2022. december 4., vasárnap

Gyorskeresés

Odroid-HC2 ismertető

ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

A kezdeti bukdácsolás ellenére az Odroid-HC2 egy vállalható készülék lett, remek lehetőség, ha a nagy gyártók egylemezes megoldásaival versenyképes, de kicsit szabadabb NAS-t szeretnénk üzembe állítani. Kistestvére ugyanilyen meggyőző teljesítménnyel rendelkezik, kizárólag annyiban tér el, hogy egy csökkentett méretű alumínium tömbön kapott helyet, és csak 5 V-os háttértárakat tud meghajtani. Az építés örömét meghagyták nekünk, és a választható operációs rendszerek miatt a kevésbé hozzáértők is könnyen eljátszadozhatnak vele. Korlátozott támogatás érhető el a fórumon a gyártó részéről, de az XU4 reinkarnációi mögé nagy és segítőkész közösség alakult ki.

Egyedül azt sajnálhatjuk, hogy kis hazánkban a beszerzés kissé nehézkes. A hivatalos viszonteladók között van pár EU-s kereskedő, de a szállítási költségek jelentősen rontják az amúgy jó ár-érték arányt. Sajnos a cikk írásának pillanatában az elszállt euró árfolyam sem segíti a magyar vásárlókat.

-Európából rendelve, tehát vámmentesen általában 65 EUR (kb. 21.000Ft) körül alakul az alapár, a fuvarozási költségek országonként változhatnak.
-Koreai forrásból 54 USD-ért (kb. 15.500Ft) vásárolható meg, de ehhez még 17 USD szállítást, és a vámügyintézés költségét is hozzá kell adni, a világrekorder ÁFA-val együtt.

A tesztben szereplő példány egy német webshopból származik, korábbi kuponos vásárlás keretein belül sikerült ésszerű áron lecsapni rá. Egyébként csak az akciókban, black friday-ben, meg a külföldi rokonokban bízhatunk. A kiegészítők közül a fedelek azok, amiken érdemes elgondolkodni egy esetleges rendeléskor, mert ezeket itthon nem tudjuk beszerezni, minden mást igen (tápegység, UART illesztő).

Angol nyelvű linkgyűjtemény
Részletes bemutató videó harmadik féltől, már a fickó miatt érdemes megnézni.
Kész leírások, ötletek, tippek-trükkök és megoldások az Odroid Wikin.
Kriptovaluta bányászat, nem csak a kihasználatlan GPU-val.
CPU governor viselkedés beállítás és a hőmérséklet kapcsolata.
Stack és cluster felhasználási esetek, erre dedikált variánsok.
Hasznos tapasztalatok és észrevételek weiss kollégától.

Felhasznált források:
Thomas Kaiser mini-review: https://forum.armbian.com/topic/4983-odroid-hc1-hc2/
Hardver blokkvázlat és információk: https://www.hardkernel.com/shop/odroid-hc2-home-cloud-two/

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.