2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

LG OLED48CX TV mint monitor

Az első „kis” méretű OLED TV, amire már monitorként is lehet tekinteni. De vajon mennyi kompromisszummal jár?

[ ÚJ TESZT ]

Gyakorlati használat és verdikt

Milyen élmény használni?

Most, hogy kapott hideget és meleget is tulajdonságok tekintetében az LG TV-je, végre ideje szubjektív ítéletet is mondanom a kijelző felett.

A kibontást követően az asztalra helyezve és bekapcsolva teljes vizuális túltelítődést okozott. A méretére igaz, amit szoktak mondani, hogy ugyan tudtam ilyen óriási lesz, csak nem sejtettem. Ugyanakkor hozzá kell tennem, mint eddig minden másik kijelző méret váltást, ezt is körülbelül egy hét alatt meg tudtam szokni. A megfelelő méretű asztallal párosítás viszont kritikus a kényelmes használathoz, a korábbi 60 cm-es mélységű asztalomon szinte biztos vagyok benne, hogy használhatatlan lett volna.

Szintén nem elhanyagolható tényező, hogy mivel egy TV-ről beszélünk, a saját állványa semmilyen döntési-forgatási opciót nem enged meg, így kiemelten fontos, hogy jól helyezzük el már a kezdetektől. Avagy használjunk valami alternatív rögzítési megoldást, ami ezt lehetővé teszi. Esetemben az állítható magasságú asztallal elég jól lehet játszani, hogy a kijelző megfelelő pozícióba kerüljön. Álló pozícióban is nagyszerűen szemmagasságba helyezhető.

Játék, multimédia

Az igazi porond, ahol ez a kijelző domborítani tud, az a játék és multimédia felhasználás. Filmekhez és videókhoz nem igazán tudunk jelenleg választani az OLED-nél jobb megoldást. Sokadik alkalomra is az államat kerestem a tökéletes feketék, az őrületes kontraszt és a rendkívül élénk színek láttán. Monitorként használva ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy videókat ritkán akarok teljes képernyőn lejátszani, vagy hátrébb kell gurulnom a székkel, ha hosszabb moziról van szó. Filmet még mindig inkább a nappaliban a kanapén fogok nézni, ahol az OLED után a Samsung LED TV-m már sajnos nem rendelkezik olyan impozáns képpel. Azt hiszem meg is van, mi fogja váltani idővel – jajj a költségvetésnek.

Ennek megfelelően én leginkább játékokhoz fogom használni ezt a kijelzőt. Az egyhetes együttlétünk alatt egyrészt PUBG alatt tudtam kipróbálni a 120 Hz-es frissítés adta előnyöket, valamint a Command & Conquer: Remastered alatt próbálgattam a kijelzőméret adta lehetőségeket.

PUBG alatt azonnal feltűnt a 60 Hz és 120 Hz közötti különbség. Minden sokkal vajsimább, és a legkisebb képernyőn történő eseményekre is sokkal aktívabban figyeltem fel. Ugyan csak a korábban írt 1440p 120 Hz módszerrel tudom jelenleg meghajtani, de még így is egyből jelentkezett, hogy az óriási méret miatt sokkal könnyebben szúrom ki a távolban történő eseményeket, igazi csemege távcsöves puskával lövöldözni. A panel beépített skálázója nagyszerű munkát végez, a kis felbontásból való felnagyításnak csak a finom mintázatokon, például kerítésen látjuk nyomát, de ez sem kibírhatatlan. A látóteret betöltő élményt mindenesetre szokni kell, elsőre kicsit émelyítő volt, de gyorsan hozzá tudtam szokni. Érdekes új élmény volt, hogy járművet vezetve az út egyenetlensége a képernyőméret és a nagy frissítés miatt sokkal jobban átjött. Már-már VR-hez hasonló élményt nyújt ez az összeállítás, legalább is az Oculus Questemmel összevetve. Szimulátor rajongóknak valószínűleg igazi földreszállt paradicsom. És még a HDR nyújtotta lehetőségeket nem is tudtam tesztelni.

