2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A nagy Superlux teszt

Hat-plusz-egy tajvani az ős osztrákkal szemben.

[ ÚJ TESZT ]

A referencia

AKG K240 Sextett

Sokat töprengtem, hogy mit is választhatnék referenciaként, mivel ennek a cikknek a megírása már régóta mozgatta a fantáziám. Egy darabig úgy gondoltam, hogy ebay-en leütök valami régi high-end fejhallgatót, de a koros és használt darabok még így is horroráron mennek el számomra, aki még éppen csak belecsöppent ebbe a világba. Így halogattam a döntést.

Majd figyelmembe ajánlottak egy AKG K701-et. Durván 30 ezer forintot kellet volna leszurkolni érte, és nem is voltam benne biztos, hogy elégedett leszek a hangzással. Olvasgattam a teszteket, fórumokat, és úgy döntöttem, hogy nem kell. Majd az első PH!ejes találkozó alkalmával volt lehetőségem jobban "tesztelni", bár inkább csak ismerkedni a K601-gyel. Mind hangzásra, mind külsőre nagyon tetszik, de még az olcsóbb helyeken is 40 ezer lokális fizető eszköznek megfelelő "ojrót" kérnek el érte. Bár tény hogy akár 25 ezer forint körül is hozzájuthatunk a használt piacon, de ehhez komoly szerencse kell.

Végül már ott tartottam, hogy nem lesz semmi. Ugyanazon a találkozón hallgathattam meg a sokat emlegetett és méltán híres AKG K240 Sextettet. Kis híján tátva maradt a szám. Végül schawo kolléga volt olyan rendes és egy Bravo Audio V2 csöves erősítő kíséretében kölcsön adta a teszt erejéig, amit ezúttal is hálásan köszönök. Kaptam hozzá két típusú csövet is, de végig a Mullard Ultron 12AU7-est használtam. Már biztosra mondhatom, hogy nehezemre esik majd visszaadni a párost.

Hogy a forrásról is essen pár szó. A tesztet egy Audiotrak Prodigy HD2 hangkártyával végeztem, amelyen a TLE 2082 műveleti erősítők vannak. Az alap teszt közvetlenül a fejhallgató kimenetet használva készült.
A Bravo-val végzett kiegészítés esetén az RCA kimenetet használva csatlakoztattam a gépet és az erősítőt.
Az alaplapi hangkártya manifesztációja egy Realtek ALC887.
A zenelejátszó szerepét a foobar2000 töltötte be, ahol az EQ nem volt bekapcsolva, kivéve a 668B EQ tesztje.

Minden fejhallgatóról írok pár sort ami első benyomás és/vagy bejáratás előtti képet mutatja meg. Mivel nem egyszerre kerültek hozzám, így ez nem teljesen egységes. Bejáratásnak különböző zajokat használtam (pink, white és sweep-ek), körülbelül 25 óra hosszban. Kivételt képez ez alól a 681F és a 651, mivel ezek már régóta nálam vendégeskednek. Mindegyik Superlux-ot a saját fülpárnájával használtam, mivel a velúr párna befolyásolhatja a hangzást. Az AKG-n viszont éppen a velúr párna volt.

AKG K240 Sextett:

-a mély legalja hiányzik, de kellően részletes, dinamikus
-a középtartomány az erőssége, részletes
- magas kissé csilingelő
- korrekt térleképezés
- szigetelés közepes, közepes hangerőn is behallatszódik a külvilág
- kényelem fontos szerepet kaphatott a tervezéskor, mert több órás viseletet tesz lehetővé probléma mentesen

Ellie Goulding – Generation Dubstep – Starry Eyed – 320 kbps MP3 – mély teszt
Nem megy le elég mélyre. Ez egyértelmű, a többi tartomány, hang rendben van. Mivel alapvetően ez a mély tartományt hivatott tesztelni jelen esetben, ezért úgy az egészről nem írnék többet.

