2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MIUI v6 - Az újból újradefiniált android

Megérkezett az androidos berkekben népszerű, a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI rendszerének új, hatodik változata.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások #3

Az alap telefonos alkalmazások nem sokat változtak. A már jól bejáratott egyszerű felületet kapta mindegyik. Funkcióit tekintve viszont nem nagyon venni észre változást. A névjegyzék, az üzenetek és a híváslista maradt a v5-ben megismert, így most külön nem is nagyon részletezném őket.

A bejövő híváskor illetve hívásindítás vagy hívás közbeni képernyő viszont megváltozott. Funkcióit tekintve ugyan nem, de az új flat designt követve kissé egyszerűsödtek. Rossz hír viszont az alant látható tokhoz hasonlót vásárlók számára, ugyanis a hívásfogadás/elutasítás korábban a feloldóképernyőhöz hasonló körös megoldással volt lehetséges, amit kihasználva lehetett az efféle tokokat használni, most azonban felfele húzással tudjuk ezt megtenni, így efféle tokok elvesztették a funkciójukat.

A biztonsági központ is megmaradt, szintén egyszerűsödött felületet kapva. Sok változás itt sem történt. A tisztítás, adatforgalom, tiltólista, töltöttség, antivírus és az engedélykezelő kapott itt helyet, melyeket ha akarunk, egyesével a főképernyőre is kirakhatunk ikonként..

A tisztítás néven futó menüpont a cleanmaster támogatásával készült, és funkciója is az említett alkalmazáshoz hasonló. A cache-t, a reklám és maradványfájlokat valamint a feleslegesen megmaradt telepítőcsomagokat tudja megkeresni, és eltávolítani.

Az adatforgalom szintén nem nagyon szorul magyarázatra, a mobilinternet fogyasztásunkat tudjuk mérni, és szabályozni vele. Tapasztalataim alapján elég pontos. Lehetőségünk van alkalmazásokra lebontva engedélyezni, hogy adat, vagy WiFi forgalmat használhat-e, netán mindegyiket, vagy egyiket sem.

Részletes statisztikát is kapunk az egyes alkalmazások fogyasztásairól, illetve találunk itt egy, az Opera Max által fejlesztett adattömörítő opciót is, mellyel spórolhatunk a mobilinternet keretünkből. Ha valamely alkalmazásnál ezután hibába ütköznénk, akkor sem kell aggódni, megadhatunk kivételeket, melyeknél nem lép életbe az adattömörítés.

A tiltólista egyértelmű, a fekete listás kontaktjaink hívásai, illetve üzenetei jelennek meg itt. Érdekes, hogy a szolgáltatómtól kapott egyik üzenetet is ide dobta be(értesítést küld róla), pedig én nem állítottam be szemétként. Persze könnyen orvosolható a dolog, de azért fura. Amolyan e-mail szerű levélszűrőként működhet.
Az antivírus szintén nem szorul magyarázatra. Van, működik, ha valakinek kellene.

Töltöttség címszó alatt az akkumulátorral kapcsolatos energiatakarékossági beállításokat találjuk. Különböző profilokkal szabályozhatjuk a telefonunk fogyasztását, melyek töltöttségtől függően automatikusan is válthatnak, vagy akár ütemezett profilváltásokat is beiktathatunk.
Egyes profilokon belül a CPU használat (normál, max), az automatikus memória takarítás, fényerősség, kijelző kikapcsolásának ideje, repülőgép mód, WiFi, 2G/3G, rezgés, bluetooth, szinkronizálás, gps, érintéskori rezgés és hang állítható.

Az engedélyek pontra bökve az alkalmazásaink különböző hozzáféréseit, és automatikus indulásait szabályozhatjuk, de ezeket nagyon. Mindegy egyes alkalmazás esetén mi magunk dönthetjük el, hogy hozzáférhet-e a telefonkönyvhöz, üzenetkehez, naptárhoz, és sok egyéb máshoz. Ha nem akarjuk, akkor semmihez sem férhet hozzá.

A root jogosultságot engedélyezése kicsit másképp működik, mint a korábbi MIUI verzióban. Ezúttal nem kapunk kapcsolót, amivel egy mozdulattal root jogokat adhatunk mindennek. Most ha egy alkalmazás root jogokat igényel, elsőre nem kap, viszont ilyenkor megjelenik az engedélykezelő, root jogosultságok listáján, ahol ezután már bekapcsolhatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.