2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

[ ÚJ TESZT ]

Akkumulátor

A 2400 mAh-s aksi sokat kritizált pontja a telefonnak, bár valójában erősen felhasználó függő, hogy mennyit bír. Szó se róla, úgy 15-18 órát átlagos használattal (fél óra telefonálás, egy óra böngészés, e mellett Viber és Hangouts használat, zenehallgatás, egy-két gyorsan elkapott fotó) kényelmesen kibír. Ezt szó szerint kell érteni, mert ha a képernyő nem kell fel, akkor igazából nincs probléma, alig-alig fogyaszt a telefon.

Könnyedebb aktív használat (böngészés, viber) mellett 5 órát lehet kihúzni tapasztalatom szerint, de komoly használat (sok videózás, fotózás, játék) mellett bizony nem jelent kihívást mindössze 3,5 óra alatt lemeríteni. Ez pedig így már kevésbé vonzó dolog. A probléma gyökere igazából a ’phablet’-ségébe van kódolva, egy 3,5-4”-os telefonnal még viszonylag ritkán áll neki az ember a filmet nézni, huzamosabb ideig böngészni, mert arra annyira nem kényelmes.

Viszont egy 5,5”-os kijelző esetében könnyen elcsábul az ember, és a gyönyörű kijelző miatt ez teljesen érthető is. Csak hát, ha tabletnek akarja az ember használni, akkor bizony horpasztja is rendesen a szerencsétlen kis aksit. Úgy vélem aki napi több órát játszana, böngészne, filmet nézne, az inkább egy 3000, de még inkább egy 3500-4000 mAh-s aksival szerelt telefont keressen egy ehhez hasonló tudáshoz – de ismét, ha ’sima’ okostelefonként használjuk, amivel néha fel akarunk nézni a netre, vagy egy fél órát elütni a váróban, arra tökéletesen megfelel ez a 2400 mAh is.

Az én átlagos használatomban (reggel 6-tól este 10-11-ig legalább fél óra, de néha több telefonbeszélgetés, sok Viber / Hangouts csetelés, némi zenehallgatás, és olykor akár egy órányi böngészés) mindig kibírt egy napot, sose kellett kétségbeesetten a töltőhöz nyúlnom nap közben.


Fluffy v1.08 ROM-al ilyet tudott az aksi egy átlagos napon nálam

Meg kell viszont jegyeznem, hogy azért a visszajelzés az aksi állapotáról néha kihívásokkal küszködik, időnként „beragad” 100%-on a kijelzett érték, akkor is, ha közben már túl vagyunk pár telefonhíváson és negyed órás képernyőhasználaton. Olyannyira, hogy ha ilyenkor töltőre dugjuk, vigyorogva közli, hogy ő csordultig van, nem kér enni.

Ezen a Battery Calibration nevű App-pal lehet javítani, feltöltöd 100%-ra a telefont, benyomod a kalibrálást, és célszerű utána teljesen lemeríteni. Nálam ez bevált, utána a korábbi anomáliák nem fordultak elő.

Ha már töltés: nagyon rövid idő alatt fel lehet tölteni, én általában 20-40% között rakom fel a töltőre, és egy-másfél óra alatt teljesen tele tölti magát. A gyári töltőjével a teljesen lemerített telefont csaknem két óra alatt lehet teljesen feltölteni.


4 óra alatt egy darab elektron se hagyta el az aksit? :D

Root

A telefon menüjében van egy rejtett root lehetőség, ám ez még a 20140218-as ROM-nál sem működik.

Ha nem akarunk mélyebben a telefon lelkébe menni, akkor a következő eljárás sikeres volt nálam, igaz nem mindenkinek volt vele szerencséje, de egy próbát megér.

