2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HUAWEI Ascend G700

Megint 4 mag. Megint 5”. Természetesen Kínából. Csupán egy a sok közül, vagy egyéniség a sok között?

[ ÚJ TESZT ]

Belső 1. hardware, vagyis A VAS

A telefon szíve egy 28 nm-es csíkszélességű, ARMv7 utasításkészletű, MediaTek MT6589 típusú, 4 magos SoC. Benne magonként maximum 1,2 GHz-en ketyerésző Cortex A7 CPU-val, valamint egy 286 MHz-en duruzsoló PowerVR SGX544 GPU-val, a társaságot 2 GB műveleti memória (RAM) és 8 GB háttértár (ROM) adja. Ezen osztozik a rendszer, az alkalmazások és a felhasználó.

A telefon akkor is teljes értékűen használható, ha épp nincs kéznél microSD kártya. Amennyiben nem piszkáljuk a ROM-ot, az első indulást követően kb. 5,7 GB a belső háttértár. Ha ez kevésnek bizonyulna, maximum 32 GB-nyi flash memóriával bővíthetjük (nem 100%, de ismerve kínai barátainkat, lehet, hogy kezeli a 64 GB-os modulokat is). Tőlem egy 8 GB-os Class10-es Samsung microSDHC UHS-I mSD-t kapott ajándékba. Nem sértődött meg.


MediaTek 6589 SoC (forrás: www.gogi.in)

A MediaTek SoC-ok említésére egykor leginkább a gagyifon szó juthatott eszünkbe. Sajnos sokan még ma is csak a nyers erőt tartják valamire, és nem képesek elfogadni, hogy vannak, akiknek nincs szüksége "kobei szarvasmarhaborjúpéniszbőr" kárpitos Bugatti Veyronra, megelégszenek egy mezei Opel Astrával is.

Tajvani – igen, tajvani és NEM (kontinentális) kínai – barátaink azonban feltörtek, mint a talajvíz. A G700-ban is hasznát MT6589 SoC, bár teljesítményben nem vetekedhet napjaink csúcskategóriás SoC-jaival, viszont a mindennapokban, amennyiben nincsenek extrém elvárásaink, tökéletesen elegendő.

Az alábbi teszteredmények benchmarkonként 5 teszt eredményének átlagolásával születtek. A nyers eredményeket tartalmazó állomány ITT érhető el.

A tesztprogramokat a telefon belakása, részletes beállítása és kb. 2-3 hetes használata után futtattam, gondolom, ezalatt már szemetelt maga alá rendesen.
Mindegyik benchmark programot egymás után ötször futtattam, a különböző tesztprogramok futtatása előtt a telefont újraindítottam. A telefonban a SIM kártyát és a szinkronizációt letiltottam, csak a wifi üzemelt, mivel némelyik program futásához szükséges az adatkapcsolat.

Ha valakinek a benchmark pontokra áll fel – Ken Rockwellnek van erre az emberfajtára egy gyűjtőneve: Ketyere számonanizátor –, akkor kerüljön minden MT SoC-os telefont, mint ördög a szenteltvizet! Nekik sosem lehet elég jó egy MTK SoC sem*. Amennyiben a mindennapokban is használható, kulturált teljesítményű és viszonylag mérsékelt árfekvésű készülékre vágyik, ne hagyja ki a számításból a MT szívvel szerelt telefonokat sem.

A 2 GB RAM bőséges tartalékot jelent a készüléknek, bár az 1 GB is elég lenne, a multitasking már annyival is jól működik, a +1 GB csupán ajándék az alkalmazásoknak és a rendszernek is. Ha nem figyelek, általában 10-20 app szokott a memóriában csücsülni, általában 500-800 MB a RAM-foglalás. Bármelyik bármikor indítható, nem gondolkodik a telefon.

*:
Ha írtok a cikk alá, kéretik nem kötözködni! Elismerem, hogy "sz*r, égetnivaló szemét" az összes Cortex A7. A MediaTek pedig a gonosz földi helytartója, elhiszem, hogy csak a Qualcomm és a Samsung a király. De nem kell flémelni, nem kell győzködni, nem kell hittérítőt játszani senkinek sem! Ha a nyers erő számít, válaszd az A15-ös SoC-kal szerelt készülékeket. Igen, most kicsit hagytam a cinikus, esetenként kicsit goromba énem kibontakozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Lenovo P780

    Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék.

  • OPPO Find 5 Midnight bemutató

    Megnéztem, hogy mire képes ez az éjféli szörnyeteg Kína egyik legnívósabb gyártójától. Stílus a javából..

  • Galaxy Note 3 - a Jedi visszatér

    Az első okostelefon 2.3 GHz-en, 3GB RAM-mal és 150 Mbit-es hálózattal, de vajon mire elegendő ez?

  • Xiaocai X9 okostelefon - A legjobb?!

    Ismét egy kínai telefon: dual SIM, moddolt Android, jó akkumulátor, korrekt hardver, nagyon olcsón!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.