2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

LCD monitor mint TV?

Ma már lassan eljutunk oda , hogy a monitoraink nagyobbak lesznek, mint a TV-k...

[ ÚJ TESZT ]

Belső és USB tunerek

Végül itt maradt nekünk a talán legközismertebb módszer, a számítógéphez csatlakoztatható tunerkártyák, és USB eszközök. Előnye lehet az előzőkhöz képest, hogy semmi plusz nem szükséges hozzájuk, csupán maga a számítógép, viszont éppen ez a hátrányuk is, ugyanis itt ha tévézni szeretnénk, az előzőekkel ellentétben mindenképpen mennie kell a gépünknek is.

A boltok polcain számtalan márka több képviselőjét is megtaláljuk, így van választék bőségesen. Vásárlás előtt már csak azt kell eldöntenünk, hogy mire is kell elsősorban(TV nézés, esetleg digitalizálás), milyen minőséget szeretnénk, kell-e nekünk a digitális vétel, vagy elegendő lesz jelenleg az analóg is, na meg persze, hogy milyen mélyen vagyunk hajlandóak a zsebünkbe nyúlni. Fontos a választáskor arra is ügyelni, hogy az általunk használt operációs rendszerrel is működjön a kiszemelt áldozat, mert ha erről megfeledkezünk, kellemetlen perceket okozhatunk magunknak.

Használhatjuk őket egy mezei antennával, de akár kábeltévé, satelit(műhold), és egyéb külső eszközzel is, persze csak a megfelelő kártyával/usb eszközzel rendelkezve.

Az üzembe helyezés viszonylag egyszerű, betesszük a gépbe, feltelepítjük a drivereket és a hozzá kapott szoftvert(szoftvereket), elvégezzük a beállításokat, és végül megkerestetjük a csatornákat. A mellékelt program nem mindig épp a legfejlettebb, és funkciókban duskáló alkalmazás, de szerencsére számtalan olyan program létezik, amely több tunerrel is képes együttműködni. Itt van mindjárt a Vistában és a közelgő Windows 7-ben, valamint az XP „különkiadásában” a Windows Xp Media Center Editionban található Media Center alkalmazás*, vagy a Cyberlink PowerCinema nevű programja, és a legtöbbször a reménytelenségből megmentő ChrisTV és Dscaler is(és még sok más, persze nem mind ingyen..).

Különböző kényelmi funkciók(epg, timeshift, txt, időzíthető felvétel) is elérhető legtöbb programban, és ezeken kívül is számos beállítás állhat rendelkezésünkre, de persze azt ne várjuk el egyik programtól se, amire a kártyánk nem képes.

*A Windows Xp Media Centerben, és a Vistában található Media Center alkalmazás kizárólag hardveres kódolású kártyákkal képes együttműködni, míg a Windows 7 Media Centere már a szoftveres tunereket is kezeli, valamint a tunerhez csatlakoztatott külső eszközt(box, dvd, video, konzol..) csak megfelelő távirányító megléte esetén használhatunk. Vásárlás előtt mindenképp győződjünk meg róla, hogy helyesen választottunk-e, ha ezen alkalmazások valamelyikét szeretnénk használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.