulás, csak úgy - illetve mert be mertem kapcsolni a wifit. Mondjuk ez is csak egyszer fordul elő, szóval nem vészes, mégis azt mondom, hogy ez még nem ajánlható mindennapos használatra.
FC (force close - kényszerített leállás) is előfordult, egyszerűen SMS írása közben, ami nem túl jó ómen.

A fejlesztő elmondása szerint hamarosan jelentkezik újabb kiadással, de félig elkészült rendszert nem akar kiadni a kezei közül, ezért a nagy időhézag a két kiadás között. Tiszteletre méltó elv, megértjük. Amennyiben megjelenik a következő kiadás, a cikk bővítésre kerül ebben a pontban.

Látható tehát, hogy tilal személyében egy nagy tudású programozóval állunk szemben, akinek a tudását bizonyosan kihasználhatnák a nagyobb telefongyártók is - és szerintem titokban valahol figyelik is az ő munkájukat, hogy el ne kallódjanak ezek a jómunkásemberek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ZTE v5 Red Bull - pengébb, mint valaha

    A gyártó annak idején nagyot villantott a Blade-del: egy kategóriával fentebbről emeltek át a megfizethető szintre készüléket, amely egyből sláger lett. Déjà vu?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.