2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

LG OLED48CX TV mint monitor

Az első „kis” méretű OLED TV, amire már monitorként is lehet tekinteni. De vajon mennyi kompromisszummal jár?

[ ÚJ TESZT ]

OLED, mint alternatíva

Az LG 48"-os OLED megoldása különösen érdekes kandidátusnak tűnt, főleg, hogy az internet a megjelenése környékén tele volt olyan anyagokkal amelyek a monitorkénti használatát ecsetelték, és ezek természetesen velem is szembe jöttek szép számmal. Csak a YouTube kínálatból szemezgettem pár emlékezetesebbet:


RTINGS: LG CX 48” OLED Monitor Review (2020) - The ultimate large format gaming monitor?


LTT: Every other monitor is DEAD to me - LG CX OLED 48"


David Zhang: The Ultimate Small TV, Big Gaming Monitor | LG CX 48-Inch 4K OLED


Level1Tech: LG CX OLED Display: How Is It For Productivity?

Az LG megoldása papíron zavarbaejtően jól hangzik:

Méret, felbontás: A 48"-os mérethez a 4K felbontás 91 PPI pixel sűrűséget kínál. Ez ugyan elsőnek picit kevésnek tűnhet, azonban egy ekkora méretű kijelzőt a többség valamivel távolabbról fogja nézni mint egy hasonló pixel sűrűségű 24"-os monitort. Ugyanakkor a 48"-os méret már lehetővé teszi, hogy egy nagyobb számítógépasztalra tegyük. A nagy mérethez óriási képernyőfelületet is kapunk. Legegyszerűbb, ha úgy képzeljük el, mint ha 2x2-es rácsba rendeznék 4 db 24"-os 1080p kijelzőt. Megközelítőleg hasonló méretet és pixelsűrűséget is kapunk.

Gamer képességek: Az LG TV-je az elsők között van, amely támogatja a HDMI 2.1 csatlakozó formátumot, ráadásul ebből kapásból 4 darab is került rá. Ez azt jelenti, hogy képes a 4K 120Hz RGB videójelek fogadására. A kijelző hamarabb volt elérhető, mint hogy olyan eszközt tudjunk mellé vásárolni, amely képes ilyen videójellel kiszolgálni. Az Nvidia RTX 3000-es vagy az AMD RX 6000-es sorozata csak jó pár hónappal később vált elérhetővé (khm, akarom mondani, elméletben meg lehet őket venni). A kijelző egyébként teljes értékűen Nvidia G-Sync kompatibilis, ezt a dobozán is hirdeti magáról. Az OLED megjelenítés miatt a pixelválaszidő azonnalinak tekinthető. A G-Syncnek és a PC üzemmódnak köszönhetően 11 ms input latencyvel bír, ami ugyan nem a legjobb a gamer monitorok között, de a TV-k között kimagasló, és a monitorok között sem kell szégyenkeznie. A kezdeti G-Sync körüli firmware-es botladozásokat mostanra egészen korrekt módon kijavította az LG, ebben az Nvidia közvetlenül segítette.

Képminőség: Az OLED alapú megjelenítésnek köszönhetően tökéletes kontraszt, kalibrálást követően professzionálishoz közeli színhűség és kiváló részlet-visszaadás jellemzi. Mivel az OLED emisszív technológia, minden egyes képpont függetlenül vezérelhető, emiatt, ahol nincs tartalom, ott teljesen kikapcsolt állapotban is vannak a pixelek, nem találkozunk az LCD-knél tapasztalható háttérfény beszűrődés, vagy az IPS glow effektusokkal. Ez azt is jelenti, hogy a natívnál kisebb felbontásokban is használhatjuk a zavaró keretek nélkül, például ultrawide vagy klasszikus konzol felbontásokat szimulálandó. Illetve természetesen filmek alatt sem fognak zavarni a fekete keretek a 16:9-nál szélesebb vagy magasabb képi tartalmak miatt.

A LED vezérlés PWM mentes, így a szemünkhöz is rendkívül kegyes. Az LG OLED kijelzői megkapták a TÜV „Eye Comfort Display” minősítését is, amellyel a magas képminőségét, a vibrálásmentességét és az alacsony kék fény kibocsájtását ismerik el.

HDR: A kijelző ugyan nem a legjobb HDR kijelző a piacon, az OLED adta lehetőségeknek köszönhetően kiváló fényerő elkülönítésre képes (annyi fényerő zónánk van ahány pixelünk), és valós képi szituációban akár 800 nites fényerő-maximumra is képes. A panel ezen felül natívan képes 10 bites subpixelenkénti színfelbontásra. Ugyan nem rendelkezik DisplayHDR minősítéssel, ezen tulajdonságok alapján a DisplayHDR 600-as minősítéshez szükséges képességeket képes maradéktalanul lefedni.

Az OLED kijelzők árazásban továbbra is a prémium szegmenshez tartoznak, de az elmúlt években sokat csökkent az áruk. Néhány éve még bőven a milliós határ felett találtunk csak ilyen megoldásokat. Az LG 48"-os modellje a bemutatása idején még 600 ezer forint körül volt megvásárolható, mostanra kifutó modellként valamivel 400 ezer forint felett hazavihetjük. Ezzel már a kategóriájában hasonló méretű és tudású gamer monitorok árcímkéjével vetekedik. Biztos sokaknak feltűnik, hogy ez az árszint azonos vagy magasabb mint az 55"-os modell esetében. Sajnos ez az ára az új nem konvencionális OLED méretnek; a gyártása még nincs kellően felfutva az olcsó előállítást megteremtendő. Ez a jövőben várhatólag változni fog.

Aki ilyet szeretne, lehet, nem árt cselekednie, ugyanis a CX sorozatot hamarosan váltja a 2021-es C1-es, amelynek árazása egyelőre nem ismert, de feltehetőleg indulásnak nem lesz olyan kedvező mint a CX esetében. Én is így tettem, immáron egy hete nyúzok egy példányt.

Érdemes továbbá azt is megemlíteni, hogy az LG az idei év második felében fog valószínűleg előrukkolni 42" OLED TV-jével is, illetve bejelentésre került egy 32"-os OLED monitor is. Aki sokalja a 48"-os méretet, és nem siet a döntéssel, esetleg bevárhatja ezeket is. Azonban a pletykák szerint a 32"-os monitorral leginkább a professzionális szegmenst tervezik megcélozni, ehhez tartozó árcímkével, így a 42"-os TV modell lesz várhatólag sikeresebb a konzumer szegmensben.

Természetesen semmi sem akadályoz meg bárkit abban, hogy a 48"-nál nagyobb modelleket próbálja meg monitorként befogni. Az egyes szérián belüli méretváltozatok képességeikben megegyeznek. A nagyobb méreteket ugyanakkor már érdemes lehet falra rögzíteni, vagy akár valamilyen extra TV állványra tenni a számítógépasztal mögé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.