2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

Tegyük notebookunkat 1080p képessé

Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

[ ÚJ TESZT ]

Képminőség

Képminőség

Frissítés: Splash Pro lejátszóval hardveres gyorsítás mellett alacsony processzor terheléssel is olyan képminőséget érhetünk el, mint amire a szoftveres dekódolás képes. Még a váltott soros 1080i AVC és az "xvid 720p" minták is hibátlanul mentek. Csak a "killa sample" és a "HD testpatterns" videó estén figyelhető meg képminőség probléma. Az oldal további részén amikor a Broadcom kártya képének minőségéről beszélek, akkor annak driver-ében lévő "Broadcom Video Decoder" filter képminőségére kell gondolni. Ha továbbfejlesztik ezt a Broadcom-nál, akkor megszűnhetnek a problémák más programok esetén is.

Frissítés (2011-08-05): Kiderült, hogy a Broadcom driver által telepítet codec is képes valós 1080 felbontásban dekódolni a tartalmat, csupán alapértelmezetten le van tiltva ez a lehetőség. További részletek itt: [link]

Miután láttuk mennyi terhet képes levenni a központi egység válláról a hardverrel támogatott videó dekódolás, nézzük meg azt is, hogy milyen minőség mellett történik mindez. A kis képek a látványosabb különbséget emelik ki, de egyben linkelik a teljes felbontású összehasonlító képet. A nagy kép több MB méretű is lehet, ahhoz hogy jól látszódjanak a részletek teljes méretben érdemes csak vizsgálni őket. A szoftveres referencia képekhez ez esetben a VLC player 1.1.10-es verzióját használtam, míg a Broadcom által dekódolt képeket a Media Player Home Cinemából mentettem. Egy dolog feltűnt ez utóbbival kapcsolatban: EVR kimenet módban vízszintesen elnyújtja kissé a képet. Későn vettem észre, hogy a programnak van képkocka mentés menüpontja :-) Szerencsére ez a lényeget nem befolyásolja.

Quicktime_720p@14Mbps.mov


VLC kontra BCM70015

A játékelőzetes videó minkét esetben teljes pompájában látszott, gyakorlatilag nincs különbség a kétféle dekódolás között. Ha nagyon szigorú vagyok, akkor egy pici fényerőkülönbség azért van.

BDAV_1080p@8Mbps.m2ts


VLC kontra BCM70015

Az autóverseny elég látványos videó. Ha nagyon keressük a különbséget, akkor észrevehetjük, hogy kissé mintha részletgazdagabb lenne a szoftveres változat. Nem sikerült elkapni pontosan ugyanazt a képkockát, de azért látszik, hogy a logó élesebb vlc-vel nézve.

VC-1_1080p@8Mbps.wmv


VLC kontra BCM70015

A Windows Media formátumot sem veti meg a kártya. Nem mondanám túl részletgazdagnak a videót, így különbséget sem nagyon venni észre. Kissé talán más a színárnyalat, de megfelelőnek tűnik az eredmény.

MPEG_1080i@6.5Mbps.ts.mpeg DVB-T h264 AVC


VLC kontra BCM70015

Elérkeztünk a problémásabb formátumokhoz. A kártya nincs túl jó viszonyban a váltott soros feldolgozással. Nem is az a lényeg, hogy vízszintesen szétcsúszások vannak, hisz ez természetes velejárója ennek a módnak, a szoftveres lejátszásnál is jelentkezne, ha nem lenne bekapcsolva annak javítása. Nagyobb probléma, hogy durván darabos a kép. Bár maga a videó csak fel van skálázva 1080i-re, de a Duna logó ilyenkor is teljes pompájában és maximális részletezettséggel kellene hogy látszódjon. Mivel a digitális földfelszíni adást ilyen formátumban sugározzák, így sajnos nagy mínuszt jelent ez a hiba, hiszen éppen ez lehetne az egyik érv a kártya használata mellett.

Frissítés (2011-08-05): Kiderült, hogy a Broadcom driver által telepítet codec is képes valós 1080 felbontásban dekódolni a tartalmat, csupán alapértelmezetten le van tiltva ez a lehetőség. További részletek itt: [link]

Frissítés: A Splash Pro lejátszó esetén nem jelentkezik ilyen probléma.

HD test patterns 1080i mpeg2


VLC kontra BCM70015

Elővettem egy teszt videót, amelyet korábban a fórumokon találtam. Jól látszik, hogy teljes felbontáson az egymás utáni sorokban fekete és fehér vonalaknak kellene követnie egymást. Ehelyett a Broadcom esetén elveszik rengeteg információ. Lejátszó programtól és beállítástól függően villogó lüktető hatást vált ki a képernyőn a fekete és fehér sorok vibrálása.

A problémák oka

Frissítés: A Splash Pro lejátszó eredeti felbontásában képes a Broadcom kártyával dekódolni a videókat. Az itt olvasható kritika a driver-rel együtt kapott Broadcom Video Decoder codec-et illeti.

Nade mi okozza a vibráló és darabos váltottsoros képet valamint azt, hogy kevesebb részlet látható a BCM70015 által dekódolt videókon? A megoldás nagyon egyszerű: csal a dekóder a felbontással. Ez valószínűleg tudatosan van így, a fejlesztők nem bízhattak abban, hogy az 1x PCIe sávszélessége elegendő lesz a FullHD képanyag visszaadására.

Videokártyák esetében biztosan nem okozna problémát a PCIe 1x sávszélessége sem, hiszen ott az erősen tömörített anyag utazik csak a kártya felé, a feldolgozás eredménye már nem kerül vissza a rendszerbe, hanem a képernyőn jelenik csak meg. A dekóder kártya esetében vissza kell küldeni a tömörítetlen képadatot, hogy azt a lejátszó program kiküldje a videokártyának. Ha kicsit utána számolunk megkapjuk mekkora sávszélesség igény jelentkezhetne: 1920*1080*30kép*3byte = 178 MBájt/másodperc... ácsi, de hiszen ez belefér a PCIe 1x v1.x 250MBájt/másodperc elméleti sávszélességébe. Sőt, valójában nem RGB hanem YUY2 formátumban küldi a kártya az eredményt, ami csak 2 bájt adatot jelent képkockánként, így 120MBájt/másodperc körüli lenne a valós sávszélességigény. Remélem ezt a korlátot csak a firmware vagy a driver okozza, hiszen ennek feloldásával megszűnne a minőségi problémák nagy része.


Formátumváltás dekódoláskor

Ahogy a táblázatból látható, minden 720 sornál magasabb videó esetén alacsonyabb felbontásban kapjuk meg az eredményt a BCM70015-től. Az 1080p videók esetén 720p kimenetet kapunk, ami némi részletvesztést okoz, de a notebook saját kijelzője egyébként sem olyan nagy felbontású, hogy ott ezt észrevehessem. Nagy méretű monitorra kötve sem látszik nagyon a minőségvesztés, ha progresszív formátumot játszunk le, de azért jobb lenne, ha 1:1 képpont méretben történne a feldolgozás.

Más a helyzet a váltott soros tartalom esetén. Az átméretezés eltorzítja a félképeket, és darabos lesz az eredmény. A dekóder beállításainál próbálkozhatunk a váltott soros mód megváltoztatásán, de az eredmény rossz vagy még rosszabb lesz.

Vigyázni kell a beállításokkal is, ugyanis csak a lejátszóprogramokból érjük el ezt a felületet. Ha úgy sikerül elállítani, hogy nem töltődik be többé a dekóder filter, akkor csak a Crystal HD driver újratelepítésével férünk hozzá megint.

Végül összegezzük a tapasztalatokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.