1.: Töltsük le a legújabb FRAMaroot verzióját
2.: Az fájlt másoljuk fel a telefonra (USB-n a legegyszerűbb, de ki hogy szeretné).
3.: A beállításokban állítsuk át a nyelvet angolra (fontos!) - Beállítások -> Nyelv és bevitel -> Nyelv -> English
4.: Engedélyezzük a nem megbízható appok telepítését:
Beállítások -> Biztonság -> Ismeretlen források (pipa)
Beállítások -> Fejlesztői lehetősége -> USB hibakeresés (pipa)
Beállítások -> Fejlesztői lehetősége -> Helyutánzatok engedélyezése
5.: Futtassuk a FRAMaroot-ot (pl. a gyárilag fent lévő fájlkezelővel)
6.: Ha feltelepült, futtassuk. Fent a "SuperSu" legyen kiválasztva, alul a három közül a "Barahir".
7.: Rebootoljuk a telefont.
8.: A SuperSu-t ne frissítsük, ne lépjünk bele külön!

Ettől függetlenül a gyári ROM-ban is elviekben van beépített root, csak (legalábbis a márciusig kijött gyári ROM-okban) ez nem működött. A custom ROM-ok közül pedig mindegyik eleve root-olt…

Ha már a root megvan, ajánlom mindenkinek a Mobileuncle MTK Tools nevű Appot, nagyon-nagyon sok dologra jó, kezdve a közvetlen recoverybe való reboottól a kismillió finomhangolásig.

ROM-ok

Fontos megemlíteni előre, hogy a ZP998 Kínában Zopo 9520 néven fut, de nem teljesen azonos a két telefon. A romok kompatibilisek, de a bootloader nem! Ha a ZP9520 bootloaderét rakod fel a ZP998-asra, téglásítod azt! Szóval ROM és Recovery csere mehet, de a bootloadert ne piszkáld, ha egy mód van rá.

A telefon a 20140106-os ROM-mal érkezett, de aztán jött a Wireless Update értesítése, hogy van ám már frissebb ROM, héló, 20140218-as. Itt azonban kisebb problémát jelentett az, hogy a 400 megás pakkot nem igazán akarta leszedni (megakadt 1%-on). Erre következő volt a megoldás:

1.: Reboot, a PIN kérést átlépted
2.: Élő WiFi kapcsolat
3.: Wireless Update elindít, és voilá, a letöltés száguld…

A custom recovery és a ROM-ok telepítéséről nem szeretnék hosszasan írni, ezer és egy féle képen leírták már mindenhol, aki ilyesmiben gondolkodik, talál segítséget bőven a neten.

Mivel vannak custom ROM-ok is hozzá, elég szép számmal, én először TWRP-t raktam fel, majd a Fluffy-féle 1.07-es ROM-ot. Az első észrevétel a katasztrófa, animált-zenés ZOPO induló videó, a második, hogy igazából csodák nincsenek. Az, hogy egy-két app van vagy nincs, még nem váltja meg a világot, a Kamera app egy fokkal kellemesebb lett, gyors és egész korrekt lett.

Ezen kívül viszont az alapból meglévő Root volt az egyetlen dolog, ami említésre méltó. Azonban végigpróbálgatva pár másik ROM-ot, azt azért meg kell jegyezni, hogy egészen érdekes eredmények is lehetnek, például bár eredetileg nem lehetett utólag felrakni a Busybox / XPosed FRAMe-t, de aztán március végétől a legtöbb ROM-nál már megjelent az alapból beépített Xposed és Busybox.

Én a Marsapa-féle ROM-oknál ragadtam le, nagyszerűen működtek, igazán komoly probléma nem lépett fel sem a használattal, sem a működéssel, igaz, pár alkalommal még a Fluffy V1.08-as esetében a telefonhívásnál a túloldalról érkező hang sípolás-sercegés módjában jött át, ami elég kellemetlen és zavaró volt.
Összességében egy egészséges és a lehetőségekhez képest korrekt háttértábor áll a telefon mögött. Kár, hogy a GPS problémát - legalábbis számomra - nem sikerült megoldaniuk.

Zopo ZP998 ROM-ok @ Needrom

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.