2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Telefónia: a távírótól az internetig

Távíró, telefon, telefonközpont, telefonhírmondó, mobiltelefon, mobilnet, VOIP, minden egy helyen!

[ ÚJ TESZT ]

A mobilhálózatok fejlődése

A készülékek mellett természetesen szükség volt az azokat kiszolgáló hálózatok fejlesztésére, tökéletesítésére is. Nézzük meg röviden, hogyan alakult mindez:

- 0. Generáció:

Noha hivatalosan még nem sorolják a mobiltelefonok közé az 1945-ben elkészült mobil rádiótelefont, mégis ez volt az első lépés a ma ismert technológiák irányába, ezért is kapta utólag a 0. generáció nevet. Ez a hálózati infrastruktúra és technológia még nem volt képes a beszédhívások átadására (hívásátadás), azaz ha mozgás közben elhagytuk a hívást bonyolító cella (bázisállomás) körzetét, azt a szomszédos bázis nem volt képes automatikusan átvenni, ezért a hívás megszakadt.

- 1G

Az 1980-as évek első felében készült el az 1. generációs mobilhálózat, amely teljesen automatikus celluláris hálózatot jelentett. Támogatta a cellaváltást, és a roamingot is. Európában, így hazánkban is NMT (Nordic Mobile Telephonic) rendszer terjedt el. Az első ilyen hálózatot a Westel (0660) telepítette 1990-ben. Támogatta a számlázást és a korlátozott szöveges üzenet küldését, azonban roppant könnyű volt lehallgatni, ugyanis semmilyen titkosítással nem rendelkezett.

- 2G

Legfontosabb újdonsága a digitális átvitel bevezetése volt. Segítségével csökkenteni lehetett mind a vevőkészülékek, mind a cellák méretét, ezáltal az akkumulátorok mérete is csökkenthető volt, így egyre kisebb készülékek kerülhettek piacra, mely hozzájárult a mobiltelefon terjedéséhez.
Ekkor jelentek meg az új hálózati technikák is. Európában úgynevezett időréseket osztottak ki a telefonálóknak, ez hívták TDMA rendszernek, Amerikában pedig kódokkal azonosították a hívó feleket, ez volt a CDMA. Mindkét módszer arra törekedett, hogy ugyanazon a fizikai hálózaton egyszerre minél több beszélgetést lehessen lebonyolítani.
Megjelent a csomagkapcsolat adatátvitel is. Főbb jellemzője a GPRS (General Packet Radio Service) hálózati elérés, valamint az MMS képesség. A továbbfejlesztett, 2.5G-nek is nevezett csomagkapcsolt adatátviteli megoldás az EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), melynek sebessége 112 kilobit/másodperc, de a beszédcsatornák összekapcsolásával a sebesség 400 kilobit/másodpercre is felemelhető.

- 3G

Már videó hívások bonyolítására is alkalmas mobilinternetes hálózat, megnövelt adatátviteli sebességgel.
Az Egyesült Államokban és Ázsiában WCDMA, Európában pedig UMTS technológia nyújtja ezt a lehetőséget.

- 3.5G

Nagyobb hálózati teljesítményt nyújtó HSD(U)PA adatátviteli technológia.
A rövidítés a High-Speed Downlink Packet Access kifejezést takarja, ami tükörfordításban „nagysebességű csomagletöltési hozzáférést" jelent. A használt eszközöktől függően 1,8-3,6-7,2-14,4 Mbit/s maximális letöltési sebességű adatátvitelre képes.
Ezt kiegészítve a HSPA+ további sebességnövekedést hozott, így ma Magyarországon akár 42Mb/s-os elméleti maximum sebességet is elérhetünk.

- 4G, LTE(Long Term Evolution)

Akár száz megabites adatátviteli sebességre is képes mobilhálózati technológia, mely stabil és gyors internet elérést biztosít a vezeték nélküli eszközöknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.