2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HUAWEI Ascend G700

Megint 4 mag. Megint 5”. Természetesen Kínából. Csupán egy a sok közül, vagy egyéniség a sok között?

[ ÚJ TESZT ]

Multimédia

A telefon multimédiás képességeinek vizsgálatát négy ágra bontottam. Ezek a zene- és videolejátszási képességek, az FM rádió, a böngésző és a kamerák.

Zene- és videolejátszó:

Az előtelepített zenelejátszó alkalmazással meglepő módon zenéket tudunk lejátszani. Egyszerű, letisztult felületű, a célnak megfelel. Megbirkózik az MP3, a WAV, az eAAC és a FLAC formátumokkal. Tud véletlenszerűen és ismételve is zeneszámot lejátszani. Szűrhetünk előadóra, albumra és a zeneszámokat tartalmazó mappákra is. Kereshetünk a hangulatunknak megfelelő – vidám, derűs, szomorú, pörgős – zenét, illetve a kedvenceinket is tagelhetjük. Emellett kezeli a lejátszási listákat és az albumborítókat. Hangszínszabályzót sajnos nem tartalmaz. Akinek nem jönne be, vagy kevesellné a szolgáltatásait, alternatívát találhat a Play Áruházban.

A telefon kihangosítva elég hangosan, bár kissé dinamikátlanul szól. Ezen sem meglepődni, sem csodálkozni nem szabad, a hátlapi hangszóró leginkább hanghívások kihangosítására szolgál. Zenét nem a hátlapi zümmögőn hallgatunk!!!

A mellékelt 3,5”-os headset sajnos hagyományos kialakítású, nem hallójáratos. A hallójárataim bizonyára nem szabványosak, így ez a fajta headset vagy kiesik a fülemből vagy tör. A teszt kedvéért azért kipróbáltam. És bizony csalódtam. Pozitívan. Ahhoz képest, hogy milyen kis vacaknak tűnik, meglepően szép hangja van. Természetesen önmagához képest. A magas sok, de legalább van közép, és ha nagyon moderáltan, de mély is. Bár aki zenehallgatásra is használja a telefonját, vagy vesz vagy már birtokol valami normális fülest.

Emellett még kipróbáltam egy high-end TSG, vagyis "teszkógazdaságos", Philips SBC HL140 sztereó fejhallgatóval, valamint egy Silvercrest SKH 60 B1 fejhallgatóval is. A Philips-szel egész szépen szól, csak hiányoznak a mélyek, és a középtartomány is kevés. 1.200 Ft-ért az ember csodát nem várhat. Munka melletti zaj generálására elmegy.

A SilverCrest egy más világ. Nagyon más. Papíron ez egy hifi fejhallgató, zárt rendszerű, 40 mm-es PET membránnal. A G700-zal meghajtva, hangszínszabályzó hiányában is nagyon szép a hangja. Telt, öblös mély/mélyközép, csilingelő, magas frekvenciákban gazdag, széles hangképű, tényleg öröm zenét hallgatni vele.

A teszteléshez használt zeneszámok
– Nightwish – Bye bye beautiful
– Nightwish – I want tears my back
– Yello – Jingle Bells (flac)
– Parov Stelar – Booty swing
– Air Robic – 5 & 1 in the summer sun
– Woodoo and Serrano – Blood is pumpin

A hangkép kellemes, alapértelmezetten sajnos kicsit halk. Ezen – és még sok minden máson – az MTKEngineeringMode-ban javíthatunk, ha szükségesnek találjuk. Az alapértelmezett 112 egységről felemeltem a hangerőt 150 egységre. A maximális 160 egység. Így már bőven elég volt a hangerő is. A SilverCrest fejhallgatóval még sok is, bár Shanon den Adelből vagy Tarja Turunenből sosem lehet elég sok.

(update:
Sajnos egy rendszer-újratelepítést követően nem tudok már belépni az Engineering Mode-ba. Ez több fórum szerint is „Huawei-betegség”. Néha megy, néha nem. Fene a bundájukat…)

A telefon videólejátszási képességei korrektek. Az előtelepített lejátszó is boldogul az MP4, a WMV, a H.263 és a H.264 formátumokkal. Az AVI-tól viszont fázott. Akinek ez a tudás kevés lenne, a Play Áruházban videólejátszót is talál bőven, én az MXPlayert ajánlom. Az lényegében mindenevő. A szoftveres dekóder telepítése nem feltétlenül szükséges, megoldja hardveresen.


A tesztelésre használt tartalmakkal az AVI kivételével a gyári alkalmazás is megbirkózik, diavetítés egyiknél sem fordult elő. Bár néhány klipnél megmagyarázhatatlan „vibrálással” találkoztam. Ez a jelenség a gyári és az egyéb lejátszónál, valamint az eredetileg a telefonon lévő kókányolt custom ROM-nál is előfordult. Codec hibára gyanakodom, mivel az MXPlayer kikapcsolt szoftveres dekódolóval tökéletesen működik.

AVI esetén az előtelepített lejátszó a videót lejátszotta, a hangot nem. A 3 GB-os MKV-nál akadtak kisebb megingások, gonosz módon előretekertem kb. 30-45 percet, majd rögtön vissza 25-30 percet, aztán előre vagy 60-at. De a legrosszabb esetben is 0,5 s gondolkodás után folytatta.
Az MXPlayert hasonló gonoszkodások nem tudták zavarba hozni, a lejátszás teljesen folyamatos volt.

A teszteléshez használt videók:
– Within Temptation – Paradise (What About Us ) ft. Tarja (mp4, HD)
– The hobbit desolation of Smaut – trailer (MP4, HD)
– Hisztéria (~VGA; .avi)
– Harry Potter és a titkok kamrája (MKV H264, HD) Nem röhög!!!!

