2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

Odroid-HC2 budget UART konzol átalakítással

Írta: | Kulcsszavak: Odroid . Hardkernel . NAS . Linux . Exynos . Serial . UART . TTL . 1.8V . Debug

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előfordul, hogy az ember nem elég előrelátó valamilyen termék vásárlásakor. Én is így jártam a kis koreai NAS kiegészítőivel, és nem rendeltem UART-KIT-et. Ez egy soros port-USB átalakító, aminek segítségével hozzáférhetünk a rendszerünkhöz egy linux terminállal akkor is, ha nincs hálózati kapcsolat, vagy egyéb hiba lépett fel. Azt gondoltam erre nem lesz szükségem, és persze már rég használtam az Odroid-HC2-t, mikor rájöttem az ellenkezőjére. A gyári 1.8V-os UART-KIT utánrendelése kissé drága lett volna, mert önmagában 16 EUR-ba kerül, külföldi szállítási költséggel máris kellemes 8.000 HUF fölött vagyunk. Most megnézzük, hogy lehet kihozni ugyanazt 1400 forintból, vagy olcsóbban.

A hagyományos 3.3-5V-os konverterek párszáz forintból megvásárolhatók, kisebb beavatkozással stabil 1.8V-ra szorítható le a működésük. Utóbbi egy kritikus lépés, ugyanis a Hardkernel fórum lakói közül többeknek sikerült már agyonütni pár Odroidot a magasabb feszültségű adapterekkel. Sajnos ezekről az eszközökről a kínai eladók általában szűkszavúan nyilatkoznak, semmi lényegeset nem lehet megtudni az "USB" meg az "FTDI" szavak ismételgetésén kívül. Találtam a saját készletemben egy FT232R USB-UART 3.3V/5V névre hallgató példányt, amit alávetettem a kísérletezésnek.

A chip adatlapjából kiderült, hogy a serial interfész képes 0-1.8V tartományban kommunikálni, ha a VCCIO pinre ennek megfelelő referenciafeszültséget kap. Ez lehetőséget adott némi átalakításra, aminek az eredménye egy stabil 1.8V-os UART illesztő lett. A gyártó javaslata alapján egy feszültségszabályzót kötöttem be, az USB oldal 5V-ja és a VCCIO közé. A választásom az LD1117V18-ra esett, de csak azért mert volt itthon pár darab, egyébként bármilyen kiváltó tipus alkalmazható.A kisebb alkatrészeket egy hazai elektronikai áruházból szereztem be. Mindent Kínából (ebay v. aliexpress) rendelve a költségek tovább csökkenthetők, a várakozási idő pedig növelhető. Alább az összesítő lista:
-MX-5264-04 csatlakozó ház - 30Ft
-MX-5263-PBTL tüskés érintkező 4db - 100Ft
-NSR-01 2.54 1x1 csatlakozó ház 4db - 36Ft
-NDR-T 2.54 tüskés érintkező 4db - 20Ft
-1.8V feszültségszabályzó - 200-300Ft
-Magyar webáruház szállítási költség - 490Ft
-FT232R kínai USB konverter kivezetett VCCIO bemenettel - 500-700 Ft

Ahogy megfigyelhető, szükség van még pár csatlakozóra és négy vezetékre (akár szakadt USB kábel újrahasznosításából) az összekötéshez. Egy ilyen kialakítású FT232R vezérlős panel használatával, és a fent vázolt módosításokkal ez a megoldás alkalmazható bármely Odroid termékhez, amely Molex5268-04 formátumú, azonos lábkiosztású 1.8V UART konnektorral rendelkezik (van pár ilyen). Nyilván az egésznek főleg a headless rendszereknél van értelme, ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni a fokozott figyelmet a kivitelezés során. Ugyanez összegányolva megvalósítva Indiában...

