2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZTE Skate - új ROM-ok, régi telefon

A ZTE a Skate támogatását már a 2.3.5-ös verziónál abbahagyta a gyártó, de a lelkes modderek nem!

[ ÚJ TESZT ]

RootBox és SlimBean Android 4.2.2. @ C3C0

RootBox

Érdekes dologra lettem figyelmes pár nappal ezelőtt. Számomra eddig ismeretlen eredetű főzött ROM jelent meg a MoDaCo-n, de a fejlesztő neve már ismerős volt. Mégsem gondoltam, hogy C3C0 főzött ROM-ját a Paranoid-sorozathoz írom, mert különbözik attól.
Eleve már a rendszer alapja már forrású, hiszen míg az eddigiek AOSP (Android Open Source Project - hivatalos forrásanyag) rendszerek voltak, addig ennek az alapja az AOKP (Android Open Kang Project).

Kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a rendszer, és meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal gyorsabban feláll, mint a többi. Első indítás után is alig telt el egy perc, és már használható volt a rendszer. Első meglepetés.

Azután belenéztem a haladó beállításokba, de itt sem olyan egyszerű a helyzet, mivel többrétű a beállítás. Egyrészt ott vannak az AOKP beállítások, melyek a menü felületét hivatottak átszabni, persze csak ha mi is akarjuk. Tovább haladva megtaláljuk a RootBox beállításokat, ahol ismételt finomhangoló opciók találhatóak, melyek közül a legérdekesebb a Pie Control.
Hogy mi is ez? Tulajdonképpen egy gesztus alapú kontrollpanel, mely beállítás után tetszőleges széléről a képernyőnek egy kis menüt hoz be, amelyen gyorsan tudunk navigálni anélkül, hogy igénybe vennénk a hardveres gombjainkat. Hasznos funkció akkor, amikor mondjuk este még szöszmötölünk a telefonunkkal, és nem akarjuk felkelteni kattogásunkkal a mellettünk fekvőt. Házastárs mellett tehát kötelező darab. S hogy ne csak írjam, meg is mutatom, hogy néz ki:

AOKP + PA + CM - felrázva, nem keverve!

Tovább kutakodva a beállításokban az Állapotsáv kapcsolókhoz érhetünk el, amely kissé megváltozott kapcsolósort tár elénk. Illetve ez már nem is sor, mert holo-gomb stílusú négyzetek sorakoznak több sorban, amelyeken a különböző beállítások gyorsgombjai találhatóak meg.
Színüket feketévé és fehérré változtathatjuk, a rajta levő feliratokat és ikonokat pedig tetszőleges színűre állíthatjuk be.

Ha értesítésünk van, alapból az értesítési eszköztár jön be, de ha két ujjunkat egyszerre húzzuk fentről lefelé, akkor ezt fogjuk látni rögtön. Érdekes és tetszetős:

Maga a rendszer eddigi tapasztalataim szerint betonstabil. Akadozásnak, FC-nek, vagy érthetetlen és nem várt újraindulásnak még nem voltam megtapasztalója. Jelenleg is ezt a rendszert nyúzom a telefonon, így akinek kérdése van, a fórumban bátran kérdezhet!

Minden működik rajta, még a hardveres videógyorsítás is, amely a többi rendszernél is megoldott ugyan, de hosszú kínlódások árán, és több kiadás próbálgatása után jutottak el arra a pontra, hogy megy rajta minden. Ennek egyelőre egy kiadása van, de már most minden tökéles. Kivéve ugye azokat... Mivel Paranoid-részleteket is tartalmaz, természetesen állítható a felbontás (alapból a felbontás 240 dpi, ajánlom kipróbálásra a 220 vagy a 200 dpi-t).

Egy hibát találtam itt is, de ezt írja is a fejlesztő: első indítás után nem indul el a launcher itt sem. Megoldás ismét az, hogy az első indítás után megnyomjuk betöltés befejeztével a Home gombot, és be is jött a kezdőképernyő. C3C0 legújabb fejlesztése tehát most az egyik legstabilabb változata a JB főzött ROM-oknak.

Szerk.: ide is bekerült a rádió, és az AOKP repo-sync mellett a nekem nagyon tetsző újdonság a Dark Rootbox, ami tulajdonképpen egy fekete cm-téma, csak a rendszerbe építve. Aki szeretné kipróbálni, ajánlom figyelmébe a BlackedOut CM10/10.1 témát.

SlimBean

Látunk már fogyókúrázó Androidot? Nem? Akkor itt az ideje, hogy meglássuk: SlimBean. Történt ugyanis, hogy C3C0 megoldotta azt, hogy 150 megás rendszerpartícióra felmenjen a 4.2.2.-es Android. Kinek jó ez a ROM? Aki nem akar TPT-zni. Szóval ha félünk a TPT-től, de kedvet kaptunk a JellyBean-hez, akkor ez a mi rendszerünk!

Érdekes jószág, tulajdonképpen teljes értékű a mi számunkra, hiszen a magyar dolgok közül minden benne van, hiszen csak azok a dolgok lettek kigyomlálva a rendszerből, amelyeket európai ember egyébként nem használ. Választható opcióként ott vannak a kivett dolgok is, de higgyük el, nekünk nem fog hiányozni egyik sem.

Milyen a rendszer? Gyors. Kicsi a forrásigénye, de érdekes módon egy jópár telepített program után belassult, nem is kicsit. Már kezdtem megijedni és érlelődött az elhatározás, hogy ledúrom, de aztán helyrejött. Mai napig nem tudom, mi ütött bele. C3C0 javaslatára egyébként a háttérfolyamatok korlátozásával folyamatossá tehetjük a működést, ha nagyon bedurvulna a helyzet. Ezt egyébként a Fejlesztői lehetőségek > Háttérfolyamat korlátozás alatt keressük (ez az opció elérhető minden itt bemutatott ROM-ban!)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ZTE v5 Red Bull - pengébb, mint valaha

    A gyártó annak idején nagyot villantott a Blade-del: egy kategóriával fentebbről emeltek át a megfizethető szintre készüléket, amely egyből sláger lett. Déjà vu?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.