2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Zopo ZP998, egy nagyképű kínai

Avagy hogy jutottam oda, hogy egy kínai nyolcmagos telefont vásároljak, miként éltem vele, majd hogy szakadt meg kapcsolatunk...

[ ÚJ TESZT ]

Belbecs

A ZP998 a MediaTek 2013 novemberében kijött MT6592-es jelölésű, nyolcmagos processzorára épít. Ez a SOC 28 nm-es, a magjai min. 728, max. 1664 MHz-en pöröghetnek (már kijött a 2 GHz-es verzió is, nem hivatalosan MT 6592T(urbo) néven), a mellé rakott 3D gyorsító egy MP4-es kiépítésű Mali-450-es (vagyis egy ma már gyakorlatilag elavult (noha nem gyenge) GPU-t kapott így a SOC, ami valahogy nem illik szerintem igazán a képbe).

A marketinghadjáratot arra építették, hogy ez ugye „valódi” nyolcmagos proci, vagyis nem LITTLE.big konfiguráció, ahol négy nagy teljesítményű mag mellett négy kis teljesítményű (és kis fogyasztású) mag van beépítve, de egyszerre a nyolc mag nem működhet.

A nyolc mag kihasználása persze erősen felhasználás függő, illetve nem kis mértékben a szoftver fejlesztőktől támogatásán áll, hiszen átlagos használat mellett aligha lehet szükség nyolc szálra (hozzáteszem, hogy például a GameLoft viszont beszállt ebbe a játékba, és igenis aktívan támogatja a nyolc magot egyes játékaiban).

No, és persze a marketingben azt sem kötik a vásárlók orrára, hogy ez a nyolc mag Cortex-A7-es, szemben a például Samsung Exynos 5 Octa-hoz hasonló LITTLE.big SOC-okkal, ahol négy A7-es mellett négy sokkal erősebb A15-ös mag foglal helyet.

Egyszóval ne ugorjunk be önmagában a nyolc magnak, mert bizony például egy négymagos Snapdragon 800 még így is erősebb, ám az is tény, hogy ettől még az MT 6592 egy elég izmos kis SOC. Egyéb hiányosságaiként meg kell említeni az LTE hiányát, illetve a beépített GPS azon tulajdonsága, hogy nem ’látja’ a GLONASS műholdakat.

Wifi terén páran felróják, hogy nincs Wifi /ac támogatás, de én ezt azért nem tartom annak, egyfelől az ac elég új szabvány, és az ac-s routerek is inkább felső kategóriás eszközök, ahogy per pillanatban is inkább a felső kategóriás telefonokban jellemző ennek támogatása, márpedig ez a SOC nem oda, hanem inkább a középkategóriába készült.

Ezzel együtt a nyolc mag kihasználásával kapcsolatosan aggódni nem kell, példának okáért a GameLoft már eleve támogatásáról biztosította a MediaTeket (nyilván üzleti kapcsolat okán), ahogy az alant bemutatott videóban is látható:

Csak a margóra jegyezném meg, hogy a MediaTek következő komolyabb SOC-ja, az MT6595 már LITTLE.big konfigurációban érkezik, négy 2,2 vagy 2,5 GHz-en futó Cortex-A17 és négy 1,7 GHz-en futó Cortex-A7 maggal, és mellesleg PowerVR Series 6 GPU-val. Ennyit a True Octa Core marketingről… :P

A telefon 2 GByte RAM-mal, és 16 GByte beépített flash tárhellyel rendelkezik, különösen az utóbbira hívnám fel a figyelmet, mert az első kiadott anyagokban 32 GB volt megadva, és több webbolt is ezt vette át, azonban tudomásom szerint csak 16 GB-os verzió létezik.

Volt is komoly felháborodás az előrendelést leadók között, mikor ez kiderült (a ZOPO úgy próbálta enyhíteni a kínjaikat, hogy egy 16 GB-s TF kártyát mellékelt nekik). Amúgy ebből a 16 GB-ből 9.55 GB áll rendelkezésünkre alaphelyzetben, de természetesen lehetőség van a háttértár bővítésére microSD kártyával, ezekből max. 64 GByte-os a támogatott.

A MicroSD kártyáknál viszont van egy kellemetlen kis probléma, mégpedig az, hogy ha rakunk kártyát a telefonban, hirtelen az „external SD” tárhely (sdcard1) lesz a belső háttértár, és a behelyezett kártya lesz a belső tárhely (sdcard0). Ez egy „picit” idegesítő tud lenni, ha már belaktuk a telefont, és a hétköznapi használatban is, ha a külső kártyát inkább csak tárhelynek / ROM-okhoz használjuk, lévén (noha elviekben be lehet állítani a beállítások alatt) akármit csinálunk, az alapértelmez tárhely bizony az SD kártya lesz.

