Hirdetés

2019. október 19., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

[ ÚJ TESZT ]

GPS és kanosszajárás...

A MediaTek SOC-ok egyik sokat kritizált pontja szokott lenni a GPS, ám ezekért egyes esetekben nem a SOC, hanem a telefon nem megfelelő GPS antennája tehet felelőssé.


A legjobb, amit el tudtam érni...

Az enyém első alkalommal bő 2 perc után találta meg magát, utána már mikor hogy, a tapasztalataim alapján olyan 20-25 másodperc alatt sikerült rájönnie, hogy merre is van az előre. A 20140218 ROM még rontott is a helyzeten, állandósult az, hogy ~100-140 másodperc alatt talált csak GPS jelet, és tizedennyi idő alatt képes is volt eldobni – ergo használhatatlan volt GPS naviként.


...és ezt eredményezte... már amikor éppen nem dobta el a jelet...

Az XDA-n a következőt javasolták: (Figyelem! A garancia vesztését okozza!)

Hirdetés

*Szereld szét a telefont, vedd le a telefon hátát, csavard ki az összes csavart, vedd ki az alsó panelt, amelyen a 3G antennák és a hátsó hangszórók találhatóak, majd óvatosan pattintsd le a telefon szélével egybeépített hátpanelt.

*Az antenna maga ebben a hátpanelben található, ha a képernyőre fektetett telefont nézzük, jobb oldalt felül még a feliratot is megtaláljuk (Wifi GPS SPB). Az érintkezők a belső oldalon találhatóak.

*Vizsgáld meg a csatlakozókat és az antenna érintkező részét a biztonság kedvéért. Vizsgáljuk meg a panelt magát, több emberkénél is a panel egyszerűen nem áll párhuzamosan a tokkal, és így az érintkezés nem megfelelő. Valaki szigetelő szalagból csinált „párnát” a panelnek, amely így megemelve már megfelelő kapcsolatot biztosít az antennának.

*Helyezd vissza a hátpanelt (a gombokat kicsit macerás elhelyezni, a gombok belső oldalán lévő kiálló egyenes bütykök „felfele”, a képernyő felé nézzenek!), az alsó hátpanelt és jól húzd meg a csavarokat.

Eredmény?

Egy fokal gyorsabban talált műholdat, és nem a szokásos három-négyet, hanem ötöt-hatot, a jel pedig jóval stabilabb lett. Vagyis esélyesen csak nem volt megfelelő a sorozatgyártásnál az összeszerelés… Hozzáteszem, a művelet után a telefon alsó része recsegő-ropogó hangot ad ki az alsó részen nyomorgatásra...

Ezen egy második szétszedés-alapos összerakás sem segített, tehát aki házsártos erre, az inkább ne kapja szét ilyen szinten a telefonját, mert nem kizárt, hogy még egyszer nem fogja tudni ugyanolyan minőségben összerakni, mint ahogy anno kivette a dobozból.

Ettől függetlenül sajnos GPS-ként nem lett használhatóbb... :(((

Hozzá kell tegyem, hogy a ZP998 topicban ketten jelezték, hogy alaphelyzetben is tökéletesen működött a GPS, de többen hozzám hasonlóan korántsem, és a „javítás” után sem lett tökéletes, pedig mindenféle szoftveres „GPS fix”-et bevetettem.

Aztán szintén az XDA fórumán valaki írt arról, hogy sokat javult a helyzet, ha alufóliával kibélelte az NFC csatlakozója felett a hátlapot. Megpróbáltam ezt is, de drasztikus változást nem vettem észre.

FreedomHUN itt a ZP998-as topicban bemutatta, hogy milyen átalakítással lehet jelentősen javítani a GPS jelerősségen, sajnos ezt már nem volt lehetőségem kipróbálni, de ez alapján feltehetően tervezési hibával állunk szemben.

Összességében sajnos nagyon hiányzik a SOC-ból a GLONASS (az orosz GPS) támogatás, és azon is csodálkozom, hogy a lassacskán készülő COMPASS-t (a kínai GPS) sem támogatja (A margóra: szép lesz, ha a Galileo (az Európai GPS) is belép a képbe, csak győzze szegény telefonunk kapkodni a fejét, hogy melyik rendszerre hallgasson :D ). Ettől függetlenül a hajdani Defy-m simán csak a GPS holdak alapján is valóban használható volt naviként – míg a ZP998 e téren nagyon-nagyon csúnyán leszerepelt.

Megoldásként az maradna, hogy külső Blutooth GPS modemet vennék hozzá, ám úgy vélem, ennyit nem ér meg pluszba az egész, az pedig külön dühítő, hogy ha ezt választja az ember, akkor eleve ennyivel drágább telefonok közül válogatott volna.

Én úgy jártam, hogy a kocsiban ott van a vén WayteQ GPS navim, amit igazából szerettem volna kiváltani a ZP998-assal, de ugye imigyen nem sikerült...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.