Harcsa Veronika – Red Baggage – Unreachable – 884 kbps FLAC – jazz, női ének
Kellemes az énekhang, a hangszerek szépen elkülönülnek térben és hangban is. Meleg tónusú az egész mű és ez majdnem elfedi, hogy a magas hajszálnyival több a kelleténél, ami leginkább a trombitánál (?) jön elő.

Scorpions – Blackout – When The Smoke Is Going Down – 852 kbps FLAC – klasszikus rock
Sajnos a felvétel nem legjobb minőségű. Ennek ellenére nagyon tisztán szól, a tér meglehetősen szűk, de ez inkább a keverés hibája lehet. Egyedüli hibának a cintányérok sziszegését vetném fel.

Coldplay – Rush Of Blood To The Head – Clocks – 942kbps FLAC – alternatív rock, magas teszt
A magasnál több dinamikát várnék el. Kicsit lagymatag. Mivel nem intenzív a mély, így nem is szenved csorbát ilyen téren. A közép megint csak korrekt, részletes. Kissé tompa. Úgy tűnik ide kevés a HD2, nem képes kihajtani.

Bravo V2: Igen, ehhez kellett a Bravo ereje. A magas megkapta, ami járt neki. Került bele egy kevés mély is, szerintem feleslegesen.

Maurice Ravel – Boléro – 586 kbps FLAC – komolyzene, magas rezonancia, abszolút dinamika
Ismét bebizonyosodott, hogy a HD2 alapálláson nem képes kihajtani a 600 Ohmos K240-et. Úgy tűnik, ez leginkább a magasaknál jelentkezik, mert akár csak az előző számban itt is kissé tompának hat a mű elején. Ettől függetlenül kellő részlet és dinamika van jelen. A magasak igazán a Bravo-val csalhatóak elő, így azt majd külön kiemelem. A végén, amikor már a teljes zenekar bekapcsolódik sem esik szét hang, megmaradnak a részletek és mintha a tér is nagyobb lenne.

Bravo V2: Megint csak azt tudom mondani, hogy a magashoz kellett az erősítő. Tiszta, részletes, kellő dinamikával és a szükségesnél kicsit több magassal. Brávó!

Metallica – S&M – Nothing Else Matters – 1013 kbps FLAC – koncert
A taps és a fütty itt a legtermészetesebb. El se hiszem, hogy a Sextett megy, akkora a hangerő különbség az előző számhoz képest, bár kétségtelen, hogy ez a felvétel érdeme. A mély tartományban több részletet várnék és kevesebb búgást, a közép viszont példás. A magas sziszegős, ami úgy tűnik a felvétel sajátja. Kellemes a térérzet, szépen a háttérben van a szimfonikus zenekar, ahogyan az a valóságban is történt. A hangszerek egész jól elkülönülnek, bár lehetne valamivel „szellősebb”.

The xx – xx – Islands – 807 kbps – FLAC – indie, experimentális, mély dinamika
Igencsak a mély tartományra épít a zene. Sikerül is dinamikusan reprodukálni, elkülönülnek a részletek. Az ének is tiszta, részletes.

Liquid Tension Experiment – Liquid Tension Experiment – The Stretch – 966 kbps FLAC – instrumentális rock
Igazán fekszik a Sextettnek a stílus. Részletes, dinamikus, kellő térrel. Azt hiszem, ennek így kellene szólni.

Within Temptation – The Heart Of Everything – Forgiven – 676 kbps FLAC – női ének
Ezt a számot Shufny kolléga ajánlása alapján válogattam be. Már a PH!ejes találkozó alkalmával is volt lehetőségem meghallgatni. A Sextett gyönyörűen felfedi a részleteket. A magas dominál a zenében, de nem érezem terhesnek a többletet. Ha nem is tökéletes, de igazán szerethető az eredmény.

Godsmack – The Other Side – Spiral – 1049 kbps FLAC – akusztikus rock
Tiszta, részletes, dinamikus. Kicsit nagyobb teret várnék el, de ezt leszámítva remek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.