FM Rádió:

A telefonban található FM rádió is, használatához a headsetet vagy bármilyen vezetékes fül/fejhallgatót kell csatlakoztatni, mivel a vezeték az FM antenna. A hangolás könnyű és gyors, használata egyszerű. A csatornák neveit kiírja, de a csatornákat az előválasztó listában mi is elnevezhetjük és rögzíteni is tudjuk a műsort. Ennél több szót kár erre a funkcióra vesztegetni.

Böngésző:

Böngészni alapból a Huawei saját böngészőjével lehet, e mellé még telepítettem a Chrome-ot. Mindkettő jól használható, gyors és szépen tördeli az oldalakat, a kétujjas kicsinyítés/nagyítás is működik. Flash természetesen egyiknél sincs.

Kamerák:

Sokak szemében egy telefon sarkalatos pontja a kamera, a telefont is ez alapján ítélik meg. Én, ha fényképezni támad kedvem, azt fényképezőgéppel teszem és nem egy telekommunikációs eszközzel. Ezzel lehet vitatkozni, lehet egyet nem érteni. Sebaj, mindenkinek más-más preferenciái vannak.

Szóval a kamerák.
A hátlapi fotonrögzítő eszköz egy hátsó megvilágítású – BSI – 8 MP maximális felbontású szenzorral szerelt autofókuszos kamera, LED segédfénnyel megtámogatva. Elég részletesen testre szabható.
Fénykép módban kiválaszthatjuk a felvételi módot, választhatunk néhány effekt közül. Beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, választhatunk 11 témaautomata közül, beállíthatjuk az érzékenységet (célszerű ISO 100-on fixálni, mert különben feltolja ISO 800-ig, és elég vízfestékes lesz a végeredmény). Testre szabhatjuk az expozícióvezérlést, beállíthatjuk az önkioldót, a képminőséget és a felbontást. Kérhetünk segédrácsot, GPS-taget. Beállíthatjuk a segédfényt és válthatunk a fő- és a másodlagos kamera között.
Van „zoom” is, de ezt inkább ne feszegessük, interpolálja a képet, és borzalmas lesz a végeredmény!

A képminőség tűrhető – fotós szemmel nézve kevésbé szar –, a vonalélesség és a színhűség jó, a kontraszt megfelelő. Az automatika általában nem lő (nagyon) mellé, de ha bele szeretnénk nyúlni a képbe, megtehetjük. A képeken a zajszűrés nyomai elég erősen látszanak, sajnos szereti elmosni a részleteket.

Nem ezzel fogom elkészíteni életem legfontosabb képeit, viszont szükség esetén nálam van. Összességében elégedett vagyok vele, hozza azt a minőséget, amit egy mobiltelefonba épített „kamerától” elvárok.

Videó módban beállíthatjuk a felbontást, a fehéregyensúlyt, a képminőséget és GPS-taggel láthatjuk el a képeket. Beállíthatjuk a segédfényt és válthatunk a fő és a másodlagos kamera között.
Itt is van „zoom”, de itt sem kellene feszegetni! Videót maximum FHD felbontásban képes rögzíteni. A fájlformátum sajnos csak 3 GP. Kipróbáltam a felvételt HD és FHD felbontással is. Személyes véleményem, hogy elég a HD is. Ha FHD-ban szeretnénk videózni, vásároljunk megfelelő kamerát!

Az alábbi 50%-ra leméretezett tesztképek kül- és beltéren, segédfénnyel és nélküle, valamint nappal és éjszaka készültek. Az első kép az eredetileg rajt lévő custom ROM-mal készült, a többi a Huawei B142-es ROM-jával. Mintha a custom ROM-mal jobban „dolgozna” a kamera.


Villányi Portugieser. Állítólag finom volt


Kerékpárút békaperspektívából


Egy kazánház ajtaja


A kazánház kéménye


Süni, a tükörállatom (bocs, hogy lemaradt a bal oldala, épp zöldet kaptam...)


"INS" gomb a klaviatúrámról


Kaposvár, Kanizsai utcai fűtőmű kéményei


Pöfi, a család szeme fénye (~ 6,5 kg-os és durván 105 cm-es emberevő eunuch)


Kaposvár, Fő utcai "forgatag"


Kaposvár címere egy 1000-szer újrafestett hirdetőtábla tetején

Az előlapi kamera felbontása 1,3 MP, videót maximum HD felbontásban képes rögzíteni. Segédfény és AF nincs. A képminősége a funkciójához mérten elfogadható, videotelefonálásra bőven elég. Beállításai jóval szegényebbek, mint a hátlapi kameráé. Beállíthatunk önkioldót, választhatunk néhány témamódot és effektet, kérhetünk segédrácsot, GPS-taget, és állíthatunk a képminőségen, illetve a felbontáson.

A LED segédfény vakunak szerintem kicsit kevés, bár elég erős a fénye. Különben is egy vaku ívfényt használ! Zseblámpának viszont nagyon jó, 5-6 m-re simán elvilágít, a fénye LED-hez képest homogén, szépen terül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo P780

    Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék.

  • OPPO Find 5 Midnight bemutató

    Megnéztem, hogy mire képes ez az éjféli szörnyeteg Kína egyik legnívósabb gyártójától. Stílus a javából..

  • Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

    Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez?

  • Xiaocai X9 okostelefon - A legjobb?!

    Ismét egy kínai telefon: dual SIM, moddolt Android, jó akkumulátor, korrekt hardver, nagyon olcsón!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.