2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezető

Előre jelzem, hogy a cikk hosszúra nyúlik, de remélem segítséget nyújt majd azoknak, akik maguknak akarnak NAS-t építeni, és még egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen foglalkoztak Ubuntuval/Linuxszal (mint jómagam). Egy alapvető számítógépes műveltség és egy kis angol nyelvtudás a linkekhez nem árt azért, de mindent próbálok elmagyarázni. Ha valamit rosszul írok a Linuxos parancsoknál, várom majd a szakik helyesbítését, előre is köszönöm!

A cikk létrejöttét több tényező is motiválta: a két darab 1 terabyte kapacitású Buffalo LinkStation Live NAS kezdett hangos lenni a nappaliban, valamint ezek házai könnyedén fel-felborultak, amikor mellettük tettem-vettem. Lassan elérték a 90%-os telítettséget is.
Így szétnéztem a piacon, először a kész termékek között. A több HDD hellyel rendelkező előre konfigurált merevlemez nélküli NAS házakat relatív drágának találtam, és azok nem is bővíthetőek tovább. Ezért úgy döntöttem, hogy magam építem meg, hiszen az utóbbi 12 évben szinte nem is állítottam össze én magam gépet - a HTPC-met leszámítva -, és szeretem a számítógéppel való szoftveres bütykölést.

Elképzelések, tervezés, beszerzés

Az első fázisban lerögzítettem azokat a funkciókat, amiket fontosnak tartottam. Ezek a következők: megbízhatóság, bővíthetőség, egy meghajtónak látszódjon a hálozaton, csendesség, olcsóság (a távelérés és emiatt a monitor/billentyűzet/optikai meghajtó hiánya magától értetődik). A sorrend tükrözi a funkciók súlyát is a döntéseimben. Operációs rendszernek mindenképpen ingyeneset akartam, ha nagyon nem sikerült volna semmi, akkor még mindig áttérhettem volna egy M$ lehetőségre, mint a HTPC-m esetében is tettem (AMD/ATI és a Linux nem barátok), de itt nem így történt. Következő lépésként, a sok-sok óra fórum- és netböngészés után, a hardvereket és az oprendszert tekintve a következőekre jutottam.

Első elhatározás: FreeNAS oprendszer ZFS-sel, ekkor még jobbnak tartottam a ZFS-t a RAID-nél (itt az összehasonlító táblázat. Aztán persze Ubuntu lett RAID-del, de erről később).

Hardverek:
- olcsó, kis teljesítményű táp sok SATA tápcsatlakozóval,
- olcsó alaplap sok SATA csatlakozóval,
- kevés, olcsó RAM,
- olcsó ház, sok HDD hellyel (táp pozíció lényegtelen),
- olcsó Intel proci beépített GPU-val,
- először 3db, egyenként 2 TB kapacitású kis fordulatszámú vincseszter, ami később bővül plusz egy otthoni Transcend USB 3.0-ás 8 GB-os pendrive-val a rendszernek.

Elsőként egy Atom/Brazos integrált megoldásra gondoltam, de ezek az alaplapok kevés SATA (5db) csatlakozóval rendelkeznek, és egy-két bővítőkártya fér csak beléjük. Tehát ez a lehetőség kiesett.

A megvásárolt hardverek végül a következőek lettek:

Ház: 3R Systems Design R480 ~35€ (10 HDD hely) (gyártó , manual)
Táp: be Quiet! Straight Power BQT E9-400W ~70€ (5 SATA- , 4 HDD-tápcsatlakozó) (gyártó, manual)
Alaplap: Asus P8B75-M LE, Sockel 1155, mATX ~69€ (6 SATA, 3 bővítőkártya) (gyártó, manual)
Processzor: Intel Celeron G540 Box, LGA 1155 ~44€ (Wiki)
Memória: 2x 2x 2Gb Corsair XMS3 DDR3-1333 CL9 ~2x29€
Merevlemez: 3x 2Tb Seagate Barracuda Green SATA 3.0 64MB 3x~119€ (gyártó)

Szumma: 633€~177000 HUF (bolti ár, új hardverekkel és 3x2TB-s merevlemezzel(100 000 HUF))

Szerk.: senkinek nem kötelező új és ilyen hardvereket vennie, a szoftveres leírás ugyanúgy működik a havertől vagy nagykeráron szerzett és az ezer éves cuccokon is. A merevlemezek nélkül és 4GB RAM-mal ez is 70k körül van újonnan, boltból, Németországban.

Én egy boltban vettem meg, a RAM-okat kivéve, egyszerre a cuccokat, ezért magasabbak az árak a legolcsóbb internetes árnál. A RAM-ok két fázisban vásárlásának oka az, hogy későn olvastam azt, hogy a ZFS-nél annál jobb a teljesítmény, minél több a RAM.

Itt a helye az első vitáknak:

Miért ez a processzor? Ez volt a legolcsóbb boltban, és nem tudtam, hogy létezik a G440 is, ami olcsóbb.

Miért ez a táp ehhez a kis energia igényű rendszernek?
Sajnos picoPSU-t nem tudtam belerakni, bármennyire is szerettem volna, mert nem tudom hogyan osztottam volna szét a merevlemez áramellátását. Valamint, amikor véletlen majd be kell kapcsolni a rendszert, a merevlemezek egyszerre veszik fel az áramot. A késleltetett merevlemez-bekapcsolást egy épített nyákkal is meglehetne oldani, de itt a nem tudás oltárán beáldoztam a magasabb fogyasztást.

Miért ez a ház? Ez volt a legolcsóbb a legtöbb beépíthető hellyel a boltban.

Összeszerelés

A következő lépés: az összeszerelés. A 3R ház hagyja magát szerelni, van VGA-támasz is, de ez az én esetemben irreleváns. Egy picit azért kidomborodik a hátul kivezetett kábelköteg miatt az oldallemez, de ez csöppet sem zavar. A kék ledek az első ventilátorban annál inkább, ezért ezektől egy csípőfogóval szépen meg is szabadultam. Ezután nem működött, és pótoltam egy másik 12 cm-es ventilátorral, aztán rájöttem, hogy csak a házon lévő szabályozó volt OFF álláson, de már nem építettem vissza a gyári ventilátort (ősi mérnöki mondás: don't touch a running system :) ), tehát van egy talán jó ventilátorom tartalékban. A többi hardver beszerelése nem okozott gondot, bár egy-két csavarral néha gondban voltam az alaplapnál. Az alaplap hátlapi takarójának bajszait is meghajlítottam a DVI csatlakozónál. Ezt teszi a gyakorlat hiánya.

Így néz ki összeszerelve

Izometrikus nézet, a rendszertárral (a fehér pendrive, bal középen)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.