2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IMAX – Maximum mozi

Az IMAX és IMAX 3D működésének és hátterének áttekintése

[ ÚJ TESZT ]

IMAX mozik, vetítő

Az IMAX több féle technológiát, filmméretet alkalmaz, így az igényeknek több féle terem, mozi felel meg. Ezek közül kettőt emelnék ki itt:

IMAX Dome / OMNIMAX

A legnagyobb mozik, a legjobb 15/70 mm-es filmek vetítésére. Természetesen ezekben a leghatásosabb az élmény is. 30 m átmérőjű kupolára vetítik a filmet.

IMAX 3D

Silver screen vászonnal ellátott termek 3D vetítésre polarizációs technikával. Ilyen van Budapesten az Arena Plaza épületében is. A vászon méretei: 18 m magas és 24 m széles.

A vetítő

Mint említettem, az IMAX projektorok különleges vetítők. A filmet vízszintesen húzzák el a lámpa előtt és a tökéletes képstabilitás érdekében vákuummal rögzítik az üveglaphoz. A sebesség 48 fps.

A fényforrás 2 darab 15 000W-os xenon izzó és olyan forró működés közben, hogy vízzel kell hűteni. Egy vetítő súlya több tonnára rúghat és kezeléséhez kiképzett személyzet kell.

A 3D-s IMAX projektor 2 projektoros polarizációs megoldással dolgozik, vagyis a két polarizációs szintet két szűrővel érik el, szemben a RealD 3D egyprojektoros, Z-screnn-t alkalmazó megoldásával.



IMAX Dome-ban használatos projektor



Fent középen látható a vetítőn a léghűtés csöve. A kompresszor egy másik teremben van hozzá.



A 3D-s film két tekercse.

Az IMAX 15/70 mm-es filmet fogadó projektorai akár 600 000 dollárba is kerülhetnek, így valóban csak gondosan kiképzett asszisztensek kezelhetik.

Rövid videó a 3D projector összeszereléséről: LINK

És egy videó egy IMAX film befűzéséről: LINK

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • CINEMApink mozi teszt

    Tényleg megérkezett a prémium mozizás Magyarországra? A cikkből minden kérdésre választ kapsz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.