2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szerver otthonra (NAS) Ubuntuval

Segítség ős-Windows usereknek egy vasat építeni adattároláshoz és megosztáshoz.

[ ÚJ TESZT ]

Rendszertelepítések

Rendszertelepítések

Első telepítés

Szépen előkészítettem egy 8 gigás Verbatim pendrive-ot, mivel kisebb nem volt a FreeNAS telepítőnek. A fent említett Transcend 8 gigabájtos pedig formázva várta a telepítést. A FreeNAS felrakásnál ért az első hideg zuhany: nem tudom telepíteni a rendszert, ugyanis a hálókártyám jelenleg nem támogatott. Persze ez a sokadik próbálkozásra esett le. Erre figyeljen az, aki FreeNAS-t akar telepíteni és nem Ubuntut magának!

Itt jött következő döntési kényszer: visszaviszem az alaplapot és a processzort a boltba, vagy sem. Nem vittem vissza, inkább módosítottam a tervem, és áttértem Ubuntu szerverre és szoftveres RAID5-re (ennek a hozzászólónak is működik illetve itt egy videó is, és egy leírás. Magam is sokat ezt használtam, de gondoltam egy magyar összefoglaló jót tenne a Logout közösségnek ).

10 merevlemezig a RAID5-öt jobbnak gondolom, mint a RAID6-ot. RAID5-nél 1 merevlemez a biztonsági tartalék (nem használható) RAID6-nál 2 merevlemez a biztonsági tartalék (nem használható). Itt megint lehet vitázni, hogy hardveres RAID kellett volna, rendes szerver hardverekkel, mert az megbízhatóbb, meg összességében majdnem ugyanannyiba került volna és még gyorsabb is lenne. A kevés tapasztalatom miatt maradtam mégis a szoftveres RAID-nél, ill. nem nemzetbiztonságot érintő adatokat fogok tárolni. A fontos adataim úgyis több helyen vannak elmentve egymástól függetlenül.

Második telepítés

Az Ubuntunak ez alapján elkészítettem a telepítő pendrive-ot egy XP-s gépen. Nekem egy noname USB 2.0-ás 1 gigabájtos pendrive-val is működött, mert nagyobb nem volt éppen. Majd elkezdődött a rendszer installálás.

FONTOS MEGJEGYZÉS! Az Ubuntu szerver önmagában működött a Transcend USB 3.0-ás 8 gigabájtos sticken, 3.0-ás és 2.0-ás USB aljzatba rakva is az alaplapon, amikor lehúztam a SATA csatlakozókat, de a RAID-del mindig lefagyott a indításnál (initframs). Lehet, hogy meg lehetett volna oldani a Linuxon belül is, de nem értettem hozzá.

Egy 16 gigabájtos 2.0-s Philips pendrive-val a 2.0-ás aljzatban semmi gond nincs, minden prímán fut. Erre sajnos csak kb. az 5. újratelepítés, a 2. RAID összerakás és a sokadik SATA csatlakozó lehúzás-visszacsatlakoztatás után jöttem rá. A 16 gigabájtot egyesek biztos soknak tartják egy ilyen alaprendszernek, de én inkább felülméreteztem, meg nem olyan drága már egy ilyen cucc.

Ubuntu szerver telepítése:

A két pendrive két USB 2.0-ás aljzatba be. Vezetékes billentyűzet ugyancsak bedug (egy Logitech vezeték nélkülivel sajnos nem tudtam infót bevinni). A fenti angol leírással ellentétben én nem húztam le a merevlemezeket a telepítésnél. A boot sorrend átállítása a megfelelőre. Az első pár kérdést mindenki meg tudja válaszolni. Én javaslom mégis az angol nyelv használatát, magyar standard billentyűzet kiosztással (nem hagyni, hogy felismerje a billentyűzetet). Így később a PuTTY-on nem kapunk olvashatatlan karaktereket, és a bevitel is a megszokott lesz.

Az első eldöntendő kérdés: a szerver neve. Ide mindenki találékonyságának megfelelően ír be valamit. Javaslom a beszédes/megjegyezhető rövid neveket és egy kétjegyű számot ékezetek nélkül (az ékezet nélküliség vonatkozik úgy általában minden bevitt adatra) például: servubu01, ubuserv01, zelda01 stb. Névnél mindenki beírhatja a saját nevét (ékezet nélkül fordított sorrendben). Majd egy felhasználói nevet kell generálni, vagy bent hagyni azt amit felajánl a rendszer. Javaslat itt: keresztnév első betű+vezetéknév vagy vezetéknév+keresztnév első betű, például: (Tóth István esetén) itoth, vagy tothi.

Ezután kétszer be kell gépelni egy jelszót. Itt a szokásos irányelveket (kis/nagy betű, számok, egyéb karakterek vegyesen, min. 8 karakter) figyelembe vehetjük a saját jól felfogott érdekünkben, de nem fontos. Üres jelszó nem lehet! A jelszónál hasznos, ha gyorsan gépelhető, mert sűrűn van rá szükség, persze ez egyben biztonsági gyengeség is. A felhasználói nevet és a jelszót mindenképp tartsátok fejben (vagy vész esetén felírva...)!

A particionálásnál a manuális lehetőséget kell választani, a pendrive-ot kiválasztani (SCSIvalami, de a méretből kikövetkeztethető), majd jóváhagyni az új üres partíciós tábla létrehozását, ha eddig nem volt rajta semmi. Amennyiben már volt, úgy azt a kötet kell kiválasztani, majd én hagytam az üres hely automatikus particionálást. Így 3 partíciónak kell létrejönnie. Egy 100 MB nagyságú EFI (a bootoláshoz), meg két egyforma 8 GB-os swapnak és /-nek (/ jelenti itt a rendszert a gyökeret=root). A haladók maguk is megcsinálhatják. A másik, minimum 3 meghajtót egyelőre békén hagyjuk.

Jóváhagyjuk a telepítést. A telepítő aztán megy magától tovább. Én a biztonsági frissítések automatikus telepítését választottam ki, de maradhatunk a "No automatic updates"-nél is. A software selection résznél a kezdőknek szüksége lesz, az az openSSH (ehhez annyira nem értek, de azt gondolom ez kell a PuTTY-hoz), a Printer server (aki nyomtatót is akar rákötni), valamint a Samba file server (ha vannak windowsos gépek is a hálón). Ezek és a többi lehetőség később is telepíthető, de nekem így működött, tehát maradtam ennél.

A telepítés befejezéséig érdemes beállítani a routeren, hogy mindig ugyanazt az IP-t kapja a szerver a routertől (TP-Link esetén itt a leírás)

Miután végzett a telepítés, újraindításnál a BIOS-ban a boot sorrendet vissza kell állítani, de ne húzzátok le egyik pendrive-ot se!

Egy videó egy általános Ubuntu szerver telepítésről itt nézhető meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.