2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MIUI v6 - Az újból újradefiniált android

Megérkezett az androidos berkekben népszerű, a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI rendszerének új, hatodik változata.

[ ÚJ TESZT ]

Beállítások, egyebek, összegzés

Beállítások

A beállítások menüpont is megváltozott. A korábbi kétoldalas mivolta eltűnt, így a kedvencek oldal nincs többé. Viszont cserébe kicsit összeszedettebb, és jobban rendszerezett lett az egész. Külön menüpontot kaptak a különböző fiókok, így végre nem közvetlenül ide szórja ki az összeset.
Ezt a példát követve a gyári alkalmazások is kaptak egy külön menüpontot, ahol szépen összeszedve megtaláljuk az összes gyári alkalmazás beállításait. Egyébként az alkalmazásokon belül előhozott beállítások menüvel pont ugyan ide lyukadunk ki.

Az email alkalmazás korábban már v5 alatt megújult, így most eget rengető változások itt sem történtek. Ahogy a böngésző kapcsán sem. A design itt is megváltozott, hogy passzoljon az összképbe, de az alatta dolgozó motor maradt a régi.

Összegzés

Egy új korszak köszöntött be a MIUI életében. A manapság divatos "flat" őrület ide is begyűrűzte magát, ami nem is baj, mert egy ötletes, apró animációkkal megtűzdelt, gyors, és egyszerű felület rakódott össze belőle, amit sajnos egyelőre nem tudunk kitörő lelkesedéssel fogadni, ugyanis mellette renget apró vagy épp nem is apró funkció tűnt el a rendszerből, amik eddig a MIUI-t jellemezték.

A kamera funkciótlansága nyilván még változni fog, hisz ha így maradna, abból komoly vérengzés lenne, aminek a fejlesztők esnének áldozatául, azonban az is sejthető, hogy nem fogunk minden visszakapni. Érthetetlen lépés volt a korában jól működő funkciók kihagyása, megnyirbálása.

A zenelejátszó alkalmazás sok funkciója tűnt el, a menü gomb hiánya miatt bonyolultabbá vált főképernyő szerkesztés, az értesítő sávból végleg eltüntetett értesítő ikonok, a zárképernyő gyorsindító ikonjai, az értesítési területen nyomon követhető adatforgalom vagy épp a zenevezérlő gombok zárképernyőről való száműzése mind mind olyan dolog, amit lehet, hogy mi épp nem használtunk, de akkor is csak a MIUI részét képezték, és attól volt olyan, amilyen. Több hónap használat után vettem észre, hogy a főképernyőn a zenelejátszó vagy a jegyzet alkalmazás ikonját végigsuhintva feldobja nekünk a widget-et, hát már ezt sem teszi.

Nem mellesleg pedig egy fejlesztésnek nem arról kellene szólnia, hogy a korábban már jól működő dolgokat asszimiláljuk. Nem tudhatjuk, hogy a továbbiakban mi kerül vissza, mi sem, de ha a fenti hiányosságokat megoldják, akkor csillagos ötöst érdemel a hatodik generációs MIUI, addig viszont csak erős közepes.

Barthezz2

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.