2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD7770 + Accelero S1 Plus teszt

"Silence!...it definitely won't kill you" - avagy hűtéstesztek változatos felállásban.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető


[Vagy akár 1.1 GHz...]

Gigabyte HD7770 + Arctic Accelero S1 Plus

Gyakorlatilag már az előző VGA, a jó öreg Sapphire HD3870 Toxic, megvásárlásakor elkezdett foglalkoztatni, hogy mi is lesz a következő.

Nem mintha elégedetlen lettem volna, sőt! De már akkor kint volt azt Ati (RIP) 4000-es szériája, de árazása miatt bőven ingerküszöbön kívül volt. Aztán rájöttem, hogy igen jól beleválasztottam. A 4000-es sorozatra még-még figyeltem is, az 5000-es pedig valahogy kimaradt az életemből.

Mivel sosem költhettem gépre, ezért már régen megtanultam kompromisszumot kötni. Nem volt ez másként az első saját keresetből vásárolt kártyánál sem. A 6000-as sorozat megérkezésekor azonban kezdtem érezni, hogy időnként már kevés a teljesítmény. Sokáig szemeztem is a 6850-nel, de csak nem akart arra az árszintre leesni, ami nekem megfelel. Ugyanis 40E-nél többet nem adok ki erre a komponensre, ezt már régen eldöntöttem.
Pedig egy kártya különösen foglalkoztatott. Ez pedig a PowerColor HD6850 SCS3, az egyetlen passzív 6850-es. Igazán csábító volt a gondolat, hogy kb. kétszeres teljesítményt nyújt, némán. De kishazánkba nagyon soká jutott el, ráadásul jelentős felárat kérnek érte, még most is. Ekkor már szinte biztos volt, hogy a 7000-es szériát meg kell várnom.

Időközben bemondta az unalmast a ventilátor-szabályzó a 3870-en, így a komplett hűtést kellett lecserélnem. Mivel tudtam, hogy új kártya lesz „hamarosan”, így nem akartam rá sokat költeni. Sikerült is jó áron egy HIS hűtést szerezni, ami egy kis rásegítéssel fel is ment.

Elkezdtek szállingózni az első hírek, majd tesztek a 7-esekről. A 7850-et szerettem volna megcélozni, de hamar rá kellett jönnöm, hogy esélytelen az ára miatt. Majd megjelent a PH! hasábjain a Sapphire Ultimate HD7750 tesztje. Ekkor újra fellobbant a vásárlási vágy, mivel jó esély volt rá, hogy akár a nagytestvér, a HD7770, is mehetne passzívan.


[+]

Mivel ilyen megoldás egyelőre még nem jött ki gyárilag, így kézenfekvő volt külső segítséget igénybe venni. A választás az Arctic Accelero S1 Plus bordára esett, míg a kártya az akkor éppen legolcsóbb Gigabyte HD7770 OC lett. Úgy alakult, hogy egyúttal a gépházban található első és hátsó ventit is lecseréltem Enermax T.B. Silence UCTB12-re. Illetve a borda kiegészítésére beszereztem még egy Turbo Module-t is.


[+]

Magát a kártyát nem áll szándékomban bemutatni, mivel jelen írás elsősorban a passzív és aktív hűtés különbségeire fókuszál.
Sajnos egy hatalmas hibát már az elején vétettem, mivel a gyári hűtéssel nem készítettem egyetlen diagramot sem. Mikor rájöttem erre, akkor már az S1 Plus volt a kártyán és nem voltak meg a feltételek a visszacseréhez. Így itt csak néhány fix értéket fogok tudni mondani.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.