2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Túlhajtott GTX 460 1GB HD 6850 ellen

Egy közepesen tuningolt GTX460 és egy alapórajeles HD6850 összecsap, melyikük nyer?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Amikor nyár közepén megjelent a GTX460, tudtam, hogy ez kell nekem, 1080p monitorhoz a legjobb és akkor a legolcsóbb választásnak tűnt, a kártya alig maradt el a nagyon gyors HD5850 teljesítményétől.
Szeptemberben meg is vásároltam magamnak új videokártyámat, a Gigabyte gyárilag túlhajtott példányára esett a választásom, nem a tuning, hanem a kiváló hatékonyságú és hangtalan hűtése miatt. A kártyával nagyon elégedett voltam, tuning szempontjából is jó választás volt, mert a gyári feszültségértéken minden gond nélkül rá lehetett húzni 100-120MHz-et GPU fronton, ami meglátszott a teljesítményben is, na meg persze a fogyasztásban is.
Nemrég úgy döntöttem, lecserélem a 460-at, mert elviselhetetlenül hangosan dolgozott alatta a tápegységem ha játszottam, vagy rendereleltem négy magon+CUDA-n. Sikerült úgy eladnom a kártyát, hogy a vadonatúj HD 6850-re nem hogy ráfizetnem nem kellett, még hasznom is volt az üzletből.

Jelen teszt arra hivatott általam, hogy bemutassam a különbséget a két legjobb ár/érték mutatóval rendelkező és közel azonos erejű videokártya között DX9, DX10 és DX11-es játékokkal egyaránt.
Reményeim szerint a tesztből mindenki számára kiderül, hogy milyen játékkörnyezetben gyorsabb/lassabb egyik kártya a másiknál. Arról pedig, hogy az írásnak van-e értelme, miközben rengeteg ilyen teszt van a hálón, mindenki maga döntse el. Azonos áron melyik a gyorsabb?

Nézzük a versenyzőket:

GTX460 1GB, HD6850

A GTX 460 nyáron jelent meg, sokak szerint az első igazán jó Fermi, mert végre teljesítményével arányos a fogyasztása és melegedése, és kellemes az ára. A "Milyen gépet vegyek?" topikban augusztustól egészen októberig előszeretettel ajánlgattuk az 1GB-os változatot 1080p-re, a 768-ast (mely nem csak kevesebb memóriát tartalmaz, de valamivel lassabb is) pedig alacsonyabb felbontásokra, általában AMD 955, i5-760, esetenként Athlon X4-el és i3-540-el. Rengeteg GTX460 jelent meg, az egy ventilátoros referencia megoldásoktól a két ventilátoros, szinte hangtalan de hatékony hűtésű példányokig. Én egy ilyet vettem, nagyon meg is voltam elégedve vele.

A HD 6850 a HD 6870-el karöltve októberben jelent meg, pár százalékkall gyorsabb teljesítménye és 30W-al alacsonyabb fogyasztása miatt átragadt rá a best-buy cédula a GTX 460-ról. Hozzá kell tenni azonban, hogy a 460-ak továbbra is ugyanúgy fogytak, mint a 6850 előtt, mivel több fícsört alkalmaz az nVidia a felhasználók megnyerésére. Ilyen a Cuda technológia, vagy a fizikai gyorsítást elősegítendő PhysX támogatás. Akiknek fontos volt, hogy videokártyájukkal ne csak játszani lehessen, hanem például renderelni is, azok továbbra is az nVidia megoldását választották. Szerencsénkre a két kártya ára abszolút azonos (1GB-os változatokról lévén szó.) A 6850-ek hűtésére szintúgy nem lehet panasz, mint a 460-akéra, hasonlóan melegednek. Nálam például teljesen ugyanúgy, mindkét kártya IDLE-ben 30 fokos, LOAD-on 63°C miközben a hangjukat nem lehet hallani.

A PROHARDVER! tesztjében azt írta, hogy a HD 6850 átlagosan 3-5%-al gyorsabb, mint az 1GB-os GTX 460, valamint hogy a gyárilag tuningolt 460-ak viszont már hozzák a 6850 teljesítményét. Ezért kapóra jön, hogy volt egy Gigabyte GTX 460 1GB OC-m, ami a referencia 675MHz-es GPU órajel helyett 715MHz-en jár. 6850-ből viszont direkt egy referencia órajelű kártyát választottam, úgy hiszem, így a legobjektívebb a teszt, ráadásul a legtöbb felhasználó gyárilag túlhajtott 460-at vásárolt. Természetesen ki fogok térni a HD 6850 arányos tuningolására is, értem ezalatt, hogy annyival fogom emelni a GPU és memória órajeleket, ahogy a Gigabyte tette a 460 1GB OC-nál

Tesztemből kiderül, melyik kártya hol gyorsabb, illetve hol lassabb. Elsőként tekintsük meg a két legismertebb benchmark program eredményit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Őszi PC Ajánló

    Milyen számítógépet vegyünk még a karácsonyi áremelkedés előtt?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.