Kapunk még ugye a „kötelező” közelség érzékelő szenzoron túl fényérzékelő szenzort, 3 tengelyes gyorsulásmérőt, giroszkópos érzékelőt, mágneses mező érzékelőt, gravitáció érzékelőt. Ezek alsó-közép kategóriás szenzorok, csodát nem kell tőlük várni.

Szoftver

A szoftvere gyárilag egy Android 4.2.2 (Jelly Bean), ami nem a legfrissebb, de úgymond ez az „általános” verziószám per pillanat a kínai MTK procis telefonoknál. Eredetileg 2014 elejére ígérték a 4.4-et (KitKat), azonban a legutolsó információ szerint 2014 Q2-ben várható (2014 áprilisában 4.4.2-es Androidra épülő MIUI ROM-ok jelentek meg).

Gyárilag a szokásos app-okat kapjuk meg, GMail és E-mail kliens, Twitter/Facebook/Google Talk/Skype kliens, Naptár, Google Maps és Google Maps alapú Navigációs progRAM, Fájlkezelő, Zene és Videólejátszó. A Böngésző mellé került külön YouTube kliens és Flash Player is – ezek is olyan dolgok, amik alapértelmezésben elvárhatóak azért, ahogy a Play Áruház is, ami szintén megvan. Mindenképpen említést érdemel, hogy alaphelyzetben tud magyarul, én kínai szöveggel egyáltalán nem, angol szöveggel csak pár esetben találkoztam akár gyári, akár custom ROM-okkal használtam a telefont.

A működés közben a sebességre nem lehet panaszunk, az Android lapjain való váltások, az appok elindítása, illetve a közöttük való váltások folyamatosak, igaz néha egy-egy komolyabb app indítása, vagy az onnan a kezdőképernyőre való visszaváltás esetén tizedmásodperces apró akadást figyelhető meg. Ezt azonban egyáltalán nem nevezném zavarónak, hétköznapi használatban fel sem tűnik.

Ugyanakkor megjegyezném, hogy például az Apex Launcher nálam korántsem váltott olyan simán és folyékonyan, ahogy én azt elvárnám egy ilyen kaliberű vastól. Legalábbis ez volt a helyzet a 20140106-os ROM-al. Nos, ezen is javított egyet a 20140218-as ROM, az egész telefon működése egy picit gördülékenyebb, gyorsabb lett.

Nem tudom, mit ügyködtek benne, de az eredmény érzékelhető. A 2 GB RAM-nak köszönhetően nagyon jól működik a multitask, semmiféle problémát nem tapasztaltam több alkalmazás egyszerre való használata esetében.

Apropó Launcher, a gyárival igazából egyetlen problémám akadt, mégpedig a kiirthatatlan Google kereső a lap tetején. Alapból kapunk négy eltérő témát is (a 20140218-as ROM-mal jött az ötödik is), csodára nem kell számítani, de kezdésnek bőven megfelel, aztán akiknek ez nem elég, azok később úgy is a saját képükre fogják faragni a kezelőfelületet.

A ZP998 tudja az „Air Gesture”-t, ami ugye azt jelenti, hogy a képernyő érintése nélkül, az előtt ’legyezve’ lehet lapozni, lépkedni. Ez a képessége ha nem is hibátlan (néha nem igazán kapta el a mozdulat megfelelően), de alapjában véve jól és gyorsan reagál.

Csak érdekesség képen: a telefon Kínában Zopo 9520 típusjelzéssel került a forgalomba, és YunOS található rajta (egy Android fork, kifejezetten a kínai belső piacos igényekhez igazítva, Google Play nélkül). Néhány helyen jött olyan visszajelzés, hogy ZP998-as matricával érkezett a telefon, de a rendszer 9520-asnak adta el magát – feltehetően a webshopban a 9520-as ROM-ját pakolták fel nekik, és persze a kínai ROM-okra épülő főzött ROM-okban is 9520 lesz a telefon típusszáma.

Még egy apróság, ha két kártya van a telefonban, és a záróképernyőn egy zöld kör tűnik fel, mi pedig el akarjuk tüntetni, akkor ezt a Beállítások -> Adathasználat, ott válaszd ki az egyik SIM kártyát és ’Megjelenítés a zárolt képen’ mellől vegyük ki a pipát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.