2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Tegyük notebookunkat 1080p képessé

Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, kinek ajánlható a Crystal HD

Összegzés, kinek ajánlható a Crystal HD

Alapvetően jó és hiánypótló céleszköz lenne a Broadcom Crystal HD. Valóban képes tehermentesíteni a gépet és ezáltal az akkus üzemidő meghosszabbítására is alkalmas. Kompatibilis az aktuális Windows változatokkal és linux alatt is munkára fogható. Csodálkozom, hogy nem terjedt el jobban a buta atomok korában.

Eddig nem említettem, de az Apple TV tulajdonosok körében is népszerű ugyanis linux és XBMC segítségével képessé tehetik eszközüket 1080-as videók lejátszására (a videokimenet 720p, de a folyamatos lejátszás a lényeg). Egészen aktív közösség gyűlt a téma köré:
http://forum.xbmc.org/tags.php?tag=broadcom+crystal+hd

A pozitívumok mellett azért vannak hátrányai is. Nagyon meglátszik az eszköz támogatásán, hogy nem végfelhasználóknak, hanem OEM partnereknek készült. A driver-re ráférne további fejlesztés és jobb szoftveres körítés. Jó lenne a lejátszással kapcsolatos hibákat orvosolni. Állítólag a hardver képes lenne Level5-ös videók lejátszására is, talán a közösség majd megoldja ennek támogatását is.

Frissítés (2011-08-05): Kiderült, hogy a Broadcom driver által telepítet codec is képes valós 1080 felbontásban dekódolni a tartalmat, csupán alapértelmezetten le van tiltva ez a lehetőség. További részletek itt: [link]

Frissítés: Spash Pro (fizetős) lejátszóval valós 1080-as felbontáson és hibátlanul képes lejátszani a kártya szinte minden videót, ami Level 4.2 profilnál nem durvább. Egyelőre mással nem sikerült ezt reprodukálni, de igazolódott, hogy a kártya képes rá, még a firmware is megfelelő csak a Broadcom Video Decoder filter-t kellene kicsit még fejleszteni, hogy mindenféle programmal jól működjön, ami képes külső codec használatára.


Tetszik

Kiknek ajánlható:

- Olyan gépeknek - elsősorban laptopoknak -, amelyeknek van mini pcie csatlakozója de se a processzoruk se a videokártyájuk nem elég modern a zökkenőmentes lejátszáshoz. Az ilyen gépek akkus üzemidejét is javíthatjuk vele. Bár nem tértem ki rá, de a kártya a flash (10.2) videók lejátszásába is besegít, így folyamatosabb youtube lejátszást is biztosíthat Windows alatt.
- Annak aki rendelkezik Splash Pro licensszel Windows alá.
- Állítólag régebbi (inteles) Mac Mini is alkalmassá tehető vele 1080p lejátszásra OSX alatt az XBMC segítségével: [link], crystalhd-for-osx
- AppleTV készülék számára is kedvelt bővítés, itt is az XBMC segít: [link]

Kiknek nem ajánlott

- Az olyan régi gépek, amelyek nem rendelkeznek mini pcie foglalattal alkalmatlanok a használatára. Előfordulnak olyan gépek is ahol a második mini pcie valójában kizárólag USB kapcsolatot biztosít, általában ezeket 3G modemhez lehet csak használni, ilyen foglalatban nem működőképes a kártya, mivel valós pcie-re van szüksége.
- Asztali gép esetén általában olcsóbb és használhatóbb egy viszonylag modern, de alapszintű videokártya beszerzése (Geforce 8400+, Ati 4xxx+) amely szintén képes hardveres dekódolásra.
- DVB-T adás vételéhez a jelenlegi driver-rel nem szerencsés választás a rossz 1080i képminőség miatt. Sajnos a Splash Pro nem képes DVB-T adás vételére, az ingyenes Splash Lite amivel tévézhetünk pedig nem támogatja a Broadcom kártyát. Amíg nem adnak ki olyan változatot ami egyszerre DVB-T és BCM7001x kompatibilis, addig nem garantált a jó minőségű tévénézés.
- Olyan gépbe felesleges tenni, amelynek a GPU-ja támogatja a hardveres dekódolást. Lassan terjednek az AMD Fusion-os gépek, a régebbi sorozatok közt akad ION-os netbook is, talán hamarosan az intel is rákényszerül arra, hogy ne butított videokártyát integráljon az atom processzoraiba.

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.