Hirdetés

2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Saját FTP szerver otthonra

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mi is az az FTP ? A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az...

[ ÚJ TESZT ]

Mi is az az FTP ?

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az internet is – történő állományátvitelre szolgáló szabvány. Gyakran van szükség arra, hogy valamilyen állományt hálózaton keresztül töltsünk le saját gépünkre, vagy egy állományt mások számára hozzáférhetővé tegyünk.

Erre alkalmas az FTP, ami lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét. A világon nagy mennyiségű információforrás áll rendelkezésre, melyek letöltése ilyen módon megvalósítható.

A hozzáférési jog alapján kétféle kapcsolattípus létezik:
- letöltés, vagy feltöltés nyilvánosan hozzáférhető állományokból vagy állományokba,
- letöltés, vagy feltöltés olyan gépről, ahol azonosítóval rendelkezünk.

Az FTP kapcsolat ügyfél/kiszolgáló alapú, vagyis szükség van egy kiszolgáló- (=szerver) és egy ügyfélprogramra (=kliens). Elterjedt protokoll, a legtöbb modern operációs rendszerhez létezik FTP-szerver és kliens program, sok webböngésző is képes FTP-kliensként működni.

Manapság az FTP kezdi elveszíteni a jelentőségét a peer-to-peer protokollokkal szemben, ugyanis bár az FTP protokollt fájlok letöltésére tervezték, a szervert nagyon leterheli, ha nagyméretű fájlt egyszerre sok kliens felé kell kiszolgálnia, ilyen feladatokra a fájlcserélő programok által használt eljárás sokkal alkalmasabb.
Elavult tervezése miatt egyre inkább csak szükségmegoldásként használatos. Például nagyon sok apró fájl átvitele közben rendkívül gyenge hatékonysággal működik.

Angoltudás szükséges

Cerberus FTP szerver

A Cerberus FTP szerver szerény véleményem szerint ez az a legjobb FTP megoldások egyike a nem Enterprise szinten. 25 napig mindenképpen a fizetős fog működni.

Ha van két vagy több gépünk, fizikailag eltérő helyen, akkor nagyon hasznos tud lenni egy FTP szerver, hisz gyorsan (relatív, mert függ a sávszélességtől) tudunk fájlokat átmozgatni, illetve adott esetben megosztani is. Nincsen semmiféle korlát, maximum, hogy mennyi tárhely adott azon a gépen, ahol a szerver fut.

Mi tartjuk kézben, nem kell attól félni, hogy a szolgáltató (Dropbox, Gugli, MS) belepislog, hogy mit is csinálunk (persze látják amúgy is, tudom, de az illúziónk legyen már legalább meg). Illetve, aki egy kicsit is benne van az IT világában, és többet akar annál, hogy "végigtoljam az új COD-ot":D :D, akkor annak érdemes megpróbálnia, hogy milyen is egy FTP szerver.

Az alábbi linken tudjátok letölteni a programot: cerberusftp.com.

Ha letöltöttétek, akkor a letöltési mappában kattintsatok az exe fájlra.

Ezek a képek fognak fogadni titeket

Kattints a Yes-re,hogy elinduljon a telepítés.

Itt szívből üdvözölnek minket. :) Ennél a lépésnél természetesen katt a Next gombra.

Fogadd el a felhasználási feltételeket,és katt a Next gombra.

Válaszd ki azt a mappát,ahova szeretnéd telepíteni a programot. Alapértelmezetten a C meghajtóra telepíti.

Katt az install gombra.

Jöhet a Finish gomb, végre. ;) Nagyon ügyesek voltunk feltelepítettük a programot,most jöhet a konfigurálás.

A program kezdésnek megkérdezi, hogy milyen licenccel akarjuk használni. Maradjunk a Free megoldásnál.

Ennél a lépésnél felvehetjük az első felhasználót. A program alapértelmezetten egy Anonymus felhasználót ajánl fel (ebben az esetben bárki hozzáfér), azonban ezt nem javaslom, mindenkinek vegyünk fel külön felhasználót megfelelő jelszavakkal!

User Name és a Password mezőt nem szükséges elmagyarázni. Az Initial Root mezőben azt a könyvtárat adjuk meg, amit ezzel az userrel el szeretnénk érni. Tehát ha az user csatlakozik az FTP szerverhez, ezt a könyvtárat fogja látni. Alatta jön az egyik legfontosabb rész.

