2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

LCD monitor mint TV?

Ma már lassan eljutunk oda , hogy a monitoraink nagyobbak lesznek, mint a TV-k...

[ ÚJ TESZT ]

Külső TV-tuner

Két másik módszer is rendelkezésünkre áll még, viszont mindegyiknek további anyagi vonzata is van az előzőkkel szemben, ugyanis plusz eszközt kell vásárolnunk. Dönthetünk egy számítógéphez csatlakoztatható tunerkártya mellett, illetve külső tuner használata is szóba jöhet.

Külső tunerek éppen eme cél szentesítésére készültek, azaz a monitorunk TV-ként való használatára. Miről is van szó? Lényegében olyan eszközről, mint egy TV box. Rendelkeznek a megfelelő ki és bemeneti csatlakozókkal, TV tunerrel, távirányítóval, így semmi másra nincs szükségünk, csak mint az előző esetben, azaz magára a monitorra, mint megjelenítő, illetve valamilyen hangkeltő eszközre, és magára a bementi forrásra.

Többféle ilyen tuner is kapható a boltokban, viszont hogy érthetőbb legyen a mondandóm kiválasztottam azt, amellyel én is szemezgettem annak idején, mint egy lehetséges megoldás. Nevén nevezve az Items ITV-901 termékéről van szó(természetesen bármi mást is nézhetnék, a választás csakis az előzőleg szerzett információim alapján történt, és a képek sem sajátok, hanem neten megtalálható képek).

Mint a képeken látni, meg van áldva a készülék csatlakozókkal bőségesen. A hátoldalon találjuk a tápcsatlakozó, és antennacsatlakozó, monitor ki- és bemeneti csatlakozóit, valamint a hang ki-bemeneti csatlakozókat is. A másik oldalon pedig sorban a kompozit audió és videó bemenet(RCA), s-video, és YPbPr csatlakozók sorakoznak. Ezek külső eszköz (box, amin nincs digitális csatlakozó*, DVD lejátszó, videó, konzol stb..) csatlakoztatására használatosak, amiket most külön nem tárgyalnák, mert a hátoldalon találhatóak a számunkra szükséges csatlakozók.

Fogjuk tehát a kábeltelevízió (antenna) csatlakozóját, és bekötjük az antennabemenetre, egy vga kábellel meg hozzácsatlakoztatjuk az eszközt a monitorhoz, valamint árammal is ellátjuk a tunert. A jack hangkimenetet a megfelelő kábelek (jack-RCA) segítségével pedig egy erősítőhöz, vagy ha nagyon nincs más lehetőségünk a monitorunk beépített hangszóróihoz csatlakoztatjuk (jack-jack). Ezután bekapcsolva a tunert különböző beállításokra van lehetőségünk, megadhatjuk a monitorunk felbontását, ami jelen esetben maximálisan 1680x1050 lehet, beállíthatjuk a régiót, és az egyéb szükséges dolgokat, és indulhat a csatornák keresése. Mindezek után már készen is vagyunk, és kezdődhet a szórakozás.

Volt nekünk ugye még egy bemeneti d-sub csatlakozónk is. Az arra volna hivatott, hogy a számítógépünk d-sub kimenetét felhasználva, nem közvetlen a monitorba kötjük, hanem ide, így a tuner segítségével választhatunk, hogy a tv jeleit, avagy a számítógépét továbbítsuk a monitorra, illetve több eszközzel is elérhető az úgynevezett pip(kép a képben) funkciót is, mikor is számítógépezés közben egy kis ablakban nézhetjük a televízió adását.

Aki eme megoldás mellett dönt, mindenképpen nézzen utána, hogy igényeinek és monitorának megfelelő tunert válasszon. Tárgyunk alanya például csak analóg adások vételére képes, és maximálisan 1680x1050-es felbontást tud nyújtani, így aki digitális, HD adást szeretne a későbbiekben nézni, az a szerint keressen egy megfelelő alternatívát magának.

*Amennyiben olyan beltéri van a birtokunkban, amivel az első módszer nem megoldható a digitális csatlakozók hiánya miatt, azt ezzel a módszerrel tudjuk a monitorhoz csatlakoztatni, csak természetesen akkor nem az antennakábelt fogjuk igénybe venni, hanem az előlapi csatlakozók valamelyikét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.