2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

SAMBA beállítása

SAMBA beállítása

Itt a lehetőség a SAMBA konfigurálására. A SAMBA szükséges ahhoz, hogy a Windowsos gépek is lássák a hálózaton az adatokat. Először is létrehozunk egy tetszőleges mappát a media/raidmount-ban a File Manager segítségével, én a hely01 nevet adtam ennek. Fontos, hogy az új mappánknak a File Manager infó gombjával megváltoztassuk a jogusultsági beállításait. Az almappákat se felejtsük el, természetesen nem kell majd őket egyesével kijelölni, hanem ebben az ablakban alul (Apply changes to) a leugró fülön beállíthatjuk először az almappákra, újra megnyitva az infót a fájlokra is. Különben a Windowsos gépek nem tudnak majd írni rá, pedig látni fogják a meghajtót, hiába vannak a jogosultságok a SAMBA-ban beállítva. Lásd nálam:

Ezután már nincs más dolgunk, mint a Samba Windows File Sharing menüpontban csináljunk egy új Share-t. Ezután a Windows alatt hozzá lehet adni, mint hálózati meghajtót a mappánkat (nálam hely01). Így szépen rendelkezésre áll a 3,6 TB mindenkinek. Otthonra én nem állítottam be speciális hozzáféréseket, mindenki írhat/olvashat mindent, ha már bent van a hálózatomban.

Samba tweak

Jött egy gyors sebesség teszt, hogy mégis milyen. Sajnos WLAN-on nem tudtam igazán jó eredményeket elérni, hiába N-es (150Mbit) a rendszer. Ezért a SAMBA-n a következőket állítottam be.

Unix networking:

Valamint a hely01 misc options:

Az ötletet innen vettem. Az eredmény ugyanaz maradt. Megnéztem a hálókártya tulajdonságokat a következő paranccsal:

sudo lshw -class network (Listázza a hardver tulajdonságokat, ez hiába csak információt kérő parancs, mégis kell a sudo, anélkül nem lesz olyan részletes.)

Azt az eredményt kaptam, hogy a kapacitás 1 Gbit/s, tehát hardver oldalon minden rendben van. Aztán gondoltam egyet és kipróbáltam madzaggal. A szemem elé ugrott egy 50 MB/sec-es másolási sebesség, ekkor hatalmas mosoly ült az arcomra. A HD videók lejátszásának a hálózati/RAID sebesség nem lesz akadálya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.