2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Merevlemez nélküli Windows telepítés és indítás

...hálózat segítségével: hogyan telepítsünk és alakítsunk ki egy hálózatról induló és Windows-t futtató gépparkot?

[ ÚJ TESZT ]

Végszó

Azok, akik az informatikában jártasabbak, valószínűleg hallottak arról, hogy hogyan lehet Windowst telepíteni hálózatról. Azonban arról, hogy Windowst egy távoli meghajtóra miként lehet telepíteni, arról egyáltalán nem biztos.

Nem csodálom: ilyen konfigurációt élőben én sem láttam sehol sem, és a témában kutakodva nem is találtam sok élő példát ennek megvalósítására. Pedig nem rossz lehetőségről van szó: költséghatékonyabb és könnyebben menedzselhető, mint ha a klienseink helyi lemezt használnának. Sajnos a megoldás hátrányokkal is bőven rendelkezik: a távoli lemezről futtatott rendszer lassabb, mint hagyományos társa, és más kötöttségekkel is rendelkezik a bemutatott módszer.

Egy hálózatról indult kliensgép

A hátrányok ellenére is azt gondolom, hogy egyes esetekben a megoldás életképes lehet, ennek megfelelően elkészítettem a telepítési leírását a megoldásnak. A leírás segítségével azok is építhetnek egy ilyen hálózatot, akik pusztán csak kíváncsiságból érdeklődnek a megoldás után. Sok érdeklődőnek azonban közel sem biztos, hogy szüksége lesz a telepítésre: a cikkemben igyekeztem a megoldás működési elvét részletesen leírni és a tapasztalataimat megosztani.

A tapasztalataim megosztása mellett a cikkhez sebességteszteket is csatoltam: egyrészről mert engem is érdekelt, hogy számszerűsítve mennyire befolyásolja hátrányosan a rendszer és a programok teljesítményét a távoli lemez, másrészt ezzel is igyekeztem színesíteni a cikkemet.

Én abban bízom, hogy a bemutatóm hasznosnak és érdekesnek bizonyul az olvasók körében, és hogy a megírásába fektetett idő megtérülni látszik majd. A cikk fórumában várom a felmerült kérdéseket is, amikre a legjobb tudásom szerint igyekszem majd válaszolni.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkem! :)

Azóta történt

Előzmények

  • Windows 10 telepítése és szépítése

    Idegesítő túl nagy letisztultság. Hová lettek a widgetek? Miért fehérek a fejlécek? Varázsoljuk szebbé!

  • Windows Embedded 7 - Windows 7 egy kicsit másképp...

    Bemutatom, hogy hogyan használj próbaként egy egyedi, a rendszer mélyééig testreszabott Windows-t!

  • Windows 8.1 teszt

    Néhány napja végre megjelent a várva várt frissítés a Windows 8-hoz. Bár hagyományos irányítással még mindig szokatlan a csempés felület, a Windows 8.1 valószínűleg a legjobb operációs rendszer, ami Redmondból eddig kikerült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.