2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Hogyan főzzünk sört panelben?

Drága kezdő kitek helyett én egy 3 nm-es konyhában készítek kis mennyiségben, egyszerű eszközökkel sört.

[ ÚJ TESZT ]

Recept és mérőszámok

Egy sörhöz minimálisan 4 összetevő szükséges: víz, maláta, komló, élesztő. A víz jön a csapból, a többit szintén a sörfőző boltból kell beszerezni. A lépések leírásánál részletezni fogom, mi mire jó. A mi receptünk a következőképpen fog kinézni:

American IPA (opcionálisan: Earl Grey IPA)

Cefrézés: 6.5 liter
Forralás: 8 liter
Erjesztés: 6.5 liter

OG: 1,058, FG: 1,011, IBU: 39, SRM: 6, kihozatal: 70%, ABV: 6%

Erjesztendő maláták (roppantva):

- 1,5 kg Maris Otter
- 0,2 kg Caramel Pils
- Cefrézés: 65-67 fokon, ~60 percig

Komlóforralás:

- 10 g Cascade 60 perc
- 5 g Cascade 30 perc
- 10 g Earl Grey tealevél <5 perc

Hidegkomlózás:

- 15 g Cascade 2-3 nap (secondary)
- 15 g Earl Grey tealevél 1 nap (secondary)

Élesztő:

- 1/3 csomag Kveik M12

Itt fent láthatóak az alap összetevők (a tea nélkül). Amire mindenképp figyeljünk oda, hogy roppantva vegyünk malátát, ha csak nem akarunk utána rögtön egy malátaroppantóra is beruházni...

Nos, itt rengeteg új információ szerepel egyszerre, úgyhogy ismerkedjünk meg részletesen mindegyikkel. Kezdjük a mérőszámokkal az elején. Mindenek előtt viszont ajánlanék egy weboldalt – ez egy elég hasznos gyűjtőhely, rengeteg nyilvánosan elérhető recepttel és sörfőzést segítő kis toollal, illetve ingyenes regisztráció után mi is készíthetünk 5 receptet a segítségével. A recepttervezőjének csak az egyes mennyiségeket kell megadni az adott hozzávalókból (ezeket jó minél pontosabban megadni, lásd itt fent is a hozzávalókat), ezekből pedig csomó mindent kiszámol nekünk. A fenti összes mérőszámot is itt kaptam készen. Nézzük is ezeket:

- OG = Original Gravity: Ez az a fajsúly, amit erjesztés előtt mérünk a sörlénken a fokolóval a mérőhengerben. A fajsúlyról elég annyit tudni (én se tudok többet), hogy a sima csapvíznél 1,000 és minél magasabb ez az érték a sörlénél, annál nagyobb a cukortartalma. Leginkább a maláta milyenségétől és a maláta-víz arányától függ az érték, illetve attól is, hogy milyen az ún. kihozatalunk. Erről mindjárt beszélek még.
- FG = Final Gravity: Ez pedig a végleges fajsúly, amikor már kész az erjedés.
- ABV = Alcohol by volume: Alkoholszázalék. Ezt az OG-ből és FG-ből ki tudjuk számolni: (OG - FG)/131 (%). Minél magasabb az OG-nk tehát, és minél jobban tud az élesztő erjeszteni, annál nagyobb alkoholtartalmunk lesz.
- IBU = Bittering Unit: Ez a keserűségnek az egyik mértékegysége. Minél nagyobb ez a szám, annál keserűbb a sörünk. A keserűséget a komló adja, mégpedig minél korábban tesszük a komlóforralás során a sörlébe, annál nagyobb hatással lesz a keserűségre (és minél később – szélsőséges esetben már hidegkomlózásnál –, annál inkább az aromáját alakítja a sörnek).
- SRM = Standard Reference Method: Ez a sör színének/világosságának egyik mérőszáma. Minél nagyobb ez a szám, annál sötétebb lesz a sörünk. Itt egy egész látványos bemutató a színskáláról.
- Kihozatal: Ez mutatja meg, mekkora hatékonysággal tudjuk kioldani a malátából a cukrot. Adott malátamennyiségből ez alapján számolhatjuk ki az OG-t. Ezt persze nehéz előre pontosan tudni, néhány főzés után azért egy átlag számolható és használható a továbbiakban.

És akkor ejtsünk pár szót még az egyes mennyiségekről:

- Cefrézés: Ez az a mennyiség, amit malátázás elején „összehozunk”. Ez a kezdeti vízmennyiség + maláta végső literje, ezzel kezdjük az egész készítést. A recepttervező szintén segít abban, hogy adott malátamennyiséghez mennyi víz kell, hogy ezt elérjük.
- Forralás: Ez az a mennyiség, amit felteszünk a komlóforraláshoz a tűzhelyre.
- Erjesztés: Ez az a mennyiség, ami a forralás és hűtés végére marad a sörünkből – ebbe szórjuk az élesztőt, és nagyjából ez fogja meghatározni a kész sörünk mennyiségét is (az erjedés végén lévő átfejtésnél azért ez még picit csökkenni fog a leszűrt élesztő és komló maradék miatt).

Nincs más hátra, mint előre, nézzük meg, hogy készül el otthon mindezek segítségével egy sör!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.