2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

LCD monitor mint TV?

Ma már lassan eljutunk oda , hogy a monitoraink nagyobbak lesznek, mint a TV-k...

[ ÚJ TESZT ]

Plug and Play módszer

Van tehát egy monitorunk, DVI bemenettel, van egy TV box HDMI kimenettel, valamint digitális SPDIF és analóg RCA hangkimenettel. Kezdődhet a szerelés:
A kép átviteléhez mindössze egy HDMI kábel, és egy pár ezerért kapható DVI-HDMI átalakítóra van szükségünk, vagy nemes egyszerűséggel vásárolunk egy DVI-HDMI kábelt, és összekötjük a beltérit és a monitort.

Na azért ennél kicsit bonyolultabb volt a dolog. Első, amit állítani kellett, az a beltéri kimeneti jele, amit meg is tettem. Jelen esetben lehetőségem volt választani SD1, SD2, SD3 (analóg kimeneti jelek) és a nekünk jelenleg szükséges 720p és 1080i között.(vannak még egyebek is, mint például: 576i, 576p stb., de arra nincs szükségünk). Ki is volt szépen választva az 1080i, de mégsem volt kép. Aztán kiderült, hogy szükséges azt is megmondanunk a beltérinek, hogy a hozzá csatlakoztatott HDMI kábel másik végén szintúgy HDMI, avagy DVI csatlakozó található-e. Miután ezt is beállítottam, már bámulhattam is a TV-t.

De ugye még mindig csak ott tartunk, hogy képünk van, de kellene ugyebár hang is az igazi tévézéshez. Mivel jelen monitor hangszóróval nem rendelkezik, azért azt másképp kell megoldanunk (ahogy már említettem, vannak HDMI csatlakozós, beépített hangszóróval rendelkező monitorok is, de ha megtehetjük, akkor azoknál is külső hangforrásban érdemesebb gondolkodni, mert a monitor hangszórói nem nyújtanak valami hatalmas élményt). A set top box rendelkezik digitális, és analóg hangkimenettel, így már csak az a kérdés, hogy melyik is kell nekünk. Mivel én csak egy analóg sztereó erősítővel rendelkezem, ezért utóbbit választva összekötöttem egy RCA kábellel az STB-t és az erősítőt, és már élvezhettem is a TV nyújtotta örömöket.

Mivel digitális TV szolgáltatásról van szó esetemben, amiben már HD csatornák is találhatók, ezért elérhető néhol 5.1-es hangzás is, amiről én így lecsúsztam, de akik digitális hangbemenettel felvértezett, többcsatornás erősítővel rendelkeznek, náluk jobb választás lehet az SPDIF kimenet használata.

Természetesen ahány szolgáltató, annyiféle beltéri egység, és annyiféle beállítás lehetséges, így a beállítás során hasznos lehet, ha nem dobtuk el a kézikönyvét. Annyi viszont fontos, hogy rendelkezzen digitális kimenettel, mert egy RCA, vagy egy Scart kimenetet nehézkesen alakítanánk HDMI vagy DVI bemenethez.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem a képaránynak megfelelő monitorunk van? Nos ez bennem is felvetődött, többek közt ezért is döntöttem a 16:9-es, FullHD-s monitornál, biztos ami biztos alapon. Elviekben működhet ez más képarányú, és más felbontású monitoron is, viszont mivel kipróbálni még nem volt lehetőségem, ezért biztosan nem állíthatom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.