2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini-ITX-es VIA-t játékra, tuningra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi mindent lehet kihozni egy több mint 10 éves, Mini-ITX-es VIA CPU-s alaplap - CPU párosból tuninggal és bővítéssel?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Sikerült elég olcsón hozzá jutnom egy Mini ITX-es szabványú alaplaphoz, ami manapság nem számít túl nagy ritkaságnak, hiszen miután az Intel, az Atom CPU-it bemutatta, az ilyen kisméretű, integrált processzoros megoldások elárasztották a piacot, s nem sokkal később a konkurens, AMD is piacra dobta a saját megoldásait.

A harmadik x86-os alapú CPU gyártó, a VIA már több mint egy évtizede igen csak a háttérbe szorult. S a termékeiből elég kevés található a piacon, ám ennek ellenére, ha igen kevés is, de hasonló kis fogyasztású Mini ITX-es, integrált CPU-s platformja már az Intel és AMD előtt is volt.

A tesztben szereplő integrált processzoros alaplapon is VIA CPU kapott helyett, s így már kicsit érdekesebbnek tűnt számomra a dolog. Hiszen most végre megnézhetem, hogy az Intel, és az AMD megoldásai mellett a VIA mire is képes.

Az alaplapot megtekintve láthatjuk, hogy egy teljesen szabványos Mini ITX-es alaplap ez, s alkatrészekkel rogyásig meg van pakolva, nem hiába, spórolni kellett a hellyel. Kapunk egy PCI foglalatot további bővítés céljából, illetve egy szem memória foglalat található, ami DDR1-es memória modulokat támogat, egészen 1 GB-ig.

A VIA CLE266 északi híd, és a VT8235 déli híd közösen egy nagyobbacska alumínium hűtőbordát kapott. Mellettük található az alaplapra forrasztott VIA C3-as CPU amin a teszt alatt egy nagyobbacska réz hűtőborda lett elhelyezve, s váltotta fel a gyári aprócska és hangos hűtőborda+ventilátor kombót.

Az alaplap kivezetéseit elnézve nagyjából a megszokottakat kapjuk: PS2-es port billentyűzetnek, és egérnek, D-Sub VGA csatlakozó, 2db USB port, 10/100/1000-es LAN csatlakozó, soros/párhuzamos port, hangkivezetés, ami támogatja az 5.1-es hangzást is, illetve kapunk még TV kimeneteket is.

Tovább nézve az alaplapot, látható még a 2 IDE csatlakozó, ami segítségével összesen 4 IDE-s eszközt használhatunk, illetve kapunk még floppy meghajtó portot is. Tüskesori kivezetéseiből találunk még két USB-t, még egy további soros portot, illetve infraportot is.

Természetesen ez nem egy új fejlesztésű dolog, hiszen a VIA ezen C3-as CPU-ja még 2004-ben jelent meg. Éppen ezért a majd kapott eredményeket nem érdemes összehasonlítani egy mostani Intel Atom vagy AMD Brazos CPU-val szerelt Mini ITX-es platform teljesítményével, mert már most előre tudható, hogy jóval gyengébb eredmények fognak majd születni.

Még a tesztelés előtt ismerkedjünk meg magával a CPU-val.

Ami egész pontosan a Nehemiah magra épülő VIA C3-as CPU. A Nehemiah magos C3 volt ezen CPU család legutolsó szériája. Az órajele kereken 1 GHz, és 130 nanométeres csíkszélességgel készült, ami még 2004-ben teljesen elfogadott volt. SIMD utasításkészletekből az ismertebb MMX, és az SSE támogatott, ezeken felül pedig hardveresen támogatott az Advanced Cryptography engine, ami segítségével hardveres titkosítás érhető el, e-mail-ek, internetes tranzakciók, és egyéb file-ok esetében.

Továbbá támogatott a Random Number Generator is, ami pedig biztonsági algoritmusokat generál. Ezekből az utasításokból is látható, hogy a VIA nem feltétlenül csak otthoni, multimédiás PC-nek szánta eme megoldását.

L1 gyorstárból kapunk 64KB adat és ugyanennyi instrukciós cache-t, és szintén 64KB L2 cache áll a rendelkezésre. A CPU 1 GHz-es órajele 7,5X-es szorzó, és 133 MHz-es FSB szorzatából jön ki.

Ezek után lássuk, hogy milyen konfig született:

- VIA Epia-M alaplap VIA C3 Nehemiah 1 GHz CPU-val
- 1 GB A-data Vitesta DDR 500 MHz memória
- integrált S3 Unichrome VGA kártya 32MB (később PCI-os Radeon HD2400 PRO VGA kártya)
- 20 GB Quantum Fireball HDD
- Windows XP SP3 operációs rendszer

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.