2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Merevlemez nélküli Windows telepítés és indítás

...hálózat segítségével: hogyan telepítsünk és alakítsunk ki egy hálózatról induló és Windows-t futtató gépparkot?

[ ÚJ TESZT ]

A rendszer tesztjei

Miután én is építettem virtuálisan egy ilyen merevlemez nélküli gépparkot, nekiláttam megmérni, hogy számszerűen mégis mennyire lassabb a Windows és a programok, ha azokat egy távoli meghajtón, és nem egy helyi lemezen tároljuk.

A sebességteszthez használt (virtuális) gép adatai:
- Processzor: 2 mag engedélyezve, PAE/NX bekapcsolva
- RAM: 1500 MB
- Merevlemez: 25 GB IDE (csak a merevlemezt tartalmazó gépnél)
- ODD: DVD-ROM IDE
- NIC: Intel PRO/1000 MT Desktop (szerver oldalon is, csak a hálózatról induló gépnél)

A virtuális gépek gazdagépének adatai:
- Processzor: Intel Core i5-4200H
- RAM: 8GB DDR3-1600
- Merevlemez: HGST 7200rpm 1TB SATA-III
- OS: Windows 8.1 Core x64

A teszthez a Microsoft oldaláról letöltött 32 bites Windows 8.1 Enterprise Evaluation telepítőt használtam, és a telepítő által felrakott rendszert futtatták a gépek. A virtuális gépeket Oracle VirtualBox (5.0.16) segítségével virtualizáltam.

FONTOS: A teszteket igyekeztem nagy pontossággal és odafigyeléssel végezni, de nem feltétlenül tükrözik a valós különbséget a két megoldás között. Az én tesztjeimben a számítógépek virtualizálva lettek (ráadásul egy ingyenes programmal) és egy decens, ám nem szerver hardver adta a gépek alapját. Az eredményeket a fentiek figyelembevételével tekintsétek mérvadónak.

1. teszt: Windows telepítése
Az időt a következőképpen mértem: A cél meghajtó kiválasztása után az asztal megjelenéséig úgy, hogy a BIOS-ban töltött időt, és a felhasználói beavatkozással eltelt időt nem számítottam.

Eredmény: A helyi merevlemezre történő telepítés során 5 perc 19 másodpercre volt szükség a rendszer telepítéséhez, míg a hálózati meghajtóra történő telepítés 18 perc 23 másodpercig tartott. A különbség 13 perc 4 másodperc a "hagyományosan" telepített gép javára.

Őszintén megmondva egy kicsit lesújtott az eredmény. Bár (ha szerencsénk van) telepíteni a Windowst ritkán kell, mégis több mint háromszor gyorsabban települt helyi lemezre a rendszer, mint a távolira, és ez a különbség számszerűsítve soknak tűnik, még ha az idő figyelése nélkül nem mondtam volna ekkora különbséget a telepítési idők között.
Érdekességként leírom, hogy a lemez nélküli gép a telepítés első fázisában vesztett igazán sokat: míg ez a gép 9 perc alatt végzett ezzel a művelettel, addig a helyi lemezre telepítő gép 2,5 perc alatt tudott túljutni ezen a fázison.

2. teszt: A Windows indítási idejének mérése
Az időt a következőképpen mértem: Újraindítottam a számítógépet, és a Windows logó megjelenésétől az Asztal megjelenéséig mértem az időt.

Eredmény: A helyi lemezes gép átlagosan 7 másodperc alatt, míg a távoli lemezes gép 45 másodperc alatt érte el az Asztalt.

Valahogy sejtettem, hogy nagy lesz a különbség, és igazam lett. Hozzá kell tennem: a 45 másodperces bootidő sem rossz, azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy minél terheltebb a hálózat, annál inkább nőni fog ez az érték (is).

3. teszt: Lemez teljesítményének mérése CrystalDiskMark segítségével
Az időt a következőképpen mértem: A program 5.1.2-es verzióját használtam a méréshez, ahol a program a mért eredményt ötször ellenőrizte vissza, és 2 GB-os méretellenőrzést választottam. A rendelkezésemre álló összes tesztet lefuttattam.

Eredmény: Az eredményeket egy képbe szedtem:

Tulajdonképpen jól látszik a lassabb működés oka: az írási és az olvasási sebességek jóval elmaradnak a távoli lemezes gép esetében a helyi meghajtóval rendelkező géppel szemben. Megállapíthatjuk, hogy ha nagy fájlokkal kell dolgoznunk munkák során, akkor egy hálózatról induló gép nem a legjobb eszköz hozzá.

Általános tapasztalatok a gépek sebességével kapcsolatban
A fentiekben számszerűsítettem pár tesztem eredményeit, azonban a gépeket más módon is megizzasztottam. Ilyen volt a Microsoft Office 2010 telepítése is, ahol a távoli rendszert futtató gépnek 1,5-szer annyi időre volt szüksége a telepítés végrehajtásához, de indítani a csomag programjait mindkét gép ugyanannyi idő alatt el tudta indítani. Egy 5 MB-os állomány megnyitásánál körülbelül 1,5 másodperces különbség volt a két gép között. A böngészők megnyitásánál is hasonló volt a tapasztalatom, de a weboldalak hasonló sebességgel töltődtek be mindkét rendszeren.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Windows 10 telepítése és szépítése

    Idegesítő túl nagy letisztultság. Hová lettek a widgetek? Miért fehérek a fejlécek? Varázsoljuk szebbé!

  • Windows Embedded 7 - Windows 7 egy kicsit másképp...

    Bemutatom, hogy hogyan használj próbaként egy egyedi, a rendszer mélyééig testreszabott Windows-t!

  • Windows 8.1 teszt

    Néhány napja végre megjelent a várva várt frissítés a Windows 8-hoz. Bár hagyományos irányítással még mindig szokatlan a csempés felület, a Windows 8.1 valószínűleg a legjobb operációs rendszer, ami Redmondból eddig kikerült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.