Command & Conquer alatt szinte azonnal ledobta az agyam a láncot, amikor a még fel nem fedezett terület tökéletes feketeségével találkoztam elsőnek. A képernyő mérete miatt a remastered 4K-s grafika minden apró részlete tökéletesen kivehető és tűéles. Az óriási felbontás miatt a legtöbb klasszikus térkép gyakorlatilag scrollozás nélkül átlátható, ami egészen döbbenetes élményt nyújt. Nem volt már ennyire felhőtlen az élmény a felskálázott játék közbeni videókat elnézve. Minden restaurálási próbálkozásuk ellenére sajnos ezek még mindig igen pocsék minőségűek, amit az OLED panel csak még jobban kiemelt. Ez egyébként az internetes videókra is igaz, hogy az eddig korrekt minőségűnek tűnő 4K YouTube videók hirtelen elégtelenek kezdtek lenni, és megjelentek a tömörítési hibák. Azt hiszem így jár, aki túlzottan előre akar rohanni technikában.

Munka közben

A korábbi oldalakon taglalt problémák ellenére is fantasztikus, hogy mennyi tartalommal lehet megtölteni a képernyőt. Mint írtam is, ténylegesen 4 db 24"-os kijelző tartalmát el lehet rajta helyezni. A 48"-os méret miatt ezt még épp úgy meg lehet tenni, hogy nem feltétlenül kell a fejünket is fordítani hozzá, ugyanakkor jófajta szemtorna pásztázni a kijelző tartalmát. Célszerű úgy elhelyezni az ablakokat, hogy a fókuszban lévő tartalmat a középső részen helyezzük el, és oldalra csak a kiegészítő tartalmak kerüljenek.

A csillogó glossy bevonat valós körülmények közötti használhatóságától tartottam, de szerencsére nem az extra csillogós külsőt kapta, épp csak annyival van jelen, ami kimondottan jót tesz a színek kiemelésének. Teljesen sötét képernyőn azért láthatjuk magunkat tükörszerűen, illetve fényforrásokat sem célszerű a kijelző mögött elhelyezni, mert azok is visszacsillannak.

A felület minél hatékonyabb felosztására használhatjuk például a Microsoft PowerToys megoldásán belül a FancyZones lehetőséget. Ezzel pillantok alatt tetszőleges rácsmintázatba feloszthatjuk a monitort, és utána a már jól ismert snap lehetőséggel odaragaszthatjuk az egyes ablakokat.

Amiről gyanúsan le fogunk szokni, az az egér kurzorral a képernyő sarkaiba rohangálás, mint például a Start menü használat. Ezek helyett érdemes billentyűzettel megoldani, amit csak lehet, és az egeret inkább a központi ablakban használni. Persze aki ragaszkodik az egérhez, megpróbálhatja az egér gyorsulási értéket és a DPI-t feljebb emelni. Én programozás során egyébként is rengeteg terminál parancsot és gyorsbillentyűt használok, így számomra ez nem okozott sok fejtörést.

Habár az OLED panel nagyszerű betekintési szögekkel bír, és a fényerő és a kontraszt szemből nézve a sarkokban sem változik, némi színtorzulást azért meg lehet figyelni a széleken, ami engem kicsit csalódásként ért (habár hozzáteszem más kijelzők esetében sem lenne tökéletes ekkora méretben a kép a széleken, így egyik problémát cseréljük a másikra; talán hajlított OLED kijelzővel lenne jobb a helyzet). Emiatt nagy méretű grafikus előkészítő munkára nem biztos, hogy tudnám javasolni, hacsak nem még nagyobb mélységű asztalon kerül elhelyezésre.

