2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

IMAX – Maximum mozi

Az IMAX és IMAX 3D működésének és hátterének áttekintése

[ ÚJ TESZT ]

Kamerák II

Kicsit részletesebben ismerkedjünk meg néhány kamerával.

MKII LW



Forrás: gizmondo

Az Everest-en készült film forgatásakor használt "LightWeight", vagyis pehely könnyű kamera, amely csupán 21 kg tömegű, ám összesen másfél percnyi filmszalag fér bele (152 m).

Több kép: LINK

MSM 9802



Forrás: gizmondo

Az MKII-nél kétszer több filmet, vagyis 3 percnyit tud tárolni (304 m). Általános használatú 2D-s kamera. Ezt használták a Dark Knight forgatásán is (erről majd később), amikor egy kaszkadőr jelenet közben összetörték. A biztosítás fél millió dollár rá és igen költséges volt a javítása is (~250 000 dollár).

Több kép: LINK

3D-15 Solido



Forrás: gizmondo

Az egyik 3D-s kamera az IMAX arzenáljában. Két lencse, két felvevő, két filmszalag... 150 kg-ot nyom akkor, ha összesen 762 méter van betekerve. Szimultán módon rögzít a két szalagra 24 fps sebességgel.

A Hubble 3D földi forgatásait ezzel a kamerával fényképezték.

Több kép: LINK

3D-30



Forrás: gizmondo

A másik 3D-s kamera kicsit trükkösebb az előzőnél, mert egy szalagra rögzíti mindkét szemnek a képeket. Ugyanúgy szimultán veszi a két lencsére érkező fényt, ám a képkockákat egymás után rögzíti, így egy bal és egy jobb kép követi egymást mindig. A sebesség így nyilván pont kétszerese a szalag tekerésének felvétel közben (48 fps), így nagyjából 1, másfél perc alatt elfogyaszt 304 méternyi filmet.

A felvétel után először a szalagon értelmezni kell a képek sorrendjét és szétválasztani, addig nézhetetlen. Tehát felvesznek valamit, dolgoznak vele sok időt a felvétel után is, és ha hibás, megy a kukába.

Ezt a kamerát vitték magukkal a NASA űrhajósai az űrbe, hogy ott filmezzenek vele a Space Station forgatásán, ám kicsit módosítva, 1524 méternyi szalag fért el benne, ami így 7 és fél percnyi rögzítést tett lehetővé.

Érdekesség, hogy ismét ezt a kamerát vitte fel az Atlantis űrsikló idén tavasszal a Hubble teleszkóphoz, hogy a Warner és az IMAX közös projektjén belül leforgassák a Hubble 3D című filmet a távcső javítási munkálatai közben.

Több kép: LINK

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • CINEMApink mozi teszt

    Tényleg megérkezett a prémium mozizás Magyarországra? A cikkből minden kérdésre választ kapsz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.