2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HUAWEI Ascend G700

Megint 4 mag. Megint 5”. Természetesen Kínából. Csupán egy a sok közül, vagy egyéniség a sok között?

[ ÚJ TESZT ]

Kommunikáció, GPS, akkumulátor, üzemidő, konklúzió

Adatbevitel:

Az elsődleges adatbeviteli médium a virtuális billentyűzet, esetemben nem a Touchpal nevű csoda, hanem egy mezei Google AOSP billentyűzet. Tökéletesen meg vagyok vele elégedve, annak ellenére sem tervezem a cseréjét, hogy néhány keyboard alkalmazást már kipróbáltam.

Emellett használható a Google hang alapú gépelés funkciója is. Megfelelően artikulálva kb. 95%-os pontossággal ismeri fel a magyar nyelvet. Jelentősen leegyszerűsíti a hosszabb szövegek bevitelét, csak kicsit hülyén fest, ahogy a telefonunkhoz beszélünk.

A tárcsázó grafikáját is a felület stílusához igazították. Hasznos, hogy az alkalmazás képes a gyors-hívások kezelésére is.

Hálózatkezelés és adatátvitel:

A telefon DualSIM-es lévén két mini SIM aljzattal rendelkezik, DualSIM/Dual standby rendszerű. Ez annyit tesz, hogy a két SIM egyszerre van fent a hálózat(aik)on, de ha az egyiken kommunikálunk, a másik lelép a hálózatról. Egymásra történő hívásátirányítással elkerülhetjük a „Jájjj, máár megint miéért nem értelek el? Biztos azzal a … voltál!” kezdetű hisztiket. Ennek azonban lehetnek költségvonzatai.

Frekvenciakezelés:
SIM1
GSM: 900MHz; 1800MHZ; 1900MHz; 850MHz
WCDMA: 2100MHz; 900MHz
SIM2
GSM: 900MHz; 1800MHz; 1900MHz; 850MHz
WCDMA: -

A két SIM közül a jobb oldali aljzat a SIM1, csak itt működik a 3G, a bal oldali SIM aljzat a SIM2, ezzel maximum az EDGE szabványnak megfelelő sebességgel tudunk internetezni. 3G-t használva a maximális letöltési sebesség 42,2 Mbps, a feltöltési sebesség 5,76 Mbps lehet.

Adatokat mozgatni az USB-kábellel, Wi-Fi-n, Bluetooth-on és a DLNA szolgáltatással tudunk. Az USB 2.0 szabványú, a wifi egység 802.11 b/g/n normás, képes hotspotként is funkcionálni. A bluetooth modul 4.0-ás, és kezeli az A2DP szabványt. A Plantronics fülesemmel tökéletesen együttműködik. A DLNA segítségével, megfelelő vevővel – DLNA-képes TV, médiabox – médiatartalmakat oszthatunk meg.
LTE, Qi, NFC, MHL, OTG és HDMI nincs. Az MHL és a HDMI hiánya adapterrel elméletileg orvosolható, a Qi hiányára, ha valakinek szüksége lenne rá, szintén van megoldás. Én is tervezem egy Qi asztali tartó/töltő beszerzését.

GPS:

A telefonban természetesen GPS – A-GPS – is található EPO és YGPS támogatással. Az első indításkor abszolút hidegindítással, direkt YGPS, EPO és A-GPS adatok nélkül indítottam. A Samsung Galaxy ACE-em ilyenkor még a módosított gps.conf file-lal is átlag 2-5 percig molyolt, mire megtalálta magát, így felkészültem a hosszas homokórázásra.

Hááát… Amit kaptam, arra nem számítottam. Nem egészen 1 perc alatt volt fix, adatkapcsolattal és minden segítséget bekapcsolva 3-5 s… A pontossága álló helyzetben kb. 2-3 m. Igaz, a gps.conf állományt előzetesen kozmetikáztam. Navigáció közben a jelet stabilan tartja és pontos is. Navigálásra az OSMAnd+ nevű alkalmazást használom. A teszt kedvéért kipróbáltam egy kb. 30 km-es tesztútvonallal, nehezítésképp az útvonalba beiktattam szőlőhegyi murvát több közbenső állomással tarkítva, TSZ utat, lakott területet, alsóbbrendű utat, főútvonalat és városi/belvárosi szakaszt is.
Két esetet leszámítva 5-10 méteres pontossággal jelezte, hol járok, időben szólt, ha fordulóponthoz érkeztem. Az a két eset sem a GPS vagy a telefon, hanem a térképállomány hibájára vezethető vissza. Azokat pedig OpesSource térkép lévén hamarosan javítom.

Akkumulátor és üzemidő:

A telefon, mint ahogyan azt már említettem, egy Li-Polymer technológiájú 2150 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik. A SoC alacsony étvágyának és fejlett energiagazdálkodásnak köszönhetően elég jól bírja átlagos használati szokások mellett – fényerő automatán, 1-2 fiók állandó szinkronizálása, Wi-Fi állandóan bekapcsolva, napi 30-50 perc telefonálás, levelek fogadása, ha kell, válasz, tömegközlekedve némi böngészés és zene, esetleg némi játék, e-book – kibírhatja 2 napig is. A másfél nap biztos.

Az én használati szokásaimmal valószínűleg meglesz a 3-4 nap is.

Konklúzió:

Az 5”-os telefon megvásárlásával nem kompenzálok az égvilágon semmit!
Igen, a mérete miatt vannak kompromisszumok, amiket vagy elfogadunk, vagy kisebb készüléket választunk, azért van választék. Igen, a távol-keleti rendelésnek vannak kockázatai, ezt vagy bevállaljuk vagy vásárolunk itthon.
Nem, ez sem tökéletes. Nem értékelem túl, és nem vagyok elfogult vele szemben. Vannak hibái, hülyeségei. Mégis melyiknek nincsenek?

(Bizony, még az annyira sztárolt brand-eknek is vannak.)
Az eltelt néhány hétben, mióta nálam van, és rendeltetésének megfelelően használom, egy nagyon kellemes célszerszámot ismertem meg a készülékben. Egy olyan célszerszámot, ami ha akarom telefon; ha akarom, határidőnapló vagy asszisztens; ha akarom, szórakoztató központ vagy e-book reader; ha akarom, navigációs eszköz. De ha megunom a nyomogatását, akkor elegáns levélnehezéknek is használható.

Tetszik. Egyelőre nem bántam meg a vásárlást, de erre majd térjünk vissza kb. egy év múlva.

A magam részéről:

A J Á N L O T T

A cikkben látható képernyőmentések teljes felbontásban ITT nézhetőek meg.
A kamera tesztfotói teljes felbontásban ITT nézhetőek meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo P780

    Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék.

  • OPPO Find 5 Midnight bemutató

    Megnéztem, hogy mire képes ez az éjféli szörnyeteg Kína egyik legnívósabb gyártójától. Stílus a javából..

  • Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

    Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez?

  • Xiaocai X9 okostelefon - A legjobb?!

    Ismét egy kínai telefon: dual SIM, moddolt Android, jó akkumulátor, korrekt hardver, nagyon olcsón!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.