2022. november 30., szerda

Gyorskeresés

Tegyük notebookunkat 1080p képessé

Ha gyenge a géped toldd meg egy HD dekóderrel: Broadcom Crystal HD BCM70015, tapasztalatok pro és kontra.

[ ÚJ TESZT ]

Akkuidő Crystal HD mellett

Akkuidő Crystal HD mellett

Szóval pihen a proci ha dolgozik a dekóder, de mennyire látszik ez meg a laptop üzemidején?

Fogtam egy Windows 7-et, amelyet kiegyensúlyozott energiagazdálkodásra állítottam, hogy a processzora 800MHz és 1800 (2000) MHz között szabadon mozoghasson. A kijelző fényerejét levettem minimumra, talán kicsit túlzás, de nem akartam hogy más részegységek magasabb fogyasztása eltompítsa a lényeget. A bluetooth-ot letiltottam, de a wifi működött, bár nem kapcsolódtam vele sehová.

Kiválasztottam a Prohardveres tesztvideók közül találomra egy durvábbnak látszót:
x264_1080p@9.7Mbps.mkv 9.7 Mbps L4.0

Ezt a beépített Windows Media Player 12 segítségével folyamatosan ismételgetve játszattam a géppel, egészen addig amíg az ki nem kapcsolt. Hogy miért ezt használtam? Mert kivételesen nagyon jól sikerült, jól összhangban van a rendszerrel a lejátszó. A Media Player Home Cinema is képes hasonló eredményeket hozni, de nagyon beállítás és akár verziófüggő is lehet a viselkedése.


Thinkpad T61

Amint látható máris találtunk egy komoly érvet a Broadcom Crystal HD használata mellett: mégpedig az akkumulátor üzemidejére gyakorolt kellemes hatását. Erősebb, kisebb fogyasztású processzor esetén talán nem ekkora a különbség. A gépben lévő t7100-as intel processzor 35W TDP-vel rendelkezik, ami nem kevés. Tisztán processzor erőből szinte folyamatosan magas volt a terheltsége, amely erősen megrövidítette a gépem üzemidejét. A hardveres dekódolás viszont kényelmesen elvolt a legkisebb fogyasztású processzorsebességgel is.

Majdnem 60%-kal nött meg a gép üzemideje, ami nem kis eredmény. Persze a statisztikában az a szép, hogy bármit be lehet vele jónak állítani, ezért célszerű számszerűsíteni is a különbséget: 51 perccel tovább működött a gép hardveres gyorsítás mellett. Azt is mondhatnám, hogy egy sorozatrésznyivel tovább, ha ez elterjedtebb mértékegység lenne.

Valószínűleg egy hardveres gyorsítás nélkülöző atom cpu-val szerelt gépen is komoly különbségek jönnének ki, bár ott legfeljebb 720p felbontású videóval lehetne tesztelni, esetleg kétmagos változata talán már boldogulna 1080p-vel is. (Később talán kiegészül az írás egy alap 1.6-os atomos netbook teszttel is.)

Nézzük milyen minőségű a gyorsítás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.