Van élet DirectX 11 alatt

Cryostasis Tech Demo és DiRT3

2. CRYOSTASIS TECH DEMO:

A Cryostasis meglehetősen gépigényes, és bővelkedik vizuális effektekben, ezért a PhysX rendszer-tesztjeim során annak idején sokat nyúztam. Az AtmosFear 2.0 nevű engine a PhysX képességeinek bemutatásában élen járt, elsők között tudta a „vizes, szeles, és rongyrázós” effekteket, és értelemszerűen az nVidia kártyáknak kedvezett. A benchmark az elérhető legmagasabb grafikus beállításokon („high preset”) futott. Az eredmények szépen mutatják a processzorerő növekedésével az FPS értékek evolúcióját.

A minimum FPS tekintetében az E8400 tuningjával már helyből elérhetünk egy közel 20%-os növekedést. A processzorváltással a növekedés az alap E8400-hoz képest közel 30%.

Hirdetés

Az átlagos FPS növekedése a processzorváltással az alap E8400-hoz képest 11%.

A maximum FPS növekedése a processzorváltással az alap E8400-hoz képest 42%, ez kiugróan nagy növekedés, azonban a játszhatóságra érdemi hatása nincsen.

A játszhatóságot a gyakorlatban a minimum FPS tudja nagymértékben javítani. Amennyiben elhisszük a benchmarknak, hogy játék körülmények között sem futunk bele 30 alatti minFPS-be, akkor az első tesztünk után elmondhatjuk: a GTX 285 az új processzor mellett bizony tudott gördülékenyebb játékélményt nyújtani maximális beállításokon. Egyrészt a látványos-mozgalmas effekteknél a megakadás/röccenés esélye csökkent, másrészt átlag FPS-ben kaptunk egy 11%-os teljesítmény javulást.

3. DiRT3:

A Codemasters által folyamatosan fejlesztett EGO engine elődje, a Neon hajtotta már annak idején a DiRT (megjelenés: 2007.) széria legelső részét. Azóta a csili-vili motor olyan népszerű játékokat hajt, mint pl. a Grid és az F1 sorozatok is. A DiRT3 (megjelenés: 2011.) alatt már az EGO v2.0 muzsikál, a nemrég megjelent Grid 2-ben pedig a még újabb v3.0 verzió dolgozik.

A minimum FPS az alap kétmagoshoz képest az i5 alatt 67%-kal, az átlag FPS pedig szintén jelentősen, 54%-kal növekedett. A 285-ös tehát az új processzor alatt sokkal jobb teljesítményre képes. Említésre érdemes, hogy már az E8400 tuningjával is elérhető volt egy 20%-os javulás mind az átlag-, mind a minimum FPS tekintetében! (avg: 56 --> 67 FPS=+18%, min: 40 --> 49 FPS=+22%)

Érdekes, mindkét rendszerre érvényes megállapítás, hogy a menüben rengeteg fokozatban állítható élsimítás két véglete között nem mérhető értelmes FPS-beli különbség. Sőt, a maximális élsimítás mellett a VSynch-et bekapcsolva sem kaptunk érdemi FPS visszaesést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények