2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Adatok másolása a régi NAS-okról és UPnP

Adatok másolása a régi NAS-okról

Jött a következő probléma, valahogy fel kellene másolni a két Linkstation-ről az adatokat a háttérben (daemon), azaz ha becsukom a PuTTY-ot, akkor is menjen tovább a másolás. Megcsinálhatnám Total Commanderen belül, de felesleges még egy gépet beiktatni, csak a 21. században vagyunk, meg tudják talán csinálni ezt a szerverek egymásközt! Először próbáltam saját kútfőből. Természetesen negatív eredménnyel. Gyors guglizás. Az első feladat, hogy felcsatoljuk valahova a régi NAS-unkat. A másik NAS-t nem lehet a Webmin File Managerben tallózni, nem úgy, mint a Total Commanderben. A parancs a következő:

sudo mkdir /media/LS02_mount (Létrehoz (make dir) egy LS02_mount nevű mappát a media nevű mappában, ebbe a mappába csatoljuk fel majd a másik NAS-t.)
sudo smbmount //másikNASipcím/share /media/LS02_mount -o
username=jocika,password=j0CcN4$+
(Az egész parancsot egyben kell beírni! A smbmount után jön a másik NAS megosztott mappájának az elérési útja, ez Linkstationöknél: //másikNASipcím/share, utána jön, hogy hova csatoljuk fel, sajnos a -o -t nem tudom mit jelent. A username= után be kell írni azt a felhasználói nevet, amivel a NAS-ra bejelentkezel: az én példámban jocika, a password= után pedig a jelszót ebben a példában j0CcN4$+, itt most látható lesz a jelszó)

Mivel közel 1 TB anyagról van szó, jó lett volna egy olyan parancs, amiben látom is, hogy mi történik. A cp (copy=másolás) ugyanis nem mutatja meg a másolás állapotát, de hamar rátaláltam az rsync parancsra (angol, német), ami egyből lenyűgözött a sok lehetőségével. Az rsync nem fut a háttérben, de ez is megoldható, méghozzá kétféleképpen:

1.leválasztjuk a parancsot, így, ha becsukjuk a terminált akkor is fut tovább, bár ilyenkor nem tudjuk megnézni a másolás állapotát. Parancsa a következő:

(sudo rsync -avP /media/LS02_mount/ /media/raidmount/hely01 &) (A zárójelek a parancs elején és végén, valamint az & jel a végén jelenti, azt hogy a parancs a háttérben fog majd futni, ez igaz más parancsokra is. A -avP betűkből az "a" jelenti azt, hogy archive módban másol, vagyis átmásolja az alsó mappákat is, a hozzáférési jogok is megmaradnak; a "v" betű jelenti, hogy megmutat minden lépést a másolás során; a "P" pedig megmutatja, hogy mennyit haladt a másolás. A /media/LS02_mount/ jelenti azt, hogy innen másol, itt nagyon fontos a / jel az LS02_mount után, mert így nem fog még egy LS02_mount mappát létrehozni a célban, ami nem más, mint a /media/raidmount/hely01, ha nem lenne a / akkor ide /media/raidmount/hely01/LS02_mount másolná a tartalmat.)

Íme egy példa a kapott információkra:

felhasznnév@szervernév:~$ sudo rsync -avP /media/raidmount/hely01/_Win7 /media/win7
[sudo] password for felhasználóinév:
sending incremental file list
_Win7/
_Win7/3DMark_Vantage_v110_installer.exe
365677280 100% 186.27MB/s 0:00:01 (xfer#1, to-check=4/6)

Amennyiben véletlenül elrontottunk valamit, úgy a Ctrl+C-vel tudjuk a parancsot (és a többi parancsot is) megállítani, Ctrl+Z-vel pedig szüneteltetni. Ha úgy gondoljuk, hogy minden oké, akkor nyugodtan becsukhatjuk a PuTTY-ot (Windows ablak kis x jelére kattintva), kikapcsolhatjuk a gépet és mehetünk aludni, az rsync továbbra is tenni fogja a dolgát. Másnap azt, hogy megy-e még a másolás, a Webmin -> System -> Running processes menüben láthatjuk. Amíg az rsync használja a CPU-t, úgy még megy a másolás, de egyéb infót nem fogunk kapni.

A 2. megoldás, hogy a háttérben fusson a parancs a screen (angol, német) parancs. Mivel nem elégedünk meg azzal, hogy csak a futó alkalmások között lássuk azt, hogy folyamatban van még a másolás, ezért használni fogjuk ezt a parancsot.

screen -S LS02_sync (Először lehet lefut egy üdvözlő szöveg, ezt Enterrel tudjuk becsukni, majd megint a kurzornál találjuk magunkat, de létrehoztunk egy LS02_sync "folyamatot".)

Majd jöhet a szinkronizálás parancs ebbe a "folyamatba" a kurzor után:

sudo rsync -avP /media/LS02_mount/ /media/raidmount/hely01 (ahogy már fent is volt)

Nyugodtan kikapcsolhatjuk a számítógépünket amiről kezeltük a szervert és elmehetünk sörözni, vagy egyéb hasznos tevékenységet csinálni, az rsync tenni fogja a dolgát, és most már azt is megnézhetjük, hogy hol tart: szépen elindítjuk a PuTTY-ot, bejelentkezünk, majd beírjuk/másoljuk a következő parancsot:

screen -r LS02_sync

Így már látni is fogjuk mi történik az LS02_sync "folyamatban". Ez nagyon hasznos például akkor, amikor nem a saját hálózatunkból érjük el szerverünket. Vegyünk egy életszerű példát: valaki ül a vonaton, szépen megosztotta a mobilnetjét, és a notebookján tesz-vesz PuTTY-al a szerverén (természetesen a 22-es port átirányítása és egy no-ip.com vagy dyndns.com fiók nem árt), aztán elindul a vonat és egy alagútban vagy a magyar pusztán elmegy a jel a mobilon. Ekkor a screen paranccsal bármikor visszacsatlakozhat az előző "folyamatához" amennyiben a parancsokat alapból a screen-nel csinálta. Tetszőleges számú "folyamatot" létrehozhatunk illetve akár "folyamatot" a "folyamatban" is. Az éppen futó "folyamatokat" a:

screen -ls

paranccsal listázhatjuk ki. Amikor már nincs szükségünk egy "folyamatra", mert a benne lévő parancs befejeződött, akkor így tudjuk becsukni:

screen -d LS02_sync (ahol ugye az LS02_sync a "folyamat" neve)

vagy ha éppen benne vagyunk a "folyamat" ablakában, akkor a Ctrl+D billentyűkombinációval. Ha nagyon makacs, akkor Ctrl+A és aztán egy K billentyű leütése megöli (kill) a "folyamatot".

UPnP beállítása

Eddig a különböző eszközeim (TV, erősítő, HiFi, mobil) ráláttak a Linkstation-ökre, de most a mobilon kívül a többiek nem. A mobil sem mint UPnP látta az adatokat, hanem szépen hozzáadtam a hálózati helyet. Bár kevésbé használtam azt a lehetőséget, hogy az eszközök magukba játsszák le a különböző média tartalmakat, mivel van egy HTPC ami megteszi helyettük, de mégis bosszantott belül. Természetesen ezt is meg lehet oldani. Többféle program is van erre, én a MediaTomb UPnP Media Servert használom, van még a PS3 Media Server is. A MediaTomb installálása:

sudo apt-get install mediatomb (mivel benne van a repositoryban ezért nem kell máshonnan leszedni)

Ahhoz, hogy elérjük a webes felületet a megosztások szabályozásához, szerkeszteni kell a MediaTomb konfigurációs fájlját, természetesen elmentjük előtte és csak olvashatóvá tesszük:

sudo cp /etc/mediatomb/config.xml /etc/mediatomb/config.xml.old (biztonsági mentés)
sudo chmod a-w /etc/mediatomb/config.xml.old (csak olvashatóvá tétel)
sudo nano /etc/mediatomb/config.xml (szerkesztés a nano-val)

majd átírjuk a <ui enabled="no" show-tooltips="yes"> sort <ui enabled="yes" show-tooltips="yes"> -re. Ctrl+O majd Enter a mentéshez, Ctrl+X a kilépéshez. Aki több szervert is építene, annak érdemes ebben az xml-ben a MediaTomb neveket is átírni sorszámozva, pl.: mediatomb->mediatomb01 és így tovább. A MediaTombot ezután újra kell indítani a következő paranccsal:

sudo /etc/init.d/mediatomb restart

Ezután a kedvenc böngészőnkkel máris meg tudjuk nyitni a MediaTomb webes felületét a következő címen: http://szerverIPcím:49152, ami így néz ki:

Kiválasztjuk a mappát (a Filesystem-ben és nem a Database-ben) amit meg akarunk osztani a medialejátszókkal, majd rányomunk a webablakban jobb felül található + gombra. A + gomb a körrel segít beállítani pár plusz opciót (mikor frissítse a mappák tartalmát).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.