Teljes értékű terminál hozzáférést tudunk így biztosítani soros porton keresztül, tehát ha esetleg etherneten nem érhető el az eszközünk valamilyen hiba miatt, ez a hátsó bejárat nagyon hasznos tud lenni a debughoz. Velem is előfordult, hogy szükség volt rá, például amikor az Armbian saját konfigurátorával több csomag telepítése után valahogy elérhetetlenné tettem a NAS-t, vagy amikor hálózati kábel kontakthibája miatt nem volt összeköttetés. Ilyenkor UART-on keresztül a navigáció mindig stabil és megbízható volt, sebessége szupergyors. Ubuntu 18.04 alatt minicom-ot használva, a port nevét és a baud-rate-et beállítva elsőre működött a dolog. Mivel ez egy kernel konzol, figyelemmel kísérhetjük a bootloader és a kernel üzeneteit is.

Lehetőség van a feszültségszabályzó kihagyására is, ha a logikai szintet beállító VCCIO-t közvetlenül az Odroid saját 1.8V referenciájáról (100mA-t tud leadni) hajtjuk meg, közös GND-vel. Az FTDI chip adatlapja szerint ez ellenjavallt, mert ennek a feszültségnek az USB táppal azonos forrásból kell származnia. Kicsit jobban megvizsgálva dolgot mégsem láttam akadályát a tesztelésnek, és egy éjszakát ebben a bekötésben is üzemeltettem a boardot, logolva a tevékenységet. Nem merült fel semmilyen probléma, működés közben ugyanúgy 1.8V-ra korlátozta a TX-RX ágakat, a kapcsolat végig stabil volt.


Hozzászólások

(#1) Cifu


Cifu
nagyúr

Hoi!

Köszi a beszámolót és a cikket, de az nem derült ki belőle, hogy végül is miért volt szükség az UART konzolra? Mi miatt szakadt meg a hálózati kapcsolat? Vagy valamit sikerült úgy elállítani, hogy nem tudtad visszahozni?

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#2) Uzsito válasza Cifu (#1) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Jogos, nem részleteztem.
Egy alkalommal volt, hogy az Armbian saját konfigurátorát (armbian-config) próbálgattam a manuális telepítgetés helyett, és egyszerre telepítettem fel sok csomagot. Reboot után már nem volt elérhető. Utólag ez nem is derült ki, hogy miért, mert UART-ról nézve a hálózati beállításokat nem írta el, logok üresek...ebből a leggyorsabb kiút egy kártyára újratelepítés volt.
Másodszor sikerült a kézzel gyártott UTP kábelt úgy bedugnom félig, hogy a törésgátló kicsit kitartotta a műanyag házzal találkozva. UART-tól ugyanaz, semmi hiba kivéve hogy nincs kapcsolat, majd egy kisebb Benny Hill-show után rájöttem hogy user error. :DDD

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#3) Cifu válasza Uzsito (#2) üzenetére


Cifu
nagyúr

Köszi, így teljes a kép, szerintem ezt nyugodtan beleírhatnád! ;)

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#4) Uzsito válasza Cifu (#3) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Hallgattam rád, frissítve. :)

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#5) weiss


weiss
addikt
LOGOUT blog

Szia, honnan rendelted az alkatrészeket? Sajnos sehol nem találok ilyen molex csatit, csak horribilis szállítási költségért.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#6) Uzsito válasza weiss (#5) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Szia,

A HEStore magyar elektronikai webáruházból jött. Ez az MX-5264-04 számú molex csatlakozó azon kevés kivételek közé tartozik, ami olcsóbb itthon, mint ebay-en vagy aliexpressen. Ha személyesen veszed át akkor kemény 30 Ft. :)

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#7) weiss válasza Uzsito (#6) üzenetére


weiss
addikt
LOGOUT blog

Kösz, igen, a hestore-t néztem, de akkor időközben drágult, már 690 a posta, ebay-en/alin meg egyáltalán nem látok ilyen molexet :(

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#8) Uzsito válasza weiss (#7) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Van az, de SOKKAL drágább.

A 690 az amúgy szerintem még belefér, főleg ha mást is rendelsz. Tekintettel arra hogy a legalapabb ajánlott levél a postán valami 450-490...

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.