2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MIUI v6 - Az újból újradefiniált android

Megérkezett az androidos berkekben népszerű, a Xiaomi saját fejlesztésű MIUI rendszerének új, hatodik változata.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások #2

Kamera

Ez az a rész, ami szót sem érdemel. Borzasztó. Maguk a megoldások, az innen onnan swipe mozdulatokkal előcsalható beállítások ötletesek, és jól használhatóak, azonban jelenleg ott tartunk, hogy a beállítási lehetőségek konvergálnak a nullához. Maximum 720p videófelvétel, semmi opció, a képméret sem állítható, azaz szinte semmi.
A fejlesztők ígérete szerint vissza fogjuk kapni (még szerencse) a bővített beállításokat, azonban jelenleg ez az alkalmazás kvázi semmire sem jó.

Zene

A zenelejátszó is elég rendesen átalakult. A már korábban megújult videó alkalmazáshoz hasonlóan itt is egy kétoldalas jobbra-balra lapozható felület fogad minket indítás után, melynek egyik része az online, másik a helyi zenék számára van fenntartva(a magyar verzióban az offline lap az alapértelmezett, gyárilag az online).

Az online felülettel most nem foglalkoznék sokat. Egy ingyenes, a felhasználók feltöltéseiből élő zenei szolgáltatásról van szó, mely hazánkban esetenként megkérdőjelezhető jogszerűsége Kínában valószínűleg megfelel a helyi törvényeknek. Természetéből fakadóan pedig esetenként nem is túl megfelelő minőséggel kecsegtethet, akadozó letöltési sebesség mellett.

A helyi zenei oldal egy elég egyszerűre sikeredett képernyővel fogad minket. A Mi fiókunk trónol felül, alul pedig a minden dal, helyi dalok, és kedvencek felsorolás, valamint legalul a lejátszási listák sorakoznak. Ebből a Helyi dalok értelem szerűen a telefonon tárolt tartalmak listázását jelenti, a Minden dal pedig az online szolgáltatások keretein belül beszerzett számokat is tartalmazza.

Ezen kívül is van különbség a kettő közt, ugyanis a Minden dal szekcióban számok, előadók, és albumok szerinti csoportosításban találjuk meg zeneszámainkat, míg a Helyi dalok rész alatt az összes zeneszámot vegyítve, valamint a mappastruktúra szerinti elrendezést láthatjuk.
A lejátszó legalján a Most játszott dal adatait láthatjuk, erre tapicskolva pedig be is hozza a Most játszott felületet. Nagyon adja magát, hogy felfele húzzuk ezt a kis sávot, erre azonban nem, csak az érintésre reagál.

A most játszott felület is átalakult. Maradt a három oldalas elrendezés, jobbra a dalszöveg, balra pedig az épp játszott számok listájával. Ezúttal azonban nem kapunk teljes háttérképes borítót, azok középre lettek száműzve, a lejátszó háttere pedig az adott dal albumborítójának színei alapján változtatja színét. Eléggé jól néz ki a dolog.
Ha a borítóra nyomunk, akkor elérhetővé válnak a további opciók, úgymint zeneszám letöltése, minőség beállítása (online zenékhez), lejátszási beállítások(ismétlés, véletlen lejátszás), airplay, ha van elérhető eszköz, és egyebek.

Az egyebek alatt találjuk a Misound zenei kiegészítőt, amely különböző fülhallgatókra (főleg Xiaomi fülhallgatók, de kapunk két generic opciót is) szabva teheti szebbé a hangképet, valamint van hangszínszabályzó is amely több előre beállított hangképet tartalmaz, és sajátot is létrehozhatunk, amit el is menthetünk.

A probléma ott akad az egésszel, hogy a korábban a menü gombra felugró opciók és beállítási lehetőségek úgy ahogy van, mentek a levesbe. Se ID3 tag szerkesztés, se manuális borító vagy dalszöveg letöltés, se semmi. Érthetetlen.

Videó

A videólejátszó nem sokat változott. Itt is kétoldalas felület fogad minket, online és offline tartalomra osztva (itt az online az alapértelmezett nyitóoldal). Az általam tesztelt videók mindegyikével elboldogult, még a killa_sample se okozott neki gondot. A feliratokat sajnos nem kezeli.

Galéria

Ezen is reszeltek a fejlesztők. Egy három oldalas felületet kapunk, ahol első oldalon a fényképeinket találjuk. Ide a MiCloud és helyi fájlok is vegyesen bekerülnek. Érdekes, hogy egy korábbi beta változat alatt nem tapasztaltam gondot, most a végleges változatban viszont nem túl folyamatosa a működés. Vélhetően ezen még faragni fognak. Elsőre azt mondanám, hogy a bélyegképek betöltése miatt nyögdécsel a dolog.

Ez a nyögdécselés egyébként első bekapcsolás után máshol is jellemző (lásd videó később), de aztán rövid időn belül magához tér a rendszer, és akadásnak nyoma sincs, csak itt a galériában. Valószínűleg betudhatjuk az első fejlesztői v6 kiadásnak.

Második lap a helyi képeket, harmadik pedig a MiCloud-ot tartalmazza, itt már azokat a képeket is láthatjuk, amiket nem a kamerával készítettünk, de a felhőben tárolunk. Az egyes képeket nézve a vissza gombon kívül egy kétujjas kicsinyítő mozdulattal is visszatérhetünk a felsoroláshoz. Kérhetünk diavetítést is, aminél magunk állíthatjuk be, hogy a képek mennyi ideig legyenek láthatóak, a nekünk felesleges albumokat pedig könnyedén el is rejthetjük.

Kérhetjük a fotóink automatikus feltöltéstét a felhőbe, mit kérhetjük, alapértelmezetten be van kapcsolva, ahogy az is, hogy csak WiFi hálózatokat használhat erre a célra, aggódni tehát nem kell. Persze, ha nincs rá szükségünk, vagy mobilhálózaton lógva is szeretnénk feltölteni az elkészült alkotásokat, annak sincs akadálya. Egyébként 11 GB cloud tárhelyen gazdálkodhatunk

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.