2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Odroid-HC2 ismertető

ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.

[ ÚJ TESZT ]

Do it yourself

Ez a kifejezés a dobozon is látható és úgy tűnik, elég komolyan veszik Dél-Koreában, ugyanis ha 3.5"-os lemezt szeretnénk rendesen rögzíteni, akkor bizony szükségünk lesz egy fúróra. Későn jutott eszünkbe, hogy a merevlemezek különbözhetnek, így kevés lett a furat, bocsi.

Valaki hibázott, de jól jött ki a lépés a Hardkernel számára, hiszen ez egy DIY termék, hol itt a probléma? Az amúgy igen részletes Odroid Wikin találhatunk egy leírást az említett művelethez, amely alapján egy papírlapot kinyomtatva és pozicionálva megkapjuk a szükséges furatok helyét. A hiányzókat kifúrtam és rögzítettem egy merevlemezt. Egyébként az újabb szállítmányok esetében már orvosolták ezt a hiányosságot.

Kiegészítőként számos kütyüt választhatunk, van itt USB-Wifi modul, GPS egység, RTC battery, USB-UART soros port illesztő, kábelek. Ezek közül az RTC battery-nek képzeltem el fix helyet, igaz nem a gyári kialakításban. Kétpines csatlakozót találtam itthon, a holdert ebay-ról szereztem be. A fúró már kéznél volt ugye, így a furatok és menetek elkészítésével a végeredmény egy rögzített foglalat, cserélhető elemmel. Funkcióját tekintve a real-time-clock egységet, vagyis fedélzeti órát tartja életben 3 V-ról amikor a board kikapcsolt állapotban van. Ennek hiányában a készülék csak az NTP szerverekre hagyatkozhat a pontos idő megállapításakor.

Sajnos szoftver oldalon is sikerült némi DIY élményt vinni a dologba, rögtön két esetben is. Az egyik, hogy újraindításkor, vagy kikapcsoláskor a csatlakoztatott SATA lemez csendes elköszönés helyett sokaknál kattogó hangot adott. Némi közös fórumozás után kiderült az ok: nem kerülnek parkolásra az író-olvasó fejek, a board csak szimplán elveszi a tápot a háttértárról. Szépen növekedtek is a SMART 192-es hibák (Power-Off_Retract_Count) a felhasználók eszközein, amik pontosan a fent leírt jelenség számlálói (pl. áramszünetnél is ez az érték fog növekedni +1-el). Hamar született megoldás a dologra, (néhány hozzáértő fórumozó bevonásával) egy shutdown script formájában, amelyet alkalmazva megszűnt a hiba.

A másik probléma a merevlemez altatásához kapcsolódik. A hdparm-al egyénileg beállított időkorlátot figyelmen kívül hagyta a vezérlő, és bármi történt, 3 perc elteltével standby-ba küldte a tárolót. Mint kiderült, a SATA illesztő firmware-jében ez volt az alapbeállítás. Felvették a kapcsolatot a JMicron fejlesztőivel, akik több frissítést is kiadtak. Úgy emlékszem, második nekifutásra sikerült rendesen és nagyjából két hétig tartott, az eset kivizsgálásával együtt. Flashelés után már működött a hdparm beállítás, valamint plusz funkciókat kapott a kontroller.

A fentiek egyesével is elég súlyos baklövések, de a jövőre nézve biztató, hogy mindegyikre gyors és hatékony választ tudott adni a gyártó. Tovább erősíti a pozitív érzést, hogy ha valamit meg szeretnénk valósítani az eszközön, vagy problémánk van, akkor arra szinte biztos, hogy találunk kész megoldást a fórumon vagy az Odroid Wiki oldalon.

UPDATE: Budget UART konzol átalakítással
UPDATE: Pimped UART konzol level shifterrel

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.