2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MIUI v6 - Az újból újradefiniált android

Megérkezett az androidos berkekben népszerű, a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI rendszerének új, hatodik változata.

[ ÚJ TESZT ]

Alapok, zárképernyő

Alapok

A fejlesztők nem nagyon tették közzé, hogy mit változtattak a motorháztető alatt, de enélkül is megállapítható hogy fürgébb lett a rendszer, és a memóriakezelésen is faragtak. Pörgős működést, gyors parancsvégrehajtást és végre normálisan használható multitasking-ot kaptunk. A Mi3 KitKat szoftvere eléggé balul sikerült ebből a szempontból, de úgy tűnik most sikerült kijavítaniuk az ott elkövetett hibákat.
A fejlesztői lehetőségek között továbbra sem érhető el az ART motorra való váltás, alapértelmezetten pedig valószínűleg továbbra is a Dalvik-al van dolgunk. Talán többünk kedvence lehetett a "sarkok lekerekítése" opció is, ez sajnos eltűnt a beállítások közül.

Sokak nagy bánatára a fizikai menü gomb használatát is elfelejthetjük, arra ugyanis jelenleg a feladatkezelő ugrik fel. Néhány alkalmazás esetén hosszan nyomva(ez állítható) még ellátja a korábbi menü gomb szerepét, sok helyen viszont kénytelenek vagyunk a program fejlesztője által(többnyire felülre, nem is értem) elhelyezett "három pontos menü" használatára hagyatkozni.
Ez állítólag a Google akarata, na de ha már saját felületet húzunk az androidra..

Zárképernyő

Rögtön az elején észrevehetjük, hogy már a hatodik verzióval van dolgunk, mert az eddig használt zárképernyőt is alaposan átdolgozták a készítők. Immáron egy lentről felfelé történő suhintással oldhatjuk fel a zárat, így eltűnt a megszokott köröcske a képernyő közepéről. A nagyobb baj, hogy ezzel együtt gyorsindító ikonok, illetve a dupla klikkre(vagy zene elindítására) aktivizálódó zenevezérlők is. Sajnos egyiket sem pótolták, vagy építették be az új irányelveket követve. Öröm az ürömben, hogy jobbról a kamera legalább előcsalható, valamint a Home gombra tenyerelve a zseblámpa is életre kel.

Az ide bevezetett értesítési rendszer viszont nagyon jól sikerült. Ha elmulasztott eseményünk van, a képernyő alján megjelenik egy kis köröcske, amiben az értesítések számát egy, minő meglepő, számmal jelzik. Erre rábökve felugrik egy lista, ami a lehúzható értesítőpanelhez hasonló módon adja tudtunkra az egyes értesítéseket.
Nemcsak a gyári, de minden utólag telepített alkalmazás is ki tudja rakni ide az értesítéseit, ráadásul mi magunk szabhatjuk meg, hogy melyik teheti meg, melyik nem. Adott értesítésre bökve pedig természetesen a megfelelő helyre lyukadunk ki egyből.

Itt is, ahogy az egész rendszeren jellemző, hogy ha megtekintünk egy értesítést(nem kell rámenni, elég az értesítést megnézni), akkor a többi értesítési felületről eltűnik a jelzésre való figyelmeztetés. Ez okos dolog, mert nem fogjuk minduntalan ugyan azt az értesítést 2x-3x megnézni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.