Közeli használatnál a fehér és világos szürke felületeken enyhe piros tónust figyeltem meg, ennek mértéke változik a betekintési szöggel. A white balance beállításoknál enyhén csökkentettem a piros szín erősségét, amely után ez megszűnt. Ugyan Warm 3 színbeállítás mellett használom, amely már önmagában is eléggé szemkímélő, még így is kissé csökkentettem a kék fény erejét. Összességében nagyon kellemes látvány a kijelzőn dolgozni, hosszú munka után sem érzem azt, hogy elfáradna rajta a szemem. Ami valószínűleg eléggé meglepő, figyelembe véve, hogy mekkora fotonágyúnak és álló szoláriumnak képzeli el az ember ezt a képernyőméretet ilyen közelről. Az OLED lehetővé teszi, hogy kis fényerő beállítással is nagyon jól elkülönüljenek az egyes képernyőelemek, így nem kell vakító fehér képernyőt nézni egész nap. Mindenesetre az ebből adódó különbségeket egy hagyományos LCD-vel szemben szokni kell, de megéri. Ahol csak lehet, érdemes az OS és a programok dark beállítását használni.

A korábbi oldalon részletezett betűtípus probléma némi többletmunkával abszolválható, a legtöbb program esetében meg lehet találni azt a betűtípus, méret és színösszeállítás kombinációt, amivel élvezettel használható. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy nem „dobozból kibontom” élményt nyújt, amit igazából már a TV menüben való konfigurálása során is láttuk, hogy mennyire nem így van.

Nehezebb dió az ASBL problémája: amíg jelen cikket írom, többször előfordult, hogy indokolatlanul lecsökkentette a fényerőt a kijelző. Ez sajnos nem ideális, és szintén szubjektív, hogy ki az, aki emiatt inkább eláll a vásárlástól. Számomra egyelőre elviselhetőnek tűnik, de aki gondolkodik a kijelző megvásárlásán, jó ha tudja, hogy ezt sajnos nem lehet kikapcsolni, legalábbis garancia vesztés terhe nélkül.

Rendkívül jó kérdés, hogy a munka során használt statikus alkalmazás felületek milyen gyorsan fogják előidézni a burn-in-t. Személy szerint a javasolt beállításokon túl (nem túl magas fényerő, rejtett tálca, animált háttérkép, 1 perc után aktiválódó fekete képernyővédő) nem babysitelem extra módon a panelt. Meglátjuk, meddig bírja így. Mások tapasztalata alapján meglepően jól tűrik már ezek a sokadik generációs megoldások, de saját kézből fogom leginkább megtudni, mi az igazság.

A rejtett Windows tálcánál engem egyébként idegesített a még úgy is látható 2 pixelnyi felső rész, így készítettem egy AutoHotkey scriptet, ami rejtett állapotban a legáttetszőbb, de a rendszer szempontjából még jelenlevő ablakot varázsol a tálcából. Az egeret a képernyő aljára víve ugyanúgy megjelenik.

Rendkívül futurisztikus amúgy teljesen fekete háttér mellett is használni az alkalmazásokat ezen a kijelzőn. Mivel teljesen tökéletesen fekete veszi körbe az ablakokat, olyan hatást kelt, mintha azok a semmiben úsznának, vagy saját zéró keretes monitorukon jelennének meg. Aki teheti próbálja ki, maradandó élmény.

Verdikt

Nevezhető az abszolút etalonnak ez a kijelző monitorként?

Semmiképpen sem mondanám. Inkább egy olyan power user kedvenc játékszerének, aki nem retten vissza attól, hogy kicsit a dobozon kívül kell gondolkodni, és saját képére faragnia azt. Sajnos túl modern a kijelző technológia, aminek a szoftveres inkompatibilitásnál vagyunk kénytelenek elfogadni hátrányait. Az árcímke szintén nem egyszerű eset. Főleg a burn-in lehetőségével, amely időzített bombaként ketyeg fejünk felett. Mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, hogy az amúgy igen tetemes előnyök listájával szemben képes-e elfogadni ezen kockázatokat és problémákat.

Cserébe azért sehol máshol nem látott élménnyel jutalmazza, ha kitartóak vagyunk. És jelenleg nem igazán tudunk ezen az árszinten és képernyő méretben jobb általános célú kijelzőt vásárolni, amely az eredeti kitétellistát közel maradéktalanul teljesíti. Esetleg több másik kijelzővel tudjuk kiváltani ezen célok lefedésére, de ha a célunk egyetlen monitor használata, még a kompromisszumok ellenére is meg lehet kedvelni. Remélem, tartós használatban sem lesz ez másképp!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.