Ott adhatjuk meg a különböző jogokat, hogy a user milyen jogokkal rendelkezzen a könyvtárára. Remélem, mindenki rendelkezik annyi angoltudással, hogy tudja, melyik jog mit jelent. Biztonsági okokból én még magamnak sem szoktam több jogot adni, mint a Download, Upload és Create Directory. A törlés joggal bánjunk a legóvatosabban!

A következő ablakban megtudunk pár hasznos információt, amit majd később állítunk be úgyis, úgyhogy menjünk csak tovább.

Erre a részre nem térnék nagyon ki,itt a szerver védelmét lehet beállítani, admin jelszavát stb.. Finish.

Az alap kezdőképernyő fog minket fogadni ez után. Több dolgot is láthatunk egyből. Bal oldalon az alapvető konfigurációt tekinthetjük meg, jobb oldalon pedig az IP-ket amiken a szerverünk kapcsolatot fogad.

A fenti füleken váltva megtekinthetjük a LOG-at (nagyon hasznos, hogy visszanézzük, hogy mikor mi történt), az aktuális kapcsolatokat (ijedjünk meg, ha Kínából van kapcsolatunk…), hogy mit töltenek le éppen (ez is egy hasznos ellenőrzőpont lehet) és a statisztikát, ami rendszeres használat esetén vicces értékekkel bírhat.

Nézzük végig az alapvető konfigurációkat. Kattintsunk a Configure gombra a fenti menüben. Csak a legfontosabb beállításokat fogom végigvenni, de mindent nyugodtan próbáljunk ki, de legyünk mindig óvatosak, és biztonságot mindig tartsuk szem előtt!

A General fül alatt érdemes bepipálni az idle connection timeout opciót. Ezt azt eredményezi, hogy ha valaki egy bizonyos ideig tétlen, akkor kidobja a szerverről. Ez mindenképpen hasznos, pár percre érdemes állítani véleményem szerint.

A Remote fül alatt tudjuk beállítani, hogy a webes felület aktív legyen-e. Ha egyszer jól beállítottad a szervert, akkor nem nagyon van rá szükség, de ha rendszeresen módosítgatjuk a beállításokat, akkor érdemes lehet. Javaslom, hogy ne az alapért elemezett portot használjuk!

A főmenüben a Config mellett található a Users gomb, itt vehetünk fel a fentebb említett opciókkal új felhasználókat. Ha sok felhasználónk van, akkor érdemes őket gruppokba rendezni, de szerintem otthoni környezetben fölösleges, elég csak simán felvenni akit akarunk és külön mindenkinek beállítani a jogokat.

Következzen az egyik legfontosabb beállítási lehetőség, mégpedig az IP Control. Mire jó ez?
Az interneten ha megnyitunk egy gépet a világháló felé, akkor bizony az veszélynek van kitéve. És már korábban említettem, hogy bizonyos portokhoz bizonyos szolgáltatások vannak kötve, ilyen az FTP 21-es portja is. És ha nyitva van a 21-es portunk, ott bizony be fognak próbálkozni. És ha nem voltunk elég körültekintőek, akkor be fognak és akkor nagy bajban leszünk. Ezt megelőzendő két dolgot kell cselekednünk.

Elsőként használjunk jó jelszavakat. Másrészt felhasználónévnek is próbáljunk valami komplikáltabbat kitalálni, a Rendszergazda, Alma, Béla nem az igazi.
A második, hogy használjuk az IP controlt.

A fenti beállítás a következőt csinálja. Ha valaki megpróbál, bejelentkezni, és ötször egymás után elrontja, akkor arról az IP címről soha többet nem tud bejelentkezni. Ez egy igen hatékony védekezési mód, és sok kellemetlenségtől védhet meg minket. Ha azonban mi rontjuk el ötször a jelszót, akkor ezen a felületen vehetjük ki a tiltást, mert hát kellemetlen, ha magunkat tiltjuk ki a rendszerből…

Remélem, hasznosnak találtátok a cikkemet, ha bármi gondotok van, nyugodtan írjatok.

Következő cikkemben a CMS rendszerek telepítéséről, használatáról olvashattok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.