2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Merevlemez nélküli Windows telepítés és indítás

...hálózat segítségével: hogyan telepítsünk és alakítsunk ki egy hálózatról induló és Windows-t futtató gépparkot?

[ ÚJ TESZT ]

IIS beállítása és végleges indítószkript betöltése

IIS beállítása

Az előző lépéseket követve tulajdonképpen létrehoztunk egy olyan hálózatot, ahol egy kliens már képes hálózatról indulni. Mivel azonban mi egy olyan hálózat létrehozását tűztük célul, aminek valamennyi kliense képes hálózatról indulni (és ugye mindezt úgy, hogy mindegyik gép alapja az előbb létrehozott Master Disk lesz), ezért még pár lépés végrehajtására szükségünk van.

Emlékezzünk vissza arra az oldalra, ahol átbeszéltük, hogy nagy vonalakban hogyan is fog működni egy kliens bootolása. Így már tudjuk, hogy minden klienshez egy-egy különbözeti lemez fog tartozni, és a kliensek ennek és a Master Disknek az egyvelegét fogják látni. A különbözeti lemezek létrehozására és betöltésére mi egy ASP szkriptet fogunk használni, ami egy IIS webkiszolgálón fog futni.

Telepítsünk tehát egy IIS-t a szerverünkre, amit az Új szerepkör varázsló segítségével tudunk megtenni. Ne felejtsük el kiválasztani az ASP-t is, mikor a varázsló a telepíteni kívánt szolgáltatásokra kérdez rá.

Elméletileg készen is lennénk a szerepkör beállításával, azonban a mi szkriptünknek emelt jogosultságokkal kell futnia ahhoz, hogy a különbözeti lemezeket létrehozhassa. Az emelt jogosultságok problémáját én egyszerűen oldottam meg: beállítottam, hogy a szkript az én felhasználóm alatt fusson.

TIPP: Ha biztonságosabb szervert szeretnénk, akkor hozzunk létre külön erre a célra egy felhasználói fiókot, és paraméterezzük át az IIS-t, hogy például csak a mi szkriptünket engedje majd emelt jogokkal futni. Ehhez segítséget a Microsoft Developer Network dokumentációja (is) adhat.

Szóval lépjünk az IIS kezelőjébe! A Kapcsolatok nevű ablakpanelen kövessük az alábbi útvonalat: <szerverünk neve> / Helyek / Default Web Site! Ezután válasszuk a Hitelesítés menüpontot! A megjelenő listában kattintsunk jobb gombbal a Névtelen hitelesítés elemre, és válasszuk a Szerkesztés menüpontot. A megjelenő ablakban kattintsunk a Beállítás gombra, és adjuk meg hozzáférési adatainkat!

A DHCP szerver konfigurálása a (végleges) hálózati indításhoz

Jelen pillanatban már alkalmas a DHCP szerverünk a hálózati indításhoz, de ez csak a Master Disk esetén igaz. A végleges felálláshoz szükségünk van egy indítószkriptre (lásd a következő szekció), aminek az URL-jét meg kell adnunk a klienseknek.

Lépjünk be a DHCP kezelőpultjába, majd a Szerepkör beállításai menüpont alatt a Rendszerindítási fájl nevét módosítsuk az alábbira: http://192.168.10.1/boot_script.asp?mac=${net0/mac}

Végleges indítószkript betöltése

Elérkeztünk az utolsó lépéshez: a kliensek indítását vezérlő szkriptet kell letöltenünk, majd beállítanunk saját környezetünkhöz. Töltsük le innen a szkriptet (természetesen használat előtt csomagoljuk ki), majd másoljuk a következő könyvtárba: C:\inetpub\wwwroot!

Ezután személyre kell szabnunk a szkriptet! Nyissuk meg egy szövegszerkesztővel (akár a notepad.exe-vel, akár az ingyenes Notepad++ programmal), majd az Edit lines below sor alatt módosítsuk a változók paramétereit úgy, hogy azok igazodjanak a mi környezetünkhöz (a lenti kép segíthet ebben)!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Windows 10 telepítése és szépítése

    Idegesítő túl nagy letisztultság. Hová lettek a widgetek? Miért fehérek a fejlécek? Varázsoljuk szebbé!

  • Windows Embedded 7 - Windows 7 egy kicsit másképp...

    Bemutatom, hogy hogyan használj próbaként egy egyedi, a rendszer mélyééig testreszabott Windows-t!

  • Windows 8.1 teszt

    Néhány napja végre megjelent a várva várt frissítés a Windows 8-hoz. Bár hagyományos irányítással még mindig szokatlan a csempés felület, a Windows 8.1 valószínűleg a legjobb operációs rendszer, ami Redmondból eddig kikerült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.