2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

[ ÚJ TESZT ]

Egy fájdalmasan rövidre sikerült tartós teszt…

Sajnos Május második napján, egy lépcsőn felfele baktatva a kelleténél nagyobb mozdulatokat tettem, és a telefon kiugrott a zsebemből… Hiába a szilikon tok, a „fején” ért földet, és a képernyő berepedt, a bal felső sarka pedig jó egy milliméterre el is távolodott a toktól.

A legfőbb gond, hogy a képernyő alsó harmadán az érintés-érzékelés megszűnt, halmazati büntetésként pedig a Wifi és a mobilnet is elszállt (telefonálni lehetett továbbra is, csak a képernyő problémája miatt ugye egy hívást nem lehet például felvenni). Finoman szólva nem voltam hát vidám, a gondosan kinézett, és a GPS-t leszámítva nagyon szeretett telefonom idejekorán használhatatlan lett.

Hozzá kell tennem, hogy egy éven belül a két előző Defy-m is hasonló módon járt pórul (egy szintén zsebből esett ki, egy másikat lerántottam az asztalról az USB kábel által), így csak és kizárólag magamat okolhatom, meg hát szembesültem a ténnyel, hogy nem tanulok a saját hibáimból… még a megismételtekből sem…

S.O.S. módon egy használt Nexus 4-est szereztem be (a keretbe még az Xperia SP fért volna bele, de a kettő számomra nincs egy kategóriában). Ha pedig már így alakult, a telefonom maradékával összehasonlíthattam a Nexus 4-est. Természetesen a két telefon több okból sem egy kategória, például a Nexus 4 minden kétséget kizárólag minőségibb külsővel rendelkezik, persze a másik oldalról meg azt könnyebb megkarcolni, míg a bőr hatású műanyag hátlap sokkal jobban tűri a hétköznapi használatot.

Ad-hoc Nexus 4 vs. Zopo ZP998 összehasonlítás

A Nexuson a Nexus 5 Experience Release 6.3 LTE CAF (3.4.87-hells-Doctor2-R2) ROM figyelt (így kaptam), a ZOPO-n a Marsapa V8-as.

A ZP998 egyértelműen nagyobb, de csak picivel nehezebb, viszont kézbe fogva nem vitás, hogy a Nexus 4 köröket ver rá ergonómia terén, köszönhetően a hátrafelé keskenyedő oldalának, illetve a lekerített frontoldali üvegnek. Az üveg hátlap pedig még minőségileg is más kategóriát jelent.

A Nexus képernyője is nagyon szép, de az, hogy fizikai gombok a képernyő aljából vesznek el helyet, sajnos… nem az igazi, összevetve a külön érintőgombok által nyújtott élménnyel. Teljes fényerőn a Nexus 4 egy kicsivel világosabb képet ad, viszont AUTO-ra állítva a ZP998 képernyője egyértelműen világosabb és szebb. Azt kell mondjam, hogy a kínai telefon képernyője vitán felül jobb, mint a Nexus 4-esé.

Noha nem párhuzamosan használtam a két telefont, de a telefonbeszélgetésnél a Nexus tisztább és hangosabb érzésre. A külső hangszórók terén a ZP998 hangerőben lazán lemossa a Google készülékét, a hangminőségben igazán komoly eltérést pedig nem vettem észre. Teljesen más a helyzet, ha a fülhallgatón teszteltem őket. A Nexus e téren tisztább és élvezetesebb hangot produkált, ha nem is klasszisokat vert a másikra, de határozottan kellemesebb volt zenét hallgatni rajta.

A sebesség kritikus pont, és noha folyton azt hallani a trolloktól, hogy a Qualcomm SOC-okhoz képest milyen kézihajtányos félmegoldások az MTK SOC-ok, azért például egy Pacific Fleet játék elindításakor a nyolc magos ZOPO 5 másodperc alatt eljutott a főmenübe, míg a Nexusnak ugyanez 7 másodpercébe telt. A játék alatt viszont alig volt megfigyelhető sebességkülönbség, noha egy leheletnyit mégis gyorsabb volt a kínai versenyző.

Én magam is utálom, de ha már itt volt a lehetőség, egy Antutu tesztet is lefolytattam, ugyanazon (legfrissebb) verzióval, az eredmény a ZP998 esetében 26221, míg a Nexus 4-nél 20924 pont. Szumma szummárium, azért a négy 1.5 GHz-es Krait 300-as mag nem ér fel a nyolc 1.7 GHz-es Cortex-A7-essel. Persze nyilván nem túl fair az összehasonlítás, hiszen a Nexus 4-esben régebbi kiadású hardware figyel, de azt a kritikát, hogy az MTK SOC-ok lassúak, nyugodtan el lehet felejteni...

Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy erős terhelésre a Nexus nagyon fel tud melegedni, a játéktesztnél kaptam egy hívást, és a fülemhez emelve szabályosan égetett a telefon - hasonlót a Zopo-nál még soha sem tapasztaltam, pedig ott is volt hasonló esetre példa, legfeljebb meleg volt, no de nem forró...

A GPS terén a helyzet nem is kérdéses, a kínai telefon (teljesen mindegy, minek az okán), de naviként használhatatlan volt. A Nexus alig pár másodperc alatt 4 méteres pontossággal megmondta hol vagyok, és ezt még akár autópályán haladva is tartotta.

A kamera érdekes kérdés. Lőttem jó pár „páros” képet, ahol egymás mellett volt a két telefon a kezemben, de akárhogy igyekeztem, hol az egyik, hol a másik nem sikerült igazán jól. Mikor az első adagot megnéztem, nem hittem a szememnek, a ZOPO egyértelműen jobb volt, pedig arra számítottam, hogy legfeljebb pariban lesz.

Alaposan megtakarítottam a Nexus kamera ’ablakát’, csináltam még pár fotót, ám a végeredmény ugyanaz. A végén ugyanazt a kamera appot ( Snap Camera ) használtam, de így se volt változás. Alant meg lehet nézni őket, én annyit mondanék, hogy a Nexus 4 egyszerűen katasztrófa a ZOPO ZP998-as kamerájához képest.

Olvastam róla, hogy a kamera gyenge pontja a Nexus 4-esnek, néha sárgásak a képek (ezt én is megállapítottam), ám ettől még ekkora különbségre nem számítottam. Arról már nem is szólva, hogy a ZOPO-n ugyebár ott a dedikált kamera gomb...





Balra a Nexus 4 képei, jobbra a ZOPO ZP998 képei

Ha már képek, az, hogy a Nexus-t nem lehet bővíteni, gigászi hiba, pláne, ha csak 8 GB-os verzióról van szó.

Le lett tesztelve a Wifi is, nos nagyságrendileg 19 méterre és három falra a routertől mindkét telefon hasonló, kb. 7,5 Mbps letöltési, és 2 Mbps feltöltési sebességet hozott.

Végezetül maradt még az akkumulátor. Nos, mivel ugyanolyan használatban volt, azt kell mondjam, hogy a ZP998 kb. ugyanazt tudta, mint a Nexus 4, persze itt a ROM-ok ebbéli szórása miatt nehéz jó összehasonlítást végezni.

A végeredmény akárhogy is, bizony az, hogy nagyon megsirattam a ZP998-ast. A GPS problémáján túl más gondom nem volt vele, és a vele töltött idő alatt megszerettem…

Kinek ajánlom, illetve egyáltalán ajánlom-e a ZOPO ZP998-ast? Nos, az 5,5”-os, iszonyú szép kijelző miatt a képminőség-fetisisztáknak mindenképpen, a sebessége nagyon jó, a kamerája megfelelő (és van ráadásul külön kamera gomb!), akad Gorilla Glass védelme, de ezt ellenpontozza a kritikán aluli GPS (ami nekem nagyon fájt) és a viszonylag gyenge zenei képessége.

Ha az áfás árát nézzük, akkor viszont az ember elgondolkozik, mert azért ennyiért lehet már válogatni. Az biztos, hogy a ZP998 nem best-buy, de az is, hogy nem egy rossz vétel, ha valaki elfogadja a hibáit. Hogy én megvenném-e még egyszer a tapasztalataim alapján? Hiába volt sok szempontból nagyon jó, a GPS tortúra miatt kizárt, számomra fontos lenne a használható GPS, és ezt egyszerűen nem volt képes a telefon biztosítani...

Végezetül pár link:

Zopo ZP998 topic
XDA